A SADA, DA STIGNEMO AFRIKANCE! Evo ko je smenjivao selektora pred Mundijal i kako je prolazio! (VIDEO)

Nije novina otkaz selektoru pred Svetsko prvenstvo. Nigerijci su na tome doktorirali, ali nismo daleko od toga da ih stignemo

  • 1

Slavoljub Muslin neće voditi reprezentaciju Srbije na Mundijalu posle uspešnog ciklusa kvalifikacija, što je podsetilo na čuvene poteze koje su povlačili Meksiko, Nigerija i Obala Slonovače.

Jasno je da posle odlaska na Mundijal apetiti rastu, ali se uglavnom desi da se sopstveni kapaciteti precenjuju ili se smatra da kratak period može doneti munjevit uspeh.

Slavoljub Muslin je preuzeo tim kada je malo ko to želeo i stvorio ga prema svojim zamislima, a sada se može desiti da dođe neko dijametralno suprotne filozofije i donese suprotan efekat.

Foto: Vladimir Milovanović

Vremena za uigravanje je malo, Srbija već u novembru ima testove protiv Kine i Južne Koreje, koji Mladenu Krstajiću baš i neće biti prejak reper za dalje, naročito pošto se još traži pravo rešenje.

Zato smo se podsetili zemalja koje su se opredeljivale za smenu selektora pred Svetsko prvenstvo - i nismo baš u najelitnijem društvu, a pojedina imena koja su se tu vrtela su nama bliska.

Foto: Wikimedia/Flickr/Doha Stadium Plus Qatar

Bora Milutinović, Meksiko 1997. godine

Naš legendarni trener bio je najuspešniji selektor u istoriji Meksika, ali je 25. novembar ove godine bio koban. Predsednik Saveza Huan Hoze Leano je poručio da je Bora jednoglasno smenjen, i to zbog preterane ambicioznosti Meksikanaca.

Naime, Boru su napali navijači i mediji jer nije uspeo da pobedi SAD u Meksiko Sitiju iako je imao igrača više 58 minuta. I pored toga, Bora je uspeo da odvede Meksiko na Svetsko prvenstvo kao najbolju selekciju KONKAKAF, ali to nije bilo dovoljno.

Bora je prethodno osvojio Zlatni kup pobedivši mladi tim Brazila, podigao je još pehar US kupa 1997, a Meksikanci su zaboravili da je Bora jedini čovek koji je odveo Meksiko do četvrtfinala Mundijala 1986.

Štaviše, Meksiko je tada na penal lutriji ispao od Zapadne Nemačke sa 4:1, pošto je bilo 0:0 nakon produžetaka. U grupi je Meksiko bio prvi, pobedio je Belgiju (2:1) i Irak (1:0), sa Paragvajem je remizirao (1:1), da bi u osmini finala pala Bugarska sa 2:0.

Ekipu je preuzeo Manuel Lapuente, koji je stigao do osmine finala, u kojoj je eliminisan od Nemačke sa 2:1... A Bora? Nije morao dugo da čeka, preuzeo je Meksikance kao jedno od najvećih čuda Mundijala iste godine, sa afričkom selekcijom je senzacionalno pobedio Španiju sa 3:2, osvojio prvo mesto u grupi ispred Paragvaja, Španije i Bugarske. U osmini finala, Danska je bila sa 4:1 prejaka.

Foto: youtube.com/RMC Sport

Filip Trusije, Nigerija 1997. godine

Afrikanci i te kako umeju da budu ćudljivi kada je u pitanju nacionalni tim, što je na svojoj koži osetio Trusije. Doveli su ga da odvede tim na Mundijal posle smene Šaibua Amoda, imao je četiri meča na raspolaganju i prevazišao je sve prepreke kako bi uzeo vizu za Francusku, gde se turnir igrao.

Ipak, pod nerazjašnjenim okolnostima, dobio je otkaz i kada su posle toga videli da je Milutinović slobodan, nisu dugo razmišljali. Bora je imao već tri iskustva na Mundijalima, ali je dobro znao sa čime se suočio Trusije. O tome svedoči i njegova nedavna izjava na seminaru Udruženja evropskih profesionalnih trenera.

- Moraš da imaš podršku naroda i čelnika svog saveza. Znali su u Kini da me sa milion ljudi dočekaju na ulici ovacijama, ali i da mi "nameste" u Nigeriji i da mi viču "Boro, odlazi". Ali uvek sam znao ko sam i gde sam. I kada su mi u Meksiku, kao jednom od petorice stranaca u svojoj istoriji dali Orden astečkog orla, znao sam zbog čega sam ga zaslužio. Srbiju je Muslin odveo na Mundijal. Čovek je uradio fantastično svoj posao. Dovoljno sam vam rekao.

Inače, Nigerijci su Trusijeu nudili 2005. da se vrati, ali do novog dogovora nije došlo jer je francuski trener odlučio da operiše koleno i odustane od nove borbe za Mundijal.

Foto: AP/Tanjug

Vahid Halilhodžić, Obala Slonovače, 2010.

U Savezu su bili revoltirani zbog razočaravajućih nastupa na Kupu afričkih nacija u Angoli, iako je Vahid dominirao sa sjajnom reprezentacijom u kvalifikacijama. Napravio je ciklus bez poraza, ali je kao najveća državna tragedija doživljen poraz od Alžira na Kupu afričkih nacija.

Obala Slonovače je vodila u četvrtfinalu sa 2:1 golom Keite u 89. minutu, ali su Bugera i Buaza u nadoknadi preokrenuli šokantno, što je raspršilo snove generacije Drogbe, Jaje i Koloa Turea, Salomona Kalua, Emanuela Ebuea...

Foto: AP/Tanjug

Revolt je bio preveliki jer je fudbal za mnoge u zemlji bio praktično sve, jedino čime su se ponosili, naročito pošto je zemlja nedavno zašla iz građanskog rata (2002-2007). Ceh je platio Halilhodžić, pošto je smenjen četiri meseca pre Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Ekipu je preuzeo Sven Goran Erikson i nije uspeo da napravi podvig, Obala Slonovače ispala je u grupi sa četiri boda, pet je osvojio Portugal, a sedam Brazil. Što se Vahida Halilhodžića tiče, 2014. je uspeo ono što mu nije dato 2010, ali sa Alžirom.

Njegova ekipa je igrala lep i atraktivan fudbal, bila je hit turnira u Brazilu pošto je Halilhodžić u grupi H iza sebe ostavio Rusiju i Južnu Koreju. Ipak, najjači utisak je osmina finala Mundijala, u kom je Alžir pakleno namučio Nemačku i izgubio tek posle produžetaka sa 2:1. Niko posle toga nije mogao da zaustavi Nemce, pamte se i velikih 7:1 protiv Brazila u režiji kaznene ekspedicije Joakima Leva.

Foto: youtube.com/Jennifer81ify

Šaibu Amodu, Nigerija, 2002, 2010. godine

Najveći mundijalski tragičar bez dileme. Vodio je ekipu Nigerije od aprila 2001. do februara 2002. i dobio je otkaz, ekipu je u Koreji i Japanu vodio Festus Onigbinde. Da sve bude gore, on je tek mesec dana posle otkaza dobio i formalno pismo u kom mu je uručen otkaz.

Ipak, prešao je preko svega i vodio tim od 2008. do februara 2010. Fudbalski savez je navodio kako je "Amodu pod pritiskom" i uručio mu novi otkaz, a petomesečni ugovor ponuđen je Larsu Lagerbaku.

Šveđanin je došao u poslednji čas, a prilično apsurdno zvuči tadašnji cilj koji su Nigerijci postavili samo zato što se igra u Južnoj Africi - polufinale!

Rezultat? Nigerija je bila poslednja u grupi B sa samo jednim bodom iz susreta sa Južnom Korejom (2:2).

Nesrećni Amodu je potmo vodio reprezentaciju u još dva navrata. Nažalost, preminuo je u 58. godini života, 10. juna prošle godine.

Da li se i vi sećate slučajeva otkaza koji su vam posebno bili upečatljivi? Podsetite se u komentarima, možete i dati prognozu našeg odlaska u Rusiju!

Daljinac

(Telegraf.rs/B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA