Kakve veze ima trening i čokolada? Možda ćete promeniti mišljenje posle ovog teksta!

Iako mnogi vezuju čokoladu za telesno uživanje, ona ipak, prema nekim istraživanjima može da pomogne i kod poboljšanja telesnog statusa

  • 0
Fitnes, Cokolada

Foto: PIxabay

Ako postoji ijedna namirnica koja pokazuje sposobnost veze između uma tela i hrane, onda je to čokolada. Može se reći da je život bukvalno kao kutija čokolade, jer čokolada uobičajeno asocira na ljubav, uživanje i čak krivicu.

I ozbiljno, iako su žene generalno sklone čežnji za voćem i hlebom, moja pretpostavka je da je većini žena draže da za dan zaljubljenih dobiju bombonjeru nego kesu mafina-pogačica sa borovnicama.

Postoji more dokaza da čokolada ima zdravstvene koristi jer ima visok sadržaj antioksidanata i igra ulogu u proizvodnji enzima. Testira se kao tretman za visok krvni pritisak i kod pojedinaca sa rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Čokolada takođe poboljšava osetljivost ćelija na insulin kada su rezistentne, osobina koja vodi do dijabetesa i slabe telesne kompozicije.

Čini se da je, u umerenim količinama, čokolada zaista zdrava kao što medijski naslovi tvrde.

Da li, pored tog otapajućeg ukusa u ustima, čokolada sadrži sastojke koji daju specijalne kvalitete-kvalitete koji mogu biti dobri za Vaše telo i čak i Vaš mozak? Hajde da malo bolje pogledamo.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

Najdramatičnije koristi za zdravlje koje daje čokolada vidimo u sposobnosti snižavanja krvnog pritiska. Jedna studija Američkog Žurnala Kliničke Ishrane (American Journal of Clinical Nutrition) uporedila je efekte suplemenata crne ili bele čokolade na krvni pritisak na populaciji zdravih odraslih ljudi u toku 15 dana. Bela čokolada ne sadrži polifenole, koji su hranljive materije za koje se veruje da snižavaju pritisak. Crna čokolada sadrži visoku koncentraciju polifenola.

Suplement crne čokolade značajno poboljšava insulinsku osetljivost i snižava krvni pritisak, dok bela čokolada ne daje takve efekte. Istraživači ove studije su izveli analize svih studija vezanih za čokoladu i pronašli su da je suplementacija čokoladom povezana sa prosečnim padom sistolnog krvnog pritiska za 4.5 mm HG i dijastolnog za 2.5 mm Hg.

Procenjeno je da, smanjenje od 3 mm Hg kod sistolnog krvnog pritiska, smanjuje rizik od kardiovaskularnih uzroka smrtnosti. Još impresivnije, druga analiza prethodnog istraživanja o čokoladi pronašla je da konzumiranje čokolade dovodi do smanjenja rizika nastajanja kardiovaskularnih bolesti za 37 procenata i smanjenje rizika od infarkta za 29 procenata.

Čokolada

Foto: Pixabay

Kao dodatak poboljšanja metabolizma i kardiovaskularnog zdravlja, čokolada predstavlja hranljivu materiju za mozak. Knjiga Zašto je Ženama Potrebna Čokolada (Why Women Need Chocolate – Hyperion 1995), koju je napisala priznata dijetetičarka Debra Waterhouse, pojašnjava kako čokolada utice na produkciju neurotransmitera. Debra objašnjava teoriju da žene imaju žudnju za hranom koja je povezana sa reprodukcijom i hemijskom reakcijom mozga. Kasnija teorija je povezana sa serotoninom i endorfinom, koji su neurotransmiteri u telu koji daju hemijsku povezanost između neurona ili nervnih celija.

Serotonin je povezan sa korišćenjem amino kiselina L-triptofan, koje najbolje deluju uz uzimanje ugljenih hidrata. Debra kaže da serotonin stabilizuje raspoloženje i daje osecaj smirenosti. „Kada je Vaš nivo serotonina u moždanim ćelijama nizak, onda one nemaju sposobnost da pošalju poruke ’dobar osećaj, osećaj smirenosti’, i, zbog toga, Vi se onda osećate nervozno i neraspoloženo. “

Suprotno tome, endorfin se vezuje za hranu koja sadrži masti, posebno masne kiseline N-acylethanolamine. Debra kaže da endorfin stvara osećaj euforije. „Kada su nivoi endorfina niski u moždanim ćelijama, Vi se osecate stresno i umorno. Vaša biološko žudnja za masnim ili čokoladom pojačava endorfin; kada zadovoljite svoje potrebe, osecate se super-srećno.“

Čokolada

foto: pixabay.com

Čokolada specijalno efektivno pomaže ženama koje se bore sa promenama raspoloženja koje se mogu pojaviti u menopauzi.

Uobičajena preporuka ženama da je dovoljna porcija od 15-30 grama čokolade dnevno, možda bi im koristilo i 4 porcije dnevno dokom menopauze – ukoliko treniraju najmanje četiri puta nedeljno.

Pre nego što pojurite u Vaš lokalni supermarket i zgrabite pune ruke čokoladica, morate propratiti neka uputstva. Prvo, izbegavajte čokolade koje sadrže kukuruzni sirup bogat šecerom i hidrogenizovane masti (u tom smislu, izbegavajte bilo koje masti koje sadrže ove zle namirnice) i mleko, jer mleko blokira apsorpciju svih antioksidanata.

Glavno pravilo je, što je tamnija čokolada, to bolje. Treba da tražite proizvode sa čokoladnim procentom (ili „kakao masom“) od 70 posto – viši procenat od 70 može dati gorki ukus.

Iako čokolada stvara osecaj krivice, činjenica je da ova hrana ima dosta značajnih kvaliteta, posebno vezanih za ravnotežu hemije mozga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA