≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pet ključnih stvari koje mogu da donesu Partizanu pobedu u Madridu i plasman na Fajnal for

Vreme čitanja: oko 5 min.

Crno-bele čeka meč sezone u sredu

  • 36
KK Partizan, Kevin Panter, Matijas Lesor Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Košarkaši Partizana stigli su u Madrid, gde ih u sredu od 21.00 u ViZink centru čeka odlučujući meč protiv Reala u petoj utakmici plej-ofa Evrolige.

Ulog je ogroman, plasman na Fajnal for u Kaunasu, a pobednik uzima sve, dok poraženom ne ostaje nikakva uteha.

Partizan je imao veliku prednost pošto je u Madridu napravio dvostruki brejk i poveo sa 2:0. Međutim, Real je uspeo da izjednači posle dva meča u Beogradu, gde je Partizan bio oslabljen neigranjem Pantera na obe utakmice i Lesora na jednoj.

Druga utakmica bila je u senci stravičnog masakra u OŠ Vladislav Ribnikar, pa atmosfera nije bila onakva na kakvu su navijači Partizana navikli čitavu Evropu, a Real je to iskoristio i došao do pobede i vratio je seriju u Madrid.

Ipak, pred odlučujuću petu utakmicu Partizan ima svoje adute, a u nastavku možete i da vidite koji su ključni faktori koji bi mogli da utiču na to da Partizan na kraju obebzedi vizu za Kaunas.

Kakav ishod očekujete u majstorici između Real Madrida i Partizana?

Glasajte

Bolje čuvanje Tavareša, koga treba terati dalje od koša

Valter Tavares, KK Partizan, KK Real Madrid Foto: MN Press/Marko Metlaš

Valter Tavareš je bio nerešiva enigma za crno-bele u dva meča u Beogradu. Gorostas sa Zelenortskih ostrva se u prvom meču poigravao sa čuvarima, a u tome mu je pomoglo i što je Lesor bio suspendovan, pa faktički nije imao ko da ga čuva i dominirao je sa 26 postignutih poena.

I u drugom meču je dominirao sa 15 poena uz 7 skokova, dve ukradene lopte i dve blokade, uz indeks 30.

Ukoliko žele bolji rezultat, crno-beli će morati mnogo bolje da čuvaju Tavareša. Da probaju da ga napadaju češće i pokušaju da ga dovedu u problem sa penalima, kao što je to bilo na meču u Beogradu u regularnom delu Evrolige, a biće potrebno i da ga udalje od koša, gde postaje znatno manje opasniji. Treba naterati Tavareša da trči i da se troši, jer je fizički ranjiv zbog povrede kolena koja ga muči.

To je napomenuo i Željko Obradović kao jednu od lekcija koju su naučili iz dva poraza u Beogradu.

Real oslabljen i bez dva ključna igrača na "četvorci"

Košarka Partizan Real Madrid Foto: Mileta Mirčetić

Crno-beli su sada kompletni, za razliku od Reala, kojem je Geršon Jabusele i dalje suspendovan zbog tuče sa igračima Partizana, dok je Gabrijel Dek van stroja zbog povrede kolena koju je doživeo u Beogradu i on je otpisan do kraja sezone.

Dek je košarkaš koji je ove sezone provodio naviše vremena na parketu za Real sa prosečno 26 minuta na terenu, a uz to je i drugi najbolji strelac ekipe sa prosečno 12,3 poena u Evroligi i drugi najbolji skakač posle Tavareša sa 5,4 skokova po utakmici, a takođe je i četvrti najbolji asistent sa 1,9 asistencija po meču.

O energiji koju donosi timu i doprinosu u odbrani suvišno je pričati.

Guerschon Yabusele, Geršon Jabusele Foto: Oscar Gonzalez/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jabusele je do suspenzije uz Deka bio igrač sa najvećom minutažom u Realu, a sada ga je prestigao Tavareš, koji je imao ogromnu minutažu u oba meča u Beogradu. Prosečno je Jabusele na terenu u Evroligi provodio 24 minuta. Peti je najbolji strelac ekipe sa 9,7 poena po meču i treći najbolji skakač sa 4 skoka po utakmici. Takođe ima ogroman doprinos i u odbrani, a ima i drugi najbolji procenat šuta za tri poena iza Marija Hezonje.

Partizan je takođe oslabljen, jer Aleksa Avramović zbog povrede ne može da pomogne ekipi, ali su Panter i Lesor "očistili" suspenziju i Partizan je definitivno u prednosti kada su u pitanju igrači koji su na raspolaganju treneru.

Rešenje za Realovu zonu

Jam Madar protiv Reala Foto: MN Press / Marko Metlas

Real je ozbiljne probleme pravio crno-belima zonskom odbranom u Beogradu, a da bi to rešili moraće da imaju mnogo bolji protok lopte u napadu, ali i da poprave procente šuta za tri poena, koji je najbolji lek za zonu. Tu će nesumnjivo mnogo značiti Kevin Panter, koji se vraća u ekipu posle dva propuštena meča, a upravo Panter je imao sjajne procente u prva dva meča u Madridu.

Doprinos bi morao da da i Dante Eksum, koji je imao loše šutersko veče u drugom meču u Beogradu.

Povratak kaptitena Pantera

KK Partizan, Kevin Panter Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nema sumnje da je Kevin Panter ubedljivo najvažniji igrač Partizana, a odgovor na to dobili smo i kroz čitavu seriju sa Realom. Rešio je prva dva meča u Madridu, a zatim je Partizan ozbiljno patio bez njega na terenu.

Videlo se koliko nedostaje u ključnim momentima meča, kada se lomi utakmica i kada se preuzima odgovornost. U Beogradu je lopta kružila i delovalo je kao da svako želi da pobegne od odgovornosti da uputi poslednji šut, što sa Panterom na terenu nikada nije slučaj.

Uostalom, on je i kapiten tima, a posle izjednačenja u seriji održao je motivacioni govor i podigao saigrače da sa samopouzdanjem krenu na pobedu u Madridu. Na kraju krajeva, videli su u prve dve utakmice da mogu da pobede u Madridu.

Faktor Željko Obradović

KK Partizan - KK Panatinaikos Foto: Mileta Mirčetić

Na kraju, ne može se pobeći od činjenice da Partizan na klupi ima Željka Obradovića, a Real Ćusa Matea. Željko ga je u prva dva meča u Madridu podelio dve velike košarkaške lekcije španskom kolegi, kada je na raspolaganju imao sve igrače. Sada će ponovo Partizan biti kompletan, a Željko ovakve mečeve jednostavno dobija.

O tome govori i statistika. Željko Obradović je od dosadašnjih 21 plej-of serija pobedio u 20 i odveo svoje ekipe na Fajnal for. To imaju na umu i u Partizanu, a i u Realu.

Podsetimo, Telegraf je u Madridu, a od našeg izveštača ćete dobijati ekslkuzivne izveštaje i informacije. Za početak pogledajte kako je španska štampa najavila meč.

(Telegraf.rs)

Video: Obradović: Imamo šansu da pobedimo u Madridu, a imali i smo i bolju statistiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA