≫ 

Psihičke i fizičke prednosti vežbanja joga inverzija

Ovim vežbama svakako ćete oblikovati svoju figuru, a što je još važnije, smanjićete i nivo stresa i još dosta toga povoljnog po vaše zdravlje

  • 0
joga, vežbe Pixabay.com

Sudeći prema studiji iz 2011. godine, objavljenoj u Internacionalnom magazinu o jogi, vežbanje joge može poboljšati krvni pritisak, pročistiti vam organe, smanjiti fizičku napetost i smanjiti nivo stresa, prenosi lovetoknow.

Zajedno, ovi rezultati mogu znatno smanjiti šansu da razvijete bolesti i stanja kao što su: hipertenzija, hronični bol, pa čak i kancer.

Poboljšava fizičku spremnost

Jedno od najpoznatijih prednosti joge jeste to da poboljšava fizičku spremnost kroz povećanu fleksibilnost i mišićnu snagu. Iako svaka poza garantuje brojne prednosti, za ciljanje određenih prednosti koriste se posebne inverzije.

  • Ispravite i istegnite tetive tako što ćete stati u “pseću” pozu, “halasana “ pozu, sa nogama prebačenim preko glave ili “utanasana” pozu, stojeći i savijajući se napred.
  • Očvrsnite i razvijte svoja ramena pomoću stajanja na glavi, stava na šakama ili “delfin” poze.
  • Definišite trbušnjake i vežbajte mišiće svojih leđa sa pozama “škorpion” ili “točak”.

Sve ovo vodi vas ka jačem, pokretnijem fizičkom stanju vašeg tela. Kako biste oblikovali telo, vežbajte barem dva puta nedeljno. Zadajte sebi veći izazov tako što ćete u jednoj pozi biti tri do pet udaha duže nego što to obično radite, kako biste poboljšali svoju izdržljivost.

joga, vežbe, trening Pixabay.com

Poboljšava promenljivost otkucaja srca

Postoji samo jedna studija do sada koja pokazuje značajnu razliku između vežbanja standarne joge  i inverzija joge. Studija, objavljena 2013. godine, došla je do zaključka da redovno vežbanje inverzija joge poboljšava varijacije u brzini kojom vaše srce radi. Sudeći prema istraživačima, postoje brojni, pozitivni efekti ovog vežbanja, koji su dugoročni.

Bolje imunološke funkcije

Oni koji imaju slabe imunološke funkcije, podložniji su bolestima, nego oni koji imaju zdrave funkcije. Vežbanje joge može drastično redukovati imuni sistem, izgrađujući antitela koja vam pomažu u borbi protiv virusa i drugih stranih supstanci. Kako ove vežbe uglavnom uključuju balansiranje ruku, što podrazumeva više fizičkog napora, ovo su idealne joga poze za jačanje imuniteta. Imunitet ćete ojačati znojenjem prilikom vežbanja. Proizvodnjom toplote u svom telu i izbacivanjem tečnosti kroz znoj, ubijate mikrobe i izbacujete ih iz tela.

Joga, vežbanje Foto: Pixabay

Smanjuje nivo stresa na dnevnom nivou

Zato što vežbe joge mogu biti fizički izazov, lako je zategnuti mišiće tokom inverzije. Pokušajte da pronađete malo “mekoće” u svemu tome i opteretite samo mišiće koje morate kako biste ostali u određenoj pozi. Opustite sve ostalo i fokusirajte se na održavanje stabilnog disanja.

Joga pruža izvanredno vežbanje i  poboljšava fleksibilnost. I vežbanje i istezanje su poznati  po tome što smanjuju nivo stresa iz nekoliko razloga:

  • Poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz telo, što dovodi do poboljšanja nivoa energije
  • Smanjenje bolova kroz poboljšanje pokretljivosti zglobova i oslobađanje napetosti izazvane stegnutim mišićima
  • Poboljšava sposobnost da kontrolišete disanje, kao u vežbi “pranajama”, koja može usporiti otkucaje srca i smanjiti krvni pritisak.

Osećaj pozitivnosti

Brojna istraživanja pokazala su da ljudi koji više vežbaju pokazuju više pozitivnosti nego oni koji vežbaju manje ili ne vežbaju uopšte. Što duže neko praktikuje vežbanje, to pozitivnije opisuje svoj život. Šta ovo znači za vas? Bilo da vežbate dva ili pet puta nedeljno, vežbajte što duže možete i verovatno ćete primetiti ove pozitivne promene i kod sebe.

Stres, posao Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj osećaj ne javlja se samo u inverznom vežbanju joge, već i prilikom meditacije, “asana” vežbama itd.

Izgradite bezbedno vežbanje inverzije

Ove vežbe nekada izazivaju brojne povrede, usled nepravilnog položaja, nedostatka snage ili neiskustva. Ove poze nisu prikladne baš za sve, idealnije su za one koji imaju atletsku prošlost ili su nekada vežbali jogu, ali napredne inverzije mogu biti opasne za početnike. Ukoliko vam je zaista privlačno vežbanje joga inverzija, bolje je da budete sigurni, nego da zažalite.

  • Radite inverzije za početnike sve dok ih ne usavršite i ne izgradite snagu kako biste probali izazovnije opcije
  • Ukoliko ste novi u jogi ili inverzijama, uzimajte časove kod instruktora koji će imati vremena da isprati svaki korak vežbi
  • Za izazovne inverzije, radite “jedan na jedan” sa instruktorom joge koji vam može pomoći da održavate pravilnu poziciju i ispravite bilo kakve greške.

Iskoristite prednosti inverzija

Poboljšajte svoje fizičko, emocionalno i psihičko zdravlje uvodeći joga inverzije u svoju rutinu. Izgradite jače telo, povećajte izdržjivost, ojačajte imunitet, smanjite nivo stresa i osećajte se mnogo pozitivnije na dnevnom nivou redovnim vežbanjem, samo budite sigurni da radite kako treba.

Video: Kad god krene da vežba, mačkica joj zasmeta

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA