≫ 

Šok: Srbija eliminisana sa Evrobasketa! Orlovi se raspali protiv Italijana, Jokić nije mogao sam!

Crni minuti, crna sudbina...

Nikola Jokić Foto: FIBA

Neverica... Nadali smo se zlatu, a dobili ispadanje u osmini finala Evrobasketa! Košarkaši Srbije nisu uspeli dalje od prvog stepena nokaut faze pošto su u poslednjoj deonici doživeli katastrofu protiv Italije koja je slavila sa 94:86 i otišla dalje.

Odakle da se krene i šta da se kaže? Četiri minuta bez Nikole Jokića i te iste četiri minute rafalne paljbe za tri poena Azura prelomile su susret u smeru koji... Pa, u najmanju ruku nismo očekivali.

Jokić zaista nije mogao sam, a veliko je pitanje zbog čega je ubedljivo najbolji igrač srpske selekcije proveo uvodna četiri minuta poslednje četvrtine na klupi. Nikola je na kraju meča imao 32 poena uz 11 skokova i tri asistencije, donekle ga je ispratio Vasilije Micić sa 16 poena i osam dodavanja, ali poslednjih 10 minuta su Orlovi prespavali i probudiće se tek u Beogradu.

Italijani su samo šutirali i šutirali i šutirali iza linije za tri poena, a počeli maksimalno da pogađaju u poslednjoj četvrtini. Čak 16 trojki smo primili na kraju.

Marko Spisu je bio taj faktor X koji je poveo Italijane do četvrtfinala sa 22 poena uz šest dodavanja, dok je poen manje postigao Nikola Meli. Uloga Simonea Fontekija se takođe ne može zanemariti, jer je šuter Azura ubacio 10 poena uz 3/3 za dva, 3/6 za tri i 4/4 sa slobodnih bacanja.

A, sve je bilo sjajno u prvom delu igre.

Imali smo takvu igru da je bilo pitanje samo kada ćemo prelomiti Italijane. Jokić je već do poluvremena imao skoro dabl-dabl učinak, Micić mu je opasno "suflirao", a protivnik je bio sve nervozniji.

Od početka utakmice, selektor italijanske selekcije Poceko je konstantno prigovarao, zaradio tri tehničke greške i isključenje u trećoj četvrtini, a to je dalo dodatni gas Azurima koji su preživeli i krenuli u basnoslovnu seriju.

Od +14 u drugoj deonici do -12 u poslednjoj. Izgledalo je kao da su naši u šoku i da nemaju recept kako da uzvrati protivniku koji je jasno imao želju, mirisao je iznenađenje koje se smešilo.

U poslednjim minutima trke i frke, nismo uspevali da spustimo ispod osam razlike - svaki put kada bi došli do te margine, poslali bi protivnika na slobodna bacanja zbog bonusa.

I tako, nije bilo ni gusto na kraju meča, više su naši pokušavali u 38. minutu, ali je sve to bilo brzopleto i bez jasne strategije.

Poslednjih 60 sekundi je služilo samo da se shvati da je košmar u suštini realnost.

Italijani će igrati u četvrtfinalu sa Francuzima.

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut - KRAJ... MEČA I EVROBASKETA ZA ORLOVE...

9. minut (79:90) - Gotovo... Minimalne šanse Srbije da ode dalje. Potrebno nam je čudo. Izgubljena lopta Jokića i pogodak uz faul... Neverovatno.

8. minut (78:88) - Imali smo priliku da se približimo, ali smo se odaljili. Ponovo je +10 posle penala Melija... Približili se preko Jokića, Meli nas ponovo odaljio... Ponovo se približimo preko Jokića, Kalinić pravi faul i šalje Italijane ponovo na slobodna bacanja.

7. minut (74:82) - Kakva trojka Jokića uz slobodno bacanje! Pa, ovo je nerealno. Ako nas ovo ne probudi, ništa neće. Imamo još dovoljno vremena za buđenje.

6. minut (70:82) - Sada se više takmičimo sa vremenom nego sa protivnkom. Odigrali smo dobru odbranu i nadamo se da će ovo biti oživljavanje. Poslednja je "ura"....

5. minut (70:82) - Neverovatno šta nam se trenutno dešava... Rampa Jokiću, nova trojka Italije, a onda faul u napadu Micića. Počinjemo da gubimo konce.

4. minut (70:79) - Ne, ne... Mora tajm-aut. Polonara za tri i serija od 13:2. Ovo je već klizav teren, a Jokić nije video terena u poslednjoj četvrtini. Ovo je sada veliki alarm.

3. minut (68:74) - Ne staje Spisu. Ne staje. Moramo ostati u igri, jer sada trojke idu Italijanima i to je nešto što trenutno ne možemo da sprečimo.

2. minut (68:71) - Još jedna trojka Spisua... A, onda i skok i pogodak Melija. Hitan povratak Jokića je prioritet.

1. minut (68:66) - U prvom napadu nismo imali ni Jokića ni Micića na parketu, pa nismo uspeli ni da organizujemo akciju koja bi mogla da rezultuje poenima. Ipak, odbrana je dobro radila, tako da nema promene rezultata u prvom minutu.

III ČETVRTINA

10. minut (68:66) - Imamo ipak prednost pred poslednjih 10 minuta! Promašili su Italijani trojku u poslednjoj sekundi deonice, ispala je lopta iz obruča, tako da ćemo, ipak, sa +2 imati mesta za razmišljanje.

9. minut (66:66) - Posle dva ofanzivna skoka i teške muke - Marko Jagodić Kuridža za tri!

8. minut (63:66) - Rafalna paljba Azura i prvi minus još od starta meča. Naši ne stižu da preuzmu igrača, a to Spisu kažnjava i sada Italijani vode.

7. minut (63:63) - Ova anarhija koju je napravio Poceko mogla bi da uspe Italijanima gorivo, pa su trojkom ponovo prišli na samo -3. Nikako da realizujemo laka polaganja, a to se kažnjava novim šutem i prvim poravnanjem od prve četvrtine.

6. minut (63:57) - Isključenje za selektora Poceka! Ovo se već ukazivalo, jer su se ređale tehničke, a stigla je ona koja ga je poslala dalje od klupe. Grli se šef struke Italije sa svojim igračima.

5. minut (61:57) - Gubimo već tri lopte i sreća je da Italijani ne uspevaju da u dva navrata uguraju loptu u koš. Izgubili smo ritam, ali nisu ni, bog zna kakav, dobili protivnici.

4. minut (59:55) - Taman smo se odvojili, a onda se upravo Joker spetljao i izgubio loptu, a iz veoma brze tranzicije je Fontekio pogodio iza linije za tri poena.

3. minut (57:49) - Ponovo za tri, a sada je to Jokić! Mi tri, oni dva - to je dobar tempo.

2. minut (54:47) - Trojka Kalinića! Ovo nam je bilo potrebno, iako je Polonara na drugom delu terena ostao sam i poentirao.

1. minut (51:45) - Neuspešno zakucavanje Lučića je otvorilo drugo poluvreme, ali italijanska selekcija iz dva navrata nije uspela da konvertuje za tri poena.

II ČETVRTINA

10. minut (51:45) - Micić sa trojkom anulira nalet Fontekija! Bila je bojazan da ćemo na veliki odmor sa samo -3, ali je Vasa napravio distancu. Imamo veliki problem kada Jokić nije u igri i to je evidentno. Moraće Pešić da iznađe rešenje kako da ne pati odbrana i zaliha kada nemamo glavnu zvezdu na terenu. Ipak, prednost je tu i to je najbitnije.

9. minut (44:40) - Evo je još jedna trojka Italijana... Ovo je najmanja razlika još od četvrtog minuta. Sreća pa je Micić bio siguran sa slobodnih bacanja i idemo ponovo na +6.

8. minut (44;37) - Micić polaže. Jokić nije u igri i to nas pravi jako ranjivim.

7. minut (42:37) - Mora tajm-aut da zove klupa Srbije jer je Fontekio u seriji. Iz finte, Italijan je pogodio otvorenu trojku, a onda je 1/2 sa penala bio (ne)siguran Tonut.

6. minut (42:33) - Milutinov ne pogađa sa distance i to se nastavlja sa 2+1 Fontekija. Azuri definitivno, već sada, vide isključivo tri poena kao dobru soluciju za stizanje razlike. Samo u retkim slučajevima, na solo kvalitet, pokušavaju da prodru u reket.

5. minut (41:30) - Jokić gazi ka dabl-dabl učinku, što bi moglo možda da se desi već do poluvremena. Sda je na 18 poena i sedam skokova.

4. minut (39:27) - Imali smo do sada 13/13 sa linije penala, ali stigao je prvi promašaj. Ipak, sigurna je razlika, održavamo distancu i to je najbitnije. Italijani sve više pokušavaju za tri u ranoj fazi napada.

3. minut (35:24) - Nikola Jokić je upisao već 16 poena, a onda se čitava Srbija zaledila kada je u doskoku nagazio na nogu protivnika i završio na parketu. Ipak, ustao je Joker i sve je ok.

2. minut (31:24) - Pogodili su trojku Italijani, ukrali loptu i to im nije bilo dovoljno da se samo poraduju, već su prigovorima zaradili novu tehničku grešku, jer su zahtevali i faul.

1. minut (30:20) - Tvrd početak i odmah dobra odbrana Orlova kada su Jokić i Kuridža na parketu, a to je ponovo dvocifrena prednost.

I ČETVRTINA

10. minut (28:20) - Dolazimo na +8 nakon 10 minuta igre, a priču u ovoj četvrtini je zaključio Milutinov sa penala 2/2.

9. minut (26:20) - Skoro čitava prva petorka je sada van igre. Na parketu je sada i Gudurić umesto Kalinića, a ne pomaže Milutinov u skoku jer Italijani uspevaju da pohvataju sve lopte i obezbede nove napade. Svetislav Pešić traži tajm-aut, jer je koncentracija za jednu razinu popustila.

8. minut (26:16) - Dobro je da trenutno postoje slobodna bacanja i Nikola Jokić. Kombinacija nam je i donela dvocifrenu prednost. Milutinov i Jaramaz su u igri, a na mali odmor idu Joker i Vasa.

7. minut (24:13) - Dva ofanzivna skoka italijanskih igrača, ali nema realizacije, a pre toga 2/2 sa penala za Jokera. Moraće da se zaštiti unutrašnjost i blizina obruča, jer protivnik prilično lako dolazi do situacije za lake poene.

6. minut (22:13) - Sada su bušni reketi sa obe strane. To u ovoj situaciji više odgovara našima koji drže +9 nakon odbojke Jokića.

5. minut (16:7) - Krađa lopte i Lučić siguran iz kontre na polaganju! Kakav momentum za Orlove koji sada teraju Azure na tajm-aut. Usledila je serija od 9:0 koju je prekinuo Polonara iz reketa.

4. minut (14:7) - Vanja Marinković za tri! Nije uspeo protivnički sastav da uzvrati istom merom, a evo sada stiže ono što je bilo neminovno - tehnička za Poceka. Trener i posle toga nastavlja agresivnu konverzaciju sa arbitrima. Sve to omogućava Srbiji da ode na velikih 14:7.

3. minut (7:7) - Selektor Azura je od samog starta u razgovoru sa sudijama i pravo je čudo što do sada nije zaradio tehničku grešku. Italijani su se malo odvojili, ali je Vasa Micić pogodio 2+1 i ponovo imamo egal.

2. minut (4:5) - Imaće Italijani muke sa Jokićem koji je samo faulom mogao da bude zaustavljen. Sa penala 2/2 i prvi poeni prve zvezde Srbije, ali je sa druge strane odmah uzvratio Fontekio nakon dobre tranzicije.

1. minut  (2:3) - Kalinić je otvorio ovaj meč iz reketa, u padu, a sa druge strane se odmah otvorila pozicija u uglu odakle je Polonara pogodio trojku. Akile Polonara je bio jedan od najvećih problema i na kvalifikacionom turniru za OI.

PRE MEČA

Srpska selekcija je sa sjajnih 5:0 prošla kroz grupu koja je više služila za zagrevanje, nije taktizirala i birala protivnika, već je redom rušila sve protivnike koji su dolazili.

Sa druge strane, Italijani su ušli laganom pobedom protiv Estonije, a onda su je dva poraza nanela na poziciju koja joj sigurno nije bila mila, jer će u nokaut fazi odmah ugledati jednog od glavnih favorita za zlatnu medalju.

U Nemačkoj, u okviru DBB Superkupa, Orlovi su savladali današnjeg rivala sa 90:84, ostao je i taj bolni poraz u sećanju sa kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, ali se čini da je sada situacija mnogo više u korist Srbije nego što je to bilo u prva dva pomenuta navrata.

Ukoliko četa Svetislava Pešića prođe dalje, u četvrtfinalu će se boriti protiv selekcije Francuske koja je uz produžetak uspela da prođe Tursku.

Video: Nikola Jokić štimuje ruku u Berlinu: Malo zaređao trojke, pa izveo svoj Sombor shuffle

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    11. septembar 2022 | 20:02

    Fudbal, rukomet, vaterpolo, odbojka, kosarka..nema nas vise nigde.

  • TriTacke

    11. septembar 2022 | 20:04

    Za ovaj poraz je kriv Pešić i niko drugi. Momentalna ostavka.

  • Trt

    11. septembar 2022 | 19:40

    Kada sam pre par dana napisao da ce protiv malo jaceg protivnika biti problema zbog nedostatka kvaliteta na mestu bekova lupali ste mi minuse. Sad je to doslo do izrazaja jer Jaramaz nema kvalitet,Guduric van forme,Nedovic otpao,a Marinkovic rovit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA