≫ 

Dijeta u doba korone: Evo kako da smršate oslobađajući se nepotrebne vode iz organizma

Nakupljena voda u telu takođe je jedan od faktora koji utiče kako na zdravlje, tako i na estetiku

  • 2
Stomak, težina Foto: pixabay.com

Ljudsko telo je sačinjeno od 50% do 60% vode, u zavisnosti od pola i starosti. Svaka dodatna voda u telu smatra se viškom. Ako se osećate otečeno, to bi mogao biti znak da imate višak vode u organizmu. Iako ozbiljnije količine zadržane vode mogu biti simptom hroničnog stanja, blagi otoci i natečenost mogu se rešiti nekim jednostavnim promenama u načinu života, piše „Insider“.

Pazite na unos ugljenih hidrata

Kada jedete ugljene hidrate, molekuli glukoze koji čine te ugljene hidrate povezuju se u lanac i stvaraju glikogen. Glikogen je supstanca koju vaši mišići koriste za energiju. Na primer, kada vežbate.

Međutim, kako bi napajao mišiće, glikogen se najpre mora vezati za vodu. Istraživanja pokazuju da svaki gram glikogena u vašem telu veže tri do četiri grama vode i ta voda dodaje nekoliko kilograma vašoj ukupnoj težini.

- Kada jedete mnogo ugljenih hidrata, a ne vežbate, vaše telo skladišti te ugljene hidrate u glikogen, a glikogen se čuva u vodi - kaže Natali Rizo, osnivačica kompanije „Nutrition a la Natalie“.

Cordon bleu, kuhinja, hrana, Foto: Shutterstock.com

Da biste se oslobodili suvišne vode, možete ograničiti unos ugljenih hidrata tako da u vašem telu nema mnogo glikogena koji bi se vezao za vodu. Alternativa je da redovno vežbate, kako biste potrošili te vodene rezerve glikogena, jer, vremenom, kako se zalihe glikogena razgrađuju vežbanjem, povezana voda se izlučuje putem urina.

Pazite na unos natrijuma

Jedan od najvećih faktora koji može povećati količinu vode u telu je unos soli. Previše soli u vašem organizmu može rezultirati trenutnim zadržavanjem vode, jer telo mora održavati ravnotežu natrijuma i vode da bi pravilno funkcionisalo. Što je više soli u vašem telu, biće i više vode.

Da biste smanjili količinu vode, smanjite unos hrane koja sadrži visok procenat natrijuma ili soli. So se uglavnom nalazi u prerađenoj hrani, poput čipsa ili pržene hrane. Promenama u ishrani moguće je izgubiti i 5 do 10 kilograma čiste vodene mase, ali ovi brojevi zavise od osobe do osobe.

voda Foto: Pixabay.com

Pijte više vode

Još jedna velika i konstruktivna promena načina života koju možete da napravite je da pijete više vode.

- Voda za piće može pomoći bubrezima da ispiraju natrijum - kaže Rizo.

Kao što je ranije opisano, manje natrijuma vodi do manjeg zadržavanja vode.

- Međutim, važno je usredsrediti se i na ishranu dok pijete više vode, jer ako samo pijete više vode, nećete postići velike rezultate. Samo ćete donekle poništiti lošu ishranu - kaže Rizo.

Vitamini i njihove funkcije Ilustracija: Nikola Jovanović

Pokušajte sa suplementima

U jednom istraživanju u kome je učestvovalo 60 žena, njih 92% je doživelo prekomerno zadržavanje vode u telu nedelju dana pre početka menstruacije. Promene hormona estrogena i progesterona mogu uticati na regulaciju telesnih tečnosti i sadržaja natrijuma, što rezultira zadržavanjem tečnosti.

Višak vode u organizmu opada nakon što započne menstrualno krvarenje, ali jedno istraživanje je otkrilo da magnezijum, koji reguliše nivo glukoze u vašem telu, može smanjiti predmenstrualno zadržavanje vode ako se kao dodatak uzima najmanje dva meseca.

Kao i uvek, najbolje je da porazgovarate sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka ili drastične promene načina života.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V4

    31. mart 2020 | 08:16

    Naprotiv većina stručnjaka tvrdi da smanjen unos hidrata ili bilo kakva drastična pronena u iskrani oslabljuje imuni sistem i povećava našu izloženost virusima i bakterijama. Dehidriranost najpre pimaže razvoju virusa. Tako da strpite se ljudi, bolje koje kilo preko nego 20 dana pakla.

  • K

    31. mart 2020 | 15:31

    je l ovo zaista prioritet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA