≫ 

Ko je Đanmarko Poceko? Ludi "genije" koji je srušio Srbiju, priča našim jezikom i pravio je haos i na Balkanu

Selektor Italije jedno vreme trenirao je Cedevita Olimpiju

  • 11
Đanmarko Poceko Foto: Fiba.basketball

Teško je. Ni jutro nakon eliminacije Srbije od Italije na Evrobasketu, niko ne može da veruje da Orlove nećemo gledati u borbi za medalje na kontinentalnom šampionatu.

Sve što je moglo da pođe naopako kasno sinoć u "Mercedes-Benc Areni", krenulo je. Ali normalno, iza svakog uspeha mora da stoji neki "genije", a baš jedan takav sedeo je na klupi reprezentacije Italije - Đanmarko Poceko.

Njegovo isključenje pri vođstvu Srbije (61:57) bilo je ključno za preokret Italijana. Energično, sa suzama u očima izljubio je svoje igrače, pozdravio se sa reprezentativcima naše zemlje i to je dalo motiv Azurima da zaigraju kao nikada do sada.

Trojke, odbrana do koske, agresivnost, emocije. Sve to videli smo kod Italijana. Sve to doneo je Đanmarko Poceko. Ako niste za njega već do sada čuli, onda je pravo vreme da ga upoznate.

Manje uspešan igrač, koji je tek kao trener na Balkanu stekao svoj renome

Možemo reći da Poceko i dalje spada u red onih mlađih trenera, ali je jedan od retkih koji je sačuvao obeležje onih dosta starijih i iskusnijih - da vidno pokazuje emociju kada je to neophodno.

To je radio i radi Željko Obradović, to je radio i pokojni Duda Ivković, a poređenja radi, sada to čini maestralni Italijan, koji je pre trenerske karijere igrao u nizu italijanskih klubova, ali bez neke veće uloge.

Karijeru je započeo u Udinama, potom se nakratko preselio u Livorno, a zatim je u Varezeu proveo najveći deo igračkih godina, pošto je tamo boravio od 1994. godine, pa sve do 2002. godine. Između ostalih je još igrao za Fortitudo, Saragosu, Himki, Orlandinu i Trst.

U trenerske vode "uplovio je" upravo iz Orlandine i Varezea, ali je nekako nama najupečatljiviji utisak ostavio kao trener nekadašnje Cedevite u Zagrebu. Otuda njegova jučerašnja izjava da će ga žena "prebiti", pošto je i sam istakao da je na Balkanu proveo najbolje vreme svog života i verovatno dodatno "oblikovao" svoj identitet.

U poslednjih par odina radio je kao trener Fortituda, Dinamo Sasarija, Olimpije iz Milana, pre nego što je preuzeo ulogu selektora Italije. Kao trener je prošle godine postao šampion najveće zemlje Apenina, a uz to je osvojio i Kup.

Sva puta je bio šampion Hrvatske, kao i osvajač Kupa, dok je 2017. godine osvojio i Superkup ABA lige, stekavši renome na našim prostorima. Još tada smo ga poznavali kao veoma temperamentnog i energičnog, kako skače po parketu i utiče na sudije da promene svaku odluku koja ide na štetu njegovog tima.

Nije ovo prvi put da je Poceko isključen, ludovao je i na našim prostorima i protiv srpskih sudija

Bilo je zaista mnogo epizoda velikog ludila Đanmarka Poceka. I skoro svaki put ono je "palilo", pošto bi igrači dobili neku dodatnu dozu samopouzdanja da izvedu ono što ne mogu. Kao što je to bilo juče protiv Italije.

Pamte se njegove velike svađe sa arbitrima, protesti, teatralna isključenja, pa i konferencije za medije. Tokom jedne takve, Poceko se bio ustremio ni manje ni više nego na arbitra Aleksandra Glišića iz Srbije, koji je pre oko godinu dana delio pravdu na meču Dinamo Sasari - ČEZ Nimbruk.

Malo je reći da je Poceko "poludeo". Vikao je na organizatore, nezadovoljan pojedinim odlukama, odgovarao kako ništa nije fer u Ligi šampiona, kako se prema njegovoj ekipi ponašaju kao prema svim ostalim nižerazrednim.

Samo nekoliko meseci ranije, Poceko kao da je doživljavao nervni slom na jednoj od utakmica italijanske Serije A u košarci, kada je uradao dlanovima po stolu, vikao u kameru i tražio promene. Ponovo od arbitara meča, sa kojima nikada i nije bio na nekoj dobroj nozi.

Setiće se i košarkaši Partizana, doduše po lošem, Đanmarka Poceka, pošto ih je upravo on "koštao" boljeg rezultata u plej-ofu ABA lige kada su crno-beli zaigrali sa Cedevitom koju je Italijan predvodio sa klupe.

Održao im je više nego motivišuć tajmaut, rekao im da nikada nije prestao da veruje u njih, a rezultat svega već znate - preokret, neverica na licima Partizanovih igrača, baš kao juče na duelu Srbija - Italija.

Ne bledi ni sećanje na onaj susret od prošlog leta između Srbije i Italije u dvorani "Aleksandar Nikolić", kada smo nažalost dobili jedan veliki prst preko usta. Poceko je posle meča ponovo preskakao ograde kako bi došao i izgrlio sve koji su ostvarili plasman na Olimpijske igre u Tokio.

Da li je to recept i za našu košarku? Lako je biti pametan posle bitke, ali sada je važno rešiti probleme?

Video: Veseli: Izgubismo i mi i Srbija, biće tuga u kući, jer mi je žena rekla Ajde da bar neko prođe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA