≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Kako Kaboklo može pomoći Partizanu: Evo zašto je Željko bio spreman da se bori za njega do samog kraja

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ko je i šta može novi centar crno-belih

  • 2
Bruno Kaboklo Foto: FIBA (fiba.basketball)

Možda Žofri Lovernj jeste prvi strani kapiten u trofejnoj istoriji Partizana, ali titula najomiljenijeg, ipak ide drugoj osobi. Osobi koja je provela tek godinu i po dana u crno-belom dresu i tom prilikom u potpunosti promenio kulturu navijanja i način kako se klub voli - Matijas Lesor.

Neki nisu mogli, a neki ne mogu i dalje da prežale odlazak četvrtog Partizanovog Francuza, što jeste prirodno kada toliko zavolite ličnost. Ipak, sa taktičke strane nikad ne tražite istu zamenu, jer dva ista igrača ne postoje.

Potraga je crno-belu skauting službu "odvela" u jedno, ne preterano veliko, mesto u Brazilu po mestu Osasko sa oko 700 hiljada stanovnika. Tamo je rođen i odrastao novi centar Partizana, dugo najavljivan Bruno Kaboklo.

Ko je on i gde je nastupao možete pročitati na našem sajtu, odnosno na ovom linku, ali šta on može da donese crno-belima na terenu je tema kojom ćemo se baviti u ovom tekstu. Pre nego što nastavimo sa analizom, mora vam biti u potpunosti jasno da je reč o daleko drugačijem igraču nego što je to Lesor bio i sva poređenja su apsolutno kontraproduktivna.

Atletika

Brazilski centar je visok 208 centimetara i ima raspon ruku od neverovatnih 231 centimetara. Ove dimenzije tela će mu drastično pomoći u skoro svakom segmentu igre.

Težak je 102 kilograma, ali svoju kilažu ne koristi dobro uvek usled nedostatka čvrtine, što je možda jedna od čestih karakteristika igrača sa ekstremno dugačkim ekstremintetima.

Izuzev kontakt igre telo koristi veoma dobro, ima dobar rad nogu i prilično je agilan. Na NBA draftu mu je izmeren vertikalni skok od oko 86 centimetara, što je sa tim rasponom ruku izvanredno.

Napad

Kaboklo može puno da pruži na terenu, počevši od faze napada. Prilično raznovrstan igrač i može biti opasan gotovo iz svake pozicije, sigurno ne konstantan, ali ne smete ga ostaviti samog.

Uklapa se u profil nekog modernog centra, može da šutira spolja i uglavnom mu se igra svodi na pik sa "bolhendlerom", nakon čega ide otvaranje u tri smera.

Kod "pik en' rol" igre uglavnom napada na sličan način kao Matijas Lesor. Blok pravi tako da zaista ostvari kontakt sa protivnikom, ali ponekad ume da iznenadi kratkim otvaranjem ka košu, usled čega brzo ostvari kontakt očima sa svojim igračem i podigne ruke da olakša dodavanje. Na praznoj strani terena voli da se otvori duboko u reket, gde ga igrači mogu naći na "alej up" dodavanju. Nema dileme da će biti toga naredne sezone.

Kod "šort rol" kombinacija, odnosno kratkih otvaranja iz pika, njegova igra nije na nivou Lesora, a još manje Kaminskog. Ume da prepozna situaciju, ali egzekucija, odnosno dodavanja su neretko jako traljava. Iz bloka se otvara dobro, prijem lopte je dobar, samo završnica, gde treba da razigra saigrača često nije precizna. Takođe, ukoliko ga odbrana udvoji ulazi u situacije koje su mu jako nelagodne i u njima se ne snalazi najbolje.

Kod pop otvaranja nakon pika uglavnom se otvara ka liniji za tri poena, gde ga nikako ne smete ostaviti samog. Nije pouzdan šuter, ne možete mu verovati za pobedu, ali kao faktor iznenađenja u toku utakmice može poslužiti fantastično, pogotovo protiv manje pokretnih protivnika. Tada ga Obradović može koristiti kao "oružje" da natera protivničkog kolegu da menja taktiku. Kaboklo za tri poena kroz karijeru šutira veoma promenljivo, zavisnosti od ekipe gde je bio. U Ulmu je za devet mečeva pogodio pet trojki iz 17 pokušaja što je nešto manje od 30 posto, dok je u Limožu u francuskoj ligi za 19 mečeva trojku pogodio 30 puta iz 67 pokušaja, odnosno u procentu uspešnosti od skoro 45 posto. To su dve uzastopne sezone i ukoliko u Partizanu nađe svoje pozicije i ritam može biti veoma opasan.

Uručenja su jedna od osnova napadačke igre crno-belih i tu će morati da bude u najmanju ruku dobar, moraće da shvati "tajming" blokova i otvaranja, a deluje da je u tom segmentu igre u Ulmu bio sasvim korektan.

Odbrana

Teško je reći da se radi o elitnom defanzivcu, ali očekivanja ne trebaju da budu tako visoka. Nema potencijal kao Koprivica, ipak postoji "instant" kvalitet u nekim drugim stvarima.

Spomenuo sam rad nogu i to je pogotovo značajno u njegovoj igri, pošto u kombinaciji sa odličnim čitanjem prostora pravi veoma dobru kombinaciju.

U odbrani od lopte, na strani pomoći i protekciji reketa nije elitni defanzivac kao što su Kajl Hajns i Kevarijus Hejs, ali posao je na nivou Evrokupa radio veoma solidno i to bi u nekoj meri trebalo da se prenese u Evroligu. Ipak, centri su daleko konkretniji, a bekovi daleko brži, pa će njegove reakcije morati da budu prikladne nivou igre i nivou protivnika.

Za razliku od Lesora, koji je ćesto voleo da iskače u odbrani pika, Brazilac nije tu praksu upražnjavao često, već je u tim situacijama voleo da ostane korak ispod bloka, kako bi uspeo da isprati i protivničkog "bolhendlera" i igrača koga on čuva. To zapravo radi veoma dobro, prostor popunjava fantastično i drastično smanjuje potrebu njegovog saigrača da iz kornera pomaže, jer sve uspeva da stigne. Ipak, Partizan gaji drugi sistem u odbrani, pa se postavlja pitanje, da li će se od njega tražiti da promeni način igre ili će ceo tim ponovo morati da uči kako iznova da igra drugi tip odbrane. Podsećanja radi, Balša, koji je manje pokretan, isto iskače u tim situacijama.

Defanzivni skok više ne bi trebao da bude briga crno-belih, veoma dobro koristi telo u borbi za skok. Iako nije preterano čvrst u šutevima ispod koša pod kontaktom, borbu za poziciju radi dobro i uspeva da se namesti tamo gde će lopta da padne. Ipak to najviše zavisi od sistema odbrane koji bude postavljen. Ako se bude nastavilo sa velikim brojem preuzimanja opet će niski igrači ostajati u reketu protiv viših i problem neće biti otklonjen.

Karakter

Ovo je najveći znak pitanja. Teško je verovati igraču koji potpiše sa jednim klubom, a potom samo odluči da ne zaigra za njega, nakon što odigra dobro prvenstvo i vidi da će imati druge ponude. Postoje neki navodi da nije preterano pouzdan, ali ono što je sigurno karakterom će se uklopiti u tim crno-belih. Veoma je energičan i obožava energično navijanje, važi za igrača koga nosi emocija i momentum energije.

Sa njim neće biti sumnje da će se utakmice veoma kvalitetno počinjati, pa je to osnovni razlog zašto će on morati da startuje mečeve. Nestvarna energija koju donosi početkom utakmice je suvo zlato, ali ona nije dugog daha. Ko je pratio brazilskog centra, mogao je videti da kako vreme prolazi u toku utakmice intenzitet njegove igre opada, pa tako na startu i na kraju meča imate dva različita Kabokla. Na kraju zna da bude energetski potpuno istrošen i u tim momentima propušta da radi sve detalje, koje inače početkom meča izvršava na izuzetno visokom nivou. Ovo ne zavisi od atmosfere, ovo ne zavisi od kluba, važilo je za svaku ekipu u kojoj je igrao.

Iskustvo

Nije "mator" igrač, naprotiv, nalazi se u fantastičnim godinama za igrača na njegovoj poziciji i ovo bi trebao da bude njegov "prajm". Možda ne ovo što je trenutno, nego ono što će u radu sa Željkom postati.

Prošao je veliki broj timova kroz svoju karijeru i retko se negde zadržao duže od godinu dana. Jedini primer je period u Toronto Reptorsima od 2014. do 2018. godine, mada i tamo je uglavnom vreme proveo na pozajmicama po Razvojnoj ligi.

Može se slobodno reći da je prošao puno, mnogo trenerskih sistema, igrao je sa mnogo različitih igrača, živeo je u mnogo različitih gradova i takav igrač sa sobom donosi poseban način ponašanja, života i stil igre.

Opšti utisak

Partizan je ušao u situaciju da je napravio potez, koji može biti mač sa dve oštrice. Ukoliko Kaboklo ozbiljno shvati svoju ulogu i mesto u timu prihvati sa velikom odgovornošću, a pritom u potpunosti bude slušao Željka, ovaj potez može biti fantastičan. Deluje da je ovu priliku silno želeo i deluje da će je iskoristiti, a da ostatak tima, Partizanovi Amerikanci mogu da pomognu da sve prođe u savršenom redu.

Igrački gledano, crno-beli su doveli fantastičan potencijal, igrača koji je "prešišao" nivo Evrokupa i sada je prava prilika da se oproba u najboljem evropskom takmičenju.

Željko dobija prvog centra, a Kaminski saigrača da mu čuva leđa, dok on sa pozicije krilnog centra može pokazati svoj puni talenat i potencijal. Ovo rešava crno-belima jedan problem, ali i dalje ostaje da se reši onaj drugi, da se popuni pozicija plejmejkera, koja je upravo za Kabokla od ključnog značaja.

Do sada je u karijeri uvek igrao sa bar jednim igračem koji odlično vidi teren i zna da spaja centre sa košem, a takav igrač Partizanu fali, pa ostaje da vidimo može li Partizan da upotrebi sve njegove prednosti. Prošle godine je prepoznavanje pozicija gde su centri otvoreni bila jedna od mana crno-belih, ali ove godine to deluje bar za nivo bolje.

Jedno je sigurno - Grobari će ga obožavati!

(Telegraf.rs)

Video: Vukčević nezadovoljan i pored dobre partije: "Ja sam igrač ekipe, bitno je samo da pobedimo"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šef

    8. novembar 2023 | 07:34

    Kakva, bre, kultura navijanja i ličnost?!!! Pljuvačina, psovke, najniže uvrede, ponašanje nalik prvim primatima, jel' to kultura navijanja?! Sve dok promovišete i spinujete ovakvu sramotu i vi postajete deo tog društvenog taloga, koji decenijama promoviše samozvana "institucija"! A čime su vas motivisali???!!!

  • sasa pg

    9. novembar 2023 | 09:28

    Lesor je prolazan, Lovernj zauvijek u srcima navijača!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA