Slali su i Di Stefana da igra za njih: Kako je Real pomogao Junajtedu da preživi katastrofu!

Slavni ''kraljevski klub'' imao je velikog udela u ponovnom dizanju Junajteda na noge, nakon Minhenskle tragedije pre 60 godina

  • 2

Bili su najveći neprijatelji! S jedne strane Mančester junajted - radnička klasa i socijalisti sa Stretford Enda, s druge  Real Madrid - klub ozloglašenog generala Franka.

Ali, ima neka tajna veza između Junajteda i Reala. Tajna veza koja je ranije sklopljena i koja je neraskidiva do dana današnjeg. bez obzira što su godinama unazad bili ljuti rivali u Ligi šampiona. što je Ferguson koristio svaki momenat da ih pecne, pogotovo kda su atakovali na Kristijana Ronalda i Dejvida Bekama.

Međutim, prodao ih je. Kao i neke pre i posle njih. Kao i oni što su posle Fergusona čekirali kartu iz Mančestera u Madrid. Ali i oni koji su se u suprotnom smeru kretali i napuštali ''kraljevski klub'' zarad dresa Junajteda.

Kako je Ferguson opkladama od Ronalda stvorio najboljeg na svetu (VIDEO)

Netrepeljivost i ''dečije bolesti'' ova dva kluba nestali su godinu dana pre Minhenske tragedije kada su se Junajted i Real sreli u KEŠ. Španci su prošli dalje, a nakon 2:2 na Old Trafordu bili su toliko impresionirani Junajtedovim timom da su automatski ponudili Matu Bezbiju posao trenera. Da je reka DA, Bezbi nikada ne bi bio u tom avionu.

Kako je Beograd podrhtavao dok su stizale vesti o palom Mančesterovom avionu?

Nikada ne bi proživeo onu fantastičnu noć u Skadarliji, ne bi pušio lulu na klupi stadiona JNA i ne bi držao govor koji, kao da je nagoveštao nešto loše. Ipak, Bezbi je rekao NE Realu jer je želeo da osvoji trofej sa Junajtedom.

Deset meseci kasnije Minhenska tragedija je odnela živote i do temelja uzdrmala klub koji je u polufinalu izgubio od Milana, tri meseca nakon nesreće. Rosoneri su u finalu naišli na Real koji ih je dobio, osvojio pehar i odmah ponudio da ga da Junajtedu. No, odbijeni su.

Foto: Telegraf

Ako ih je Junajted odbio kada su nudili pehar, FA nije dozvolila da legendarni fudbaler Reala Alfredo Di Stefano odigra sezonu za Đavole. Španski tim je bio voljan da mu daje pola plate, a Junajted pola, kako bi Di Stefano igrao godinu na pozajmici i pomogao šampionu Engleske da stane na noge. I u igračkom i u finansijskom smislu. FA nije dao jer je Di Stefano zauzimao mesto za domaćeg igrača.

Tako da je Real morao da pomogne na druge načine. Napravili su memorijalnu zastavicu sa svim imenima žrtava tragedije koju su nazvali ''Šampioni časti'', koja je prodavana u Španiji, a sav novac je prosleđen engleskom klubu. Takođe, nudili supovređenim igračima Junajteda da se oporavljaju u banjama koje su bile pod njihovom jurisdikcijom, ali i odmor za čitav tim u Španiji. Naravno, bez finansijske nadoknade.

Foto: Telegraf

Tu je bio i niz prijateljskih utakmica za prikupljanje novca jer je Minhenska tragedija dobro uticala na Junajtedove finansije. Real je inače za ovakve utakmice tražio i do 12.000 tadašnjih funti, ali ne i Junajtedu.

Nisu ove utakmice samo dizale finansije Junajteda. Bezbi je imao san da se jednog dana popne na krov Evrope i mečevi njegovih fudbalera protiv Di Stefana, Puškaša i kompanije su i te kako značili njegovim igračima.

U oktobru 1959. godine Real je demolirao Junajted sa 6:1, a meč je posmatralo 63.000 ljudi. U Madridu je 80.000 ljudi gledalo pobedu Reala rezultatom 6:5. Te noći španski klub je organizovao dobrotvornu večeru gde je predsednik Santjago Bernabeu rekao za Bezbija da je ''najveći čovek u fudbalu kog je on sreo''.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sledeći meč odigran je 1960. godine, iako je Real pitao da se odloži jer su Puškaš i Di Stefano bili povređeni, te možda neće privući dosta publike. Bezbi je to odbio i istakao da mu je Real poput porodice. I bez njih je ''kraljevski klub'' dobio sa 3:2.

Junajted je iz meča u meč bio sve bliži i usledile su pobede od 3:1 i 2:0. Te sezone, odnosno 1962. godine, Đavoli su osvojili FA kup, prvi trofej nakon tragedije. Ti mečevi protiv Reala pomogli su im da osvoje svoju prvu evropsku titulu 1968. godine. U polufinalu su srušili upravo Madriđane.

- Ako je neko morao da nas pobedi, drago mi je što je to bio Junajted - rekao je legendarni Santjago Bernabeu, koji je privatno takođe učestvovao u izgradnji novog Junajteda.

Zato i ne grešimo kada kažemo ''Ima neka tajna veza između Junajteda i Reala''

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда *(€$&®£©±¥[])¥¥

    6. februar 2018 | 10:29

    Постоји таква тајна веза и код нас, где добро помаже лоше, да опстане. Постоји велики број примера где Звезда шаље највећем ривалу своје играче(Ожеговић последњи у низу), своје навијаче да их воде, како се не би скроз суновратили и пали у амбис. И колико год им помагали, опет им нешто не штима, и вечито незадовољни и плачљиви, јер су у сенци великог комшилука.

  • Chico

    6. februar 2015 | 10:45

    Bavarac sam..ali kapa dolje za tadasnji Real...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA