≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Neuništivi Real je u finalu Evrolige! Barsa vodila, pa prošla kao Partizan!

Vreme čitanja: oko 8 min.

Najtrofejniji evroligaški tim i u "El Klasiku" pokazao karakter

  • 89
Serhio Rodrigez, Real Madrid - Partizan Foto: Oscar J Barroso / Shutterstock Editorial / Profimedia

Madridski Real je još jednom pokazao da ima lavlje srce pošto je u polufinalu Evrolige porazio Barselonu 66:78 i tako zakazao veliko finale sa Olimpijakosom.

Po receptu Olimpijakosa i Kraljevski klub je posle preokreta došao do pobede i tako drugu sezonu u nizu obezbedio borbu za pehar.

Daleko bolji početak susreta priredili su Madriđani zahvaljujući zonskoj odbrani i Tavaresu koji je imao ključnu ulogu ispod oba koša. Poveo je njegov tim 10:3, međutim igrači Barse su namestili ruku i do kraja prvog kvartala poravnali rezutlat. Ukupno pet trojki ubacili su u ovom periodu igre, dok je centar Reala sa Zelenortskih ostrva već imao 10 poena.

"Zapalio" se napadački odred Barselone u drugoj deonici, doduše uglavnom udarcima sa distance, ali i to je bilo dovoljno kako bi se defanziva Madriđana u potpunosti razbila. Jokubaitis je pre niza trojki ubacio šest poena, a onda ga je Kjurik odmenio pa je tokom ovog kvartala postigao ukupno osam. Na semaforu je stajalo 42:33, međutim Ljulj je poluvreme zatvorio svojim košem za tri. Pogodio je i Satoranski sa čitavog terena, ali je ipak zamalo zakasnio.

Abrines, Kalinić, Hezonja i Endiaj, Barselona - Real Madrid, 19.5.2023. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Profimedia

Ušli su Katalonci bojažljivo u nastavak susreta, razlika je odmah spala i na tri poena, a onda su Abrines i Laprovitola za par sekundi još jednom digli navijače na noge - 47:39. Od tog momenta potpuni zastoj u šutu prouzrokovao je nešto što je malo ko očekivao. Neverovatan niz od petnaest uzastopnih poena za Real započeli su sa penala Tavares i Hezonja, pa onda i Musa sa pet vezanih poena i Madriđani su preokrenuli na 54:47. Trojkom Kjurika rival se malo osvestio, pa su do isteka 30. minuta minus spustili na jedan posed - 58:55.

Kada je Laprovitola ubacio trojku za 58:58 svi smo očekivali meč na jednu loptu. Koša nije bilo dugo, međutim prelomni momenat bio je nesportski faul Laprovitole nad Rodrigezom. Ćaćo je postigao četiri poena iz tog napada. Potom je ubacio još jednu dvojku, zatim i trojku i tu mesta za povratak više nije bilo. Tajm-aut ništa bitno nije doneo, Real je posao priveo kraju i postavio konačnih 78:66.

Tavares je odigrao još jedan monstruozan meč - 20 poena, 15 skokova, 9 iznuđenih faulova i 4 blokade za ukupan indeks korisnosti od 39. Hezonja je pored 14 poena imao i 9 uhvaćenih lopti, dok je čovek odluke Rodrigez pored 12 podelio i 5 asistencija. Za Barselonu Abrines je postigao 16, Laprovitola 12, a Satoranski 7 poena uz 11 skokova.

Finalni dvoboj između Reala i Olimpijakosa je na programu u nedelju sa početkom u 19 časova. Tri sata ranije utešni duel za treće mesto odigraće Barselona i Monako.

Uživo 

Barselona - Real 66:78 (18:18, 24:18, 13:22, 11:20)

Startne petorke

Barselona: Satoranski, Laprovitola, Abrines, Mirotić, Šanli

Real: Vilijams-Gos, Musa, Hanga, Endiaj, Tavares

40. minut (66:78): MAGIJA RODRIGEZA! TROJKA I DEVETI VEZANI POEN! Tajm-aut Jasikevičijus. Mirotić polovičan za jedan poen, Barsa čini tek drugi timski faul na 3:54 do kraja. Rodrigez kao dirigent u ovim trencuima, asistencija za Tavaresa - plus osam. Mirotić pogađa sa poludistance, Tavares 1/2 sa slobodnih bacanja. Dve rampe Tavaresa, druga nad Veselim u odbojkaškom stilu, onda i prekršaj nad njim. Opet jedan od dva. Ubrzo je i Ljulj ubacio dva poena, Abrines uzvratio trojkom za minus sedam. Er-bol Ljulja, minut do kraja. Bez koša za Barsu, Hezonja trojkom rešava pitanje pobednika. Rampa Tavaresa, pa koš Hezonje za konačan rezultat.

35. minut (60:64): Nema koša u prvom minutu poslednje četvrtine, što prekida Laprovitola trojkom za 58:58. Ne pogađa Hanga, potom Argentinac baca loptu u aut, a povratnik Abrines krade loptu Ćaću. Kontra-rtiam vidljiv u redovima obe ekipe, barem kada pričamo o fazi napada. Nerezonski potezi se ređaju kao na traci, sve do nesportskog faula Laprovitole, Rodrigez pogađa dva penala, potom i dvojku. Sa linije za slobodna bacanja siguran Abrines. Ćaćo kao protiv crno-belih vezuje i šesti poen.

30. minut (55:58): Nakon televizijskog tajma pormašili su Mirotić i Jokubaitis za tri, Tavares pogađa iz kontre za izjednačenje. Hezonja krade loptu, Hanga asistira Musi koji zakucava - prvo vođstvo Reala od starta druge deonice. Rival nastavlja da "prangija" za tri, Musa sa penala uvećava razliku. Vilijams-Gos koristi promašaj Kjurika i trojkom povećava na plus sedam. Veseli prekida seriju rival od čak 15:0, potom i Kjurik daje trojku, ali Gos zaustavlja mini-seriju košem sa poludistance. Dva promašaja, pa pogodak Muse nakon sopstvenog odbitka. Laprovitola preko ruke zatvara pretposlednju deonicu.

25. minut (47:45): Mirotić ne pogađa za tri na početku nastavka, ali to čini Hezonja - samo minus tri. Zicer maši Satoranski, serija loših poteza se nastavlja, Musa izblokiran i konačno koš nakon ofanzivnog skoka odličnog Abrinesa. On je prvi dvocifreni kod Barselone, međutim ubrzo ekipu uvodi u problem svojom četvrtom ličnom greškom. Nema koša Reala, da bi onda Laprovitola dalekometnim hicem doneo 47:39. Tavares posle ofanzivnog skoka postiže svoj prvi koš nakon prvih deset minuta, ne daje dodatni penal. Ofanzivni skok Hezonje posle promašaja i prekršaj Šanlija, Barsa je u bonusu. Hrvat siguran oba puta. Laprovitola i Mirotić u kontra-ritmu. Faul u napadu, Hanga obara Veselog i sudije sviraju nesportski faul. Veseli 0/2 sa penala. Iz dodatnog napada Barsa baca er-bol, polako zona donosi rezultat Realu iako imaju minus četiri. Tavares pogađa dva slobodna bacanja - 47:45.

Poluvreme

"Samo" zahvaljujući šutu za tri i dobroj odbrani Barselona je stekla osetan plus. Sa distance gađaju neverovatnih 10/15 dok su efikasniji od ostalih Abrines sa 9 i Kjurik sa 8 poena. Real je zonom probao da se suprotstavi rivalu, ali je očigledno da to neće biti moguće. Jedini dvocifreni košarkaš je Tavares sa 10 poena uz 7 skokova.

20. minut (42:36): Rudi u kontra-ritmu, novi er-bol. Prvi put u igri Ljulj. Kjurik postiže osmi poen u drugoj deonici, prvim košem odgovara Hezonja. Nađi na liniji penala polovičan. Odlična rola Nigerijca, "lupa" rampu Ljulju, potom ne prolazi flouter Laprovitole, pa tačdaun pas Ljulja i zakcuavanje u kontri za Hezonju - 33:29 za Barsu. Neumorni Katalonci preko Laprovitole dolaze do trojke. Rendolf posle po jednog promašaja realizuje pas Hange, a Satoranski u svom stilu ubacuje dvojku. Veseli kažnjava rivala zbog neopreznosti na oba kraja terena - tajm-aut Ćus Mateo. Rendolf čuva tim u životu i pogađa posle preuzimanja rivala u odbrani. Satoranski pogađa za dva, pa Ljulj konačno namešta ruku van linije 6,75. Pogađa Satoransk isa celog terena, međutim zakasnio je i koš ne važi.

15. minut (30:25): Prvi promašaj Jokubaitisa na "domaćem" terenu, dok Rendolf postiže prvi koš. Jokubaitis čini prekršaj u ofanzivi, zicer propušta Amerikanac sa slovenačkim pasošem i onda konalno koš Rokasa. Preambiciozan pokušaj Rudija iz velike udaljenosti. Ćaćo krade pa gubi loptu što znalački koristi Jokubaitis za polaganje. Rudi izgubljen napad pretvara u lako zakucavanje - 22:22. Već šesta trojka za Barselonu, Kjurik siguran, potom i vrlo raspoloženi Jokubaitis pogađa za plus pet. Rodrigez nastavlja formu iz susreta sa Partizanom i pogađa za tri, ali samo par sekundi kasnije vraća Kjurik. Prvi faul Tavaresa, Jokubaitisu beži lopta.

10. minut (18:18): Endiaj dva puta zasutavlja Mirotića, promašaj Gosa, pa stiže i treći pogodak za tri, drugi put Abrines. Penali za Musu nakon televizijskog tajm-auta, polovičan je igrač iz Bosne i Hercegovine. Barsa nastavlja da "sipa" i postiže isključivo trojke, Mirotić se upisuje. Prvo vođstvo za njih - 12:11. Treća trojka Abrinesa posle neuspešnog napada rivala! Odgovor stiže istom merom od Gosa - prvi koš sa distance za Madriđane. Prekšraj u napadu Veselog, promašaj Hezonje, pa slobodna bacanja za Kalinića koji je malo pre toga ušao na teren. Nula od dva za njega, što kombinacijom kažnjavaju Rodrigez i Tavares. Drugi faul u napadu Veselog , i on i Šanli u problemu sa ličnim greškama. Mrtva lopta se odbija do Kalinića, potom i trojka reprezentativca Srbije. Tavares dobija udarac u lice pod košem, al ise brzo opravlja i dolazi do desetog poena. Greška "preko pola" za Katalonce i serijom promašaja završava se prvi kvartal.

5. minut (6:10): Prvi napad na susretu ne koristi Barsa, Vilijams-Gos je to kaznio početnim pogotkom sa poludistance. Isti ishod posle druga dva napada, ovog puta Tavares ispravlja promašaj Muse. Laprovitola prinuđen da baci er-bol sa 10 metara, a Tavares svojim drugim košem donosi 6:0. Abrines probija led i uz pomoć obruča i table postiže trojku, međutim mladi Endiaj sa vrha kapice vraća plus pet. Napadačke probleme za Barsu ne koristi Hanga. Tavares dominantan u skoku pa dolazi do faula i još dva poena. Satoranski ubacuje drugu trojku za Barsu, Musa maši na drugoj strani. Faul u napadu Mirotića, čiju grešku ispravlja Abrines ukradenom loptom.

Pre meča

Barselona je ligaški deo takmičenja završila na poziciji broj dva sa skorom 23-11. Mogli su Katalonci da ugroze i prvoplasirani Oli, ali je grčki tim ipak bio dominantan u poslednjim rundama. Barsa je zbog toga u četvrtfinalu igrala sa Žalgirisom i jedina je u tri okršaja okončala svoju seriju. Još jedna prednost je i to što su nedavno igrali u Kaunasu i upravo tu su obezbedili plasman na završni turnir.

Barsa je poslednji put bila prvak Evrope 2010. što im je bila druga titula. Ovo im je treće uzastopno učešće na Fajnal foru, pa će Jasikevičijus konačno tražiti svoj prvi pehar u trenerskoj ulozi.

Real je sa identičnim skorom zauzeo mesto ispod velikog rivala i u već poznatoj seriji sa beogradskim Partizanom postao prvi tim koji je okrenuo zaostatak od dve pobede. Ćus Mateo je pokazao da ima "keca u rukavu" i da je ipak "ispekao zanat" pošto je uspeo da iskoristi širinu svoje rotacije i odvede svoj tim u samu završnicu.

Dobro je poznato da su Madriđani sa deset pehara najtrofejniji tim u Evropi, a svoju poslednju krunu na glavu stavili su 2018. godine u Beogradu.

Higins se muči sa povredom već neko vreme i on će biti jedini odsutan kod katalonskog kluba, dok Real ima mnogo više problema. Jabusel odrađuje četvrti meč suspenzije, zbog povreda neće biti Deka i Poarija, kao i odavno odustnog Alosena.

Favorita u ovom duelu na papiru nema, međutim kladionice poprilično favorizuju Barselonu zbog poteškoća Reala sa odsutnim košarkašima. Kompletnu ponudu i kvote za meč možete videti ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pec

    19. maj 2023 | 21:58

    Da je partizan onakav faul napravio dok je gubio, evroliga bi kaznila samo partizan I ne bi imao igrace da igra naredne utakmice I normalno da bi izgubio... Ali posto je real to uradio Onda je on blago kaznjen a partizan mnogo vise, a pritom imamo bodirogu za predsednik evrolige...ko da ga nemao... Bruka I sramota I za real I evroligu I bodirogu

  • Sramota..

    19. maj 2023 | 22:00

    Svi znamo kako su Spanski smecari dosli do finala. Partizan je finalista evrolige, ovo je sve na silu bilo...caoo

  • Dule

    19. maj 2023 | 22:09

    Sad se vidi zasto je Partizan onako kaznjen..kao od sale bi usli u finale ..obicna banda eu kosarke..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA