Šta se desilo sa Srbijom? Nova italijanska trauma i potez Poceka koji je falio Pešiću

Srbija je stala u osmini finala

  • 12
Đanmarko Poceko Foto: Fiba.basketball

Na žalost, desilo se. Srbija, moćna, sa Jokićem, sa dobrom igrom, najefikasnijom košarkom i najboljom odbranom u grupnoj fazi završila je takmičenje na Evropskom prvenstvu u osmini finala, posle poraza od Italije 94:86.

Da je ovo neko glasno izgovorio kao predviđanje par meseci ranije, pogotovo posle mečeva sa Grčkom i Turskom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ili bi bio proglašen neznalicom ili potpunim pesimistom. Ali, desilo se.

Prošle godine bez Jokića, ove godine sa njim, Italijani su naneli težak poraz Srbiji i zaustavili je u nameri da na velikom takmičenju napravi rezulzat. Nisu pomogli ni trofejni Pešić, ni dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić, ni dvostruki MVP Vasilije Micić, ni navijači koji su uz tim od prvog dana. Nije pomogla ni odbrana, taktika, tradicija.

Desilo se. Ponovo loš dan, ponovo kiša trojki i ponovo Italijani. Desilo se sve ono je moglo, a, najblaže rečeno, nije trebalo. Loš dan Srbije, odlično šutersko veče Italijana, koji su uspeli da izdrže nalet Srbije u prvom poluvremenu, vrate se iz minusa od 14 poena i potuku Orlove.

Ključni momenat meča

Đanmarko Poceko Foto: Fiba.basketball

Desio se i Poceko. Temperamentni Italijan od početka meča skakao je posle svake lopte, bodrio igrače i nije mario za tehničke greške koje je dobijao. Tako je na 61:57 dobio isključujuću tehničku grwšku koja je, umesto da olakša posao Srbiji, dala dodatni vetar u leđa Italijanima.

Italijan je odugovlačio, pozdravio se sa stručnim štabom, okupio igrače na terenu, zagrio ih, a onda pozdravio sve igrače Srbije i klupu i napustio teren.

Reakcija Srbije izostala

Svetislav Pešić Foto: Fiba.basketball

Dok je Poceko u suzama izlazio sa terena, utisak je bio da se sve promenilo. Njegovi grači videli su sliku trenera koji odlazi, a motiv i želja su im dodatno porasli.

Sa druge strane, to su videli i naši košarkaši. Izostla je bilo kakva reakcija. Ni selektor, ni igrači nisu napravili bilo kakav potez koji će učiniti da se drama Poceka zaboravi i nastavi se u istom ritmu. Ni prigovor sudijama, ni faul koji će pokazati Italijani ma da ne mogu tako lako da prođu, ni tehnička greška selektora kojom će izvršiti dodatni pritisak na sudije kao poruku svojim igračima.

Nista više nije bilo isto. Naročito rezultat. Italija je pogađala iz svake pozicije, ubacila 16 trojki iz 38 pokušaja, nije odustajala i potukla Orlove.

Video: Lučić utučen posle poraza: Ne mislim da je razlog što smo imali laku grupu

Posle svega, kao što je selektor Pešić i rekao na konferenciji, meč ostaje za analizu. O tome da je ekipa bila kompaktna, da je Nikola Jokić od prvog dana pokazivao veliku želju da se napravi rezultat, o blistavim partijama u grupnoj fazi u Pragu može samo da se priča.

Ostaju kritike, ostaje ostvaren rezultat i ostaje gorak ukus posle Italijana.

Video: Pešić sumirao poraz od Italije: Nismo fizički bili na nivou

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    11. septembar 2022 | 23:43

    Eej 38 šuteva za tri poena! Na svaki minut po 1 šut samo za 3 poena. Opušteno kao na nekom treningu sa nekim pacerima. Dok mi okolo naokolo. Počeli smo dobro, u prvoj četvrtini dali 28 poena, zatim u drugoj 23, ni to nije bilo loše, u trećoj 17 poena i još smo bili u igri. I onda krah. Šteta moralo je bolje, neobjašnjivo smo stali. Pešić je loše vodio ekipu.

  • Boske100

    12. septembar 2022 | 07:02

    Možemo sada da kažemo ovo ili ono za Pešića al' iskreno mi nemamo igrače da bi osvojili medalju. Ne mogu Micić i Jokić sami, ostali deset igrača su čisti prosjek. Niko od deset ostali nema X-factor! Oni koji su ostali kući, osim Bogdana i Bjelice (možda), ništa ne bi mogli da doprinesu u pozitivnom smislu. Mi smo stali sa košarkom, koji naš trener "drma" Evropom u 2022? Koja naša ekipa pravi neki okay rezultat u evropskim takmičenjima, mislim ako se sezonski rezultat 12-16 smatra uspjehom? Ili tamo neko polufinalu u "štrudla kupu"? Kakav nam je haos u košarci, u domaćem prvenstvu i ABA ligi dobro je da smo došli do osmine finala. Ovo će nas mučiti narednih dana, a kada počne sezona onda ćemo opet da se "sladimo" sa novim stranim "treće razrednim" igračima koji će biti kostur ekipe u Zvezdi i Partizanu. Riba smrdi od glave, a čisti se od repa. Sada će da leti Pešić, možda i sa razlogom, al' isto tako treba cijeli KSS da podnese ostavku. Njima KSS dođe kao hobi, dok grade kule i gradove pored hobija.

  • Dorćolac

    12. septembar 2022 | 08:08

    Što neko reče ni Švajcarska kad je bila najjača u ekonomiji nije bila prvak Evrope u košarci. Evo sad i mi, prokleststvo bogatih, šta ćeš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA