≫ 

Fudbal se vraća kući! Princ Hari mu otvorio vrata Vemblija posle iživljavanja nad Ukrajincima

Englezi demolirali selekciju Andreja Ševčenka na Olimpiku (4:0) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

  • 19

Mic po mic, korak po korak i eto Engleza u polufinalu Evropskog prvenstva! Sjajna selekcija Gareta Sautgejta savladala je u Rimu Ukrajinu u četvrtfinalu sa 4:0 i zakazala obračun sa Danskom na svom Vembliju 7. jula.

Pod geslom "Fudbal se vraća kući" iz popularne navijačke pesme, nova generacija Engleza ponovo se izdigla i osetila "onu noć u Rimu" iz 1997. kada su njihovi stariji prethodnici podjednako hrabro i odvažno eliminisali Italijane u kvalifikacijama za SP u Francuskoj.

Uspeo je Sautgejt da izgura svoje ideje posle onog polufinalnog poraza od Hrvata iz 2018. u Rusiji i sa jednom od najmlađih sastava u istoriji engleskog fudbala dođe na korak od velikog finala. Eto, nisu pre njega to uspevali ni Erikson, ni Kapelo, koji su imali zvezde Bekama, Skolsa, Džerarda, Lamparda...

Zato Sautgejt sa Deklanom Rajsom (Vest Hem), Kalvinom Filipsom (Lids), Mejsonom Mauntom (Čelsi), pa i Džejdonom Sančom (Mančester Junajted) ispisuje nove stranice fudbalske istorije. Englezi imaju ovog leta veliku šansu da konačno osvoje nešto posle decenija "pustih snova", a motiv više biće im podatak da i polufinale i eventualno finale igraju na svom terenu. Kao 1966...

Što se tiče duela sa Ukrajincima, Sautgejtov tim je pružio skoro pa idealnu nokaut partiju. Na vreme su poveli, već u četvrtom minutu kada je Rahim Sterling genijalno progirao Harija Kejna, a kapiten Engleske u tom trenutku tek drugim golom na Euru doneo prednost svom timu.

U pravom trenutku je as Totenhema pronašao formu na ovom prvenstvu, istrpeo kritike posle grupne faze kada su ga mnogi engleski novinari "terali na klupu", a počeo je da se odužuje na poverenju selektoru golovima, i to kad je najvažnije, na utakmicama u nokaut fazi. Oni najluđi već su ga ove večeri proglasili princem, umesto svog princa Harija, sina Dajane i Čarlsa.

Ukrajina jedva da je zapretila u prvom poluvremenu, a najbolju šansu Jaremčuka iz 17. minuta i udarac posle greške Vokera golman Pikford je sproveo u korner. Engleska je u prvom delu imala nekoliko dobrih napada, a najbliži drugom golu Ostrvljani su bili u 33. minutu posle oštrog udarca Deklana Rajsa i dobre odbrane golmana Bušana.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Engleska - Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Drugo poluvreme je, međutim, donelo totalnu dominaciju jednog tima. Samo što je krenuo nastavak, Luk Šou je iz slobodnog udarca proigrao Harija Megvajera za 2:0, a četiri minuta kasnije levi bek Mančester Junajteda je još jednom majstorki asistirao i Hariju Kejnu za drugi gol na meču i velikih 3:0.

Već tada engleski navijači su pali u trans, a Ukrajinci i Andrej Ševčenko se potpuno izgubili u rimskom lavirintu. Rezervista Džordan Henderson je posle kornera Maunta u 63. postigao prvenac u belom dresu posle 62 nastupa i označio početak velike žurke koja će trajati do duboko u noć.

Sautgejt je u finišu zamenio okosnicu ekipe, kako bi zadržao svežinu za polufinale, a Ukrajinci i pored nekoliko dobrih prilika nisu uspeli da matiraju Pikforda, pa Engleska i posle pete utakmice ostaje jedina ekipa koja nije primila gol na ovom Euru.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Engleska - Ukrajina Foto: Tanjug/AP

I to dovoljno govori o snazi ovog tima koji je samo na dva koraka od sna - titule prvaka Evrope i povratka fudbala tamo gde je nastao. U kolevku, nema lepše priče ovog leta...

UKRAJINA - ENGLESKA 0:4 (0:1)

/Kejn 4, 50, Megvajer 46, Henderson 63/

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dzoni

    3. jul 2021 | 22:12

    Ovi ukrainci su najlosia ekipa na euru a nas su razvalili

  • Zeljko ex JSO

    3. jul 2021 | 22:39

    Reklame za W u pederskim bojama!?Jadno je sve to.Samo da vas vidim u Kataru,hoćete li i tamo mahati i vratiti dupetima?

  • Doktor

    3. jul 2021 | 22:31

    Koliko je ovo evropsko prvenstvo katastrofalno, nikad gore, pokazuje rezultat ove utakmice. Jedna nikakva i ispod prosečna Engleska gazi užasnu Ukrajinu koja je zalutala na prvenstvo. Ale, eto... od toliko loših i užasnih, neko mora da pobedi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA