≫ 

KUKAVICE, PREVARANTU, POLUSVETE... Ovih 5 sukoba zbog selektora su uništavali reprezentaciju! (VIDEO)

Od 2006. godine, svačega smo se nagledali u reprezentaciji Srbije

  • 55

Turbulencije koje je izazvao odlazak Slavoljuba Muslina sa kormila fudbalske reprezentacije Srbije nije ništa novo u našem fudbalu, nažalost. Navikli smo na nesuglasice i sukobe koji ne donose ništa dobro, uglavnom su vodili u sunovrat.

Čak se i BBC čudio odluci FSS da se odrekne trenera koji je odveo tim sa prvog mesta na Mundijal, to je neodoljivo podsetilo na tradiciju jedne afričke zemlje pred Mundijale, a Muslin je imao oštre izjave na račun menadžera Mateje Kežmana.

A ako krenemo od čuvenog Mundijala 2006, videćemo bogat istorijat sukoba u kojima su učestvovali selektori, ili koji su zapravo nastali zbog onoga što su selektori činili.

1. SUKOB VIDIĆA I KEŽMANA 2006.

Foto: S. Pikula

Sve je delovalo idealno pred odlazak na Mundijal u Nemačku, ali je onda selektor Ilija Petković rešio da pozove sina Dušana, što je prvo unelo nezadovoljstvo u javnost, zatim i u tim.

Uvukla se nervoza, sve što se uspešno držalo ispod tepiha isplivalo je na površinu, pa su se čak oštro sukobili Nemanja Vidić i Mateja Kežman na samom turniru.

Tokom treninga bilo je varnica, koje nisu ništa neuobičajeno kada se igra sa previše žara, ali je sada granica prevaziđena, o čemu je Kežman pričao u autobiografiji.

- Koliko je bilo vatre i naboja moglo se videti i na treninzima. U medije su procurile i stvari koje nisu za novine, zbog atmosfere, ambijenta. Primera radi - moji dueli sa Vidićem.

Sada, posle svega, nazvao bih to glupošću, ali tada je adrenalin bio toliki da nije bilo samokontrole. Igrali smo na dva gola i kako primim loptu, tako me Vida udari, zakači.

- Vido, šta ti je, bre, čoveče?

- Ja tako treniram, tako igram!

- Znam, brate, ali imamo utakmicu, je l' treba da me povrediš?

- Ma, ćuti, samo igraj.

Onda on primi jednu loptu, malo je gurne, a ja ga obema nogama odignem od zemlje: Ja tako treniram, tako igram!

Foto: Marko Todorović

Primim onda ja loptu i ne vidim Vidića, zaskoči me s leđa i napravi takav start da se čulo samo moje koleno... Stavili su me na nosila i prebacili u bolnicu. Na snimku se videlo da koleno nije puklo, ali se radilo o jakom nagnnječenju. Vidić. Bili smo nekada cimeri, igrali plejstejšn. Odlazili na piće. Sad nisam mogao da ga prepoznam...

Dejan Stanković je kao lider imao pakleno težak zadatak da primiri situaciju, ali nije uspeo. Sve što smo dobili je ubedljiva eliminacija uz 6:0 protiv Argentine. Petković je potpuno pogubio konce igre, pa je rastanak bio neminovan.

2. TOMISLAV KARADŽIĆ I RADOMIR ANTIĆ 2010.

I ovde je bajka brzo postala pakao, pobedili smo Nemačku na Mundijalu sa 1:0, ali nas je ošamarila Australija u poslednjem meču grupe i ostali smo bez osmine finala.

Karadžić je računao na dalji plasman i velike prihode od bonusa koji donosi osmina finala, postala je sporna i Antićeva plata.

Foto: Marko Todorović

- Antić je napravio najbolji ugovor u istoriji srpskog sporta. Posle Mondijala je otišao je u Španiju i slao advokata. Nakon kvalifikacija nas je ucenjivao, pretio da neće ići na žreb, pa smo prihvatili ugovor, jer nismo hteli da se stvara takva slika oko reprezentacije. Antić je moja greška. Da sam znao da će se ovako situacija razvijati, ne bih ga ni dovodio. Jednostavno, sa ovakvim timom, svaki drugi selektor bi otišao na Mondijal. On je to samo iskoristio - rekao je Karadžić u oktobru 2010, što podseća na današnju mantru o kvalitetu kvalifikacione grupe.

Antić je sa druge strane tvrdio da mu je Karadžić sa nekim igračima radio iza leđa pred meč sa Australijom, smatrajući da su ga minirali slabijom partijom. Tim je preuzeo Vladimir Petrović Pižon i nismo se proslavili u kvalifikacijama za EURO 2012.

Foto: Profimedia/AFP

Podsećanja radi, Karadžić je tvrdio da je Antić pred Mundijal zahtevao mesečnu platu od 100.000 evra.

- Ne, Antić nije hteo ni da diskutuje, jednostavno je rekao - uzmi ili ostavi. A Mundijal je bio pred nama. Vagali smo, razmišljali, u celoj zemlji je vladala euforija, i znali smo da bi raskid doneo neverovatne tenzije, da bi pokvario atmosferu pred najjače planetarno takmičenje od koga smo mnogo očekivali, jer imamo sjajnu ekipu.

Da podsetimo, Antić je kažnjen i sa 14.000 švajcarskih franaka, nije mogao da vodi Srbiju na četiri zvanična meča zbog ponašanja protiv Australije, pa je Karadžić želeo korekciju ugovora u skladu sa time.

- Ponudili smo Antiću korekciju ugovora. Međutim, moram da kažem da smo se sa njim i njegovim menadžerom, kada smo potpisali novi ugovor, iako stari još nije bio istekao, dogovarali da u slučaju da ne prođemo prvi krug, taj novi ugovor bude ništavan. Antićev advokat nam je rekao da je to normalna stvar i da taj džentlmenski sporazum ostaje na snazi. Ali, nije pristao da se taj dogovor stavi na papir. Posle neuspeha, Antić je otputovao u Madrid, a njegovog advokata više nismo videli.

3. SINIŠA MIHAJLOVIĆ I ADEM LJAJIĆ/NEMANJA MATIĆ, 2012.

Dugo smo trošili vreme na priču o tome kako treba pevati himnu, pa nam je u međuvremenu izmaklo Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Foto: AP/Tanjug

Već na prijateljskom meču protiv Španije došlo je do sukoba pre nego što su ozbiljniji izazovi počeli, pošto Adem Ljajić nije želeo da peva himnu, što je iznerviralo selektora Sinišu Mihajlovića.

Ljajić je odbijanjem da peva himnu prekršio Sporazum o ponašanju koji je, kao i svi ostali fudbaleri, potpisao po dolasku Mihajlovića na klupu reprezentacije.

- FSS je saopštio još na promociji Siniše Mihajlovića da će mu pružiti svu podršku na putu uspostavljanja novih pravila ponašanja u "A" reprezentaciji, a to čini i ovom prilikom. Pevanje nacionalne himne Srbije uoči utakmica je jedna od tačaka sporazuma, a Ljajić je njegovim potpisom prihvatio da će se svih odredaba i pridržavati, što u subotu nije učinio - navodi se u saopštenju FSS.

- Meni je stvarno žao. Još sam pod utiscima...To je život, idemo dalje. Žao mi je što se sve ovo izdešavalo...Volim Srbiju, hteo sam da igram za Srbiju od svoje 10. godine...Poštujem svakog, ali ako ne poštujem sebe, onda niko više mene ne može da poštuje - rekao je Ljajić po dolasku u Beograd iz kampa reprezentacije, ali to nije bilo sve.

Nemanja Matić je u novembru 2012. godine poslao poruku da neće dolaziti dok je Siniša selektor, pošto mu nije ukazano poverenje iako je dominirao u dresu Benfike.

- Gospodinu Aleksandru Boškoviću iz Fudbalskog saveza Srbije sam rekao da prenese selektoru da ubuduće ne računa na mene. Nisam dobijao šansu na pet utakmica. Ali, zašto trošimo vreme na mene, ja sam bio nebitan u reprezentaciji. Ipak, doći će moje vreme kad-tad - poručio je Matić, a Mihajlović je rekao da je Nemanja sebi zatvorio vrata reprezentacije.

- Oni se meni ne moraju izviniti, jako dobro znaju što trebaju činiti. Ljajić mora da peva himnu pre utakmice, a Matić me sam mora pozvati i reći da želi ponovo da igra za reprezentaciju. Kada to ispune, moći će u reprezentaciju - rekao je Mihajlović, a ceh toga platili smo u ključnoj utakmici na Maksimiru, gde smo izgubili sa 2:0.

4. RADOVAN ĆURČIĆ I DUŠAN TADIĆ, 2016

Pre samo godinu i po dana, Dušan Tadić bio je razočaran što ga nije bilo na spisku za prijateljske mečeve Srbije. Naročito ga je zabolelo što je za spisak za Estoniju i Poljsku saznao preko medija, uz reči selektora Radovana Ćurčića da je to najbolje što Srbija ima.

Foto: Tanjug/AP

- Pogodilio me je to. Igram u najjačoj ligi na svetu i mislim da imam najbolji učinak od svih igrača (sedam golova i sedam asistencija). Već drugu godinu sam među pet najkreativnijih igrača u Premijer ligi. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nije u tome najveći problem. Na svakom spisku reprezentacije sam pet godina, odazivam se na svaki poziv i sada, praktično iz novina, saznajem da nisam među reprezentativcima - rekao je Tadić agenciji Beta u martu prošle godine.

On je potez Ćurčića okarakterisao kao "omalovažavanje i ponižavanje".

Foto: Marko Todorović, Tanjug/Dragan Stanković

- To je kukavički, ne pozvati nekoga ko je bio reprezentativac od 19. godine i reći mu o čemu se radi. Kada se neko tako ponaša prema meni, i kada me neko ne poštuje, ne mogu ni ja njega da poštujem i tu je kraj svakom poverenju među nama. Neću se odazivati na pozive u reprezentaciju dok je selektor Radovan Ćurčić - naglasio je Tadić.

Bio je surov prema Ćurčiću, naveo je da se plaši sopstvene senke i da nije dorastao poslu, dok se Ćurčić nevešto branio.

- Veoma sam iznenađen. Reprezentacija Srbije je iznad Ćurčića i Tadića. Iznenadilo me je vreme kada se odlučio da kaže sve to - rekao je Ćurčić pred polazak u Poljsku, a iza njega je neuspešan ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (tim je vodio prethodno Dik Advokat).

5. SLAVOLJUB MUSLIN I FSS/MATEJA KEŽMAN

Novu epizodu dobili smo posle plasmana na Mundijal. Ironija je da su navijači zviždali protiv Gruzije, nije bilo poverenja u tim i Muslina, a sada je ta ista javnost ogorčena zbog odlaska iskusnog stručnjaka.

Muslin je vratio Tadića u život, našao mu pravu ulogu u ekipi, ali je "zapelo" oko nepozivanja Sergeja Milinkovića Savića.

Foto: Profimedia, Telegraf

Kako su se ređale sve bolje partije SMS-a u Laciju, uz bombastične ponude od 70 miliona evra... Sve je bio veći pritisak i na Muslinu, jer je malo ko mogao da prihvati bilo kakvo opravdanje za nepozivanje.

Na kraju je "puklo" u kancelarijama FSS na Terazijama, nije došlo do dogovora, Muslin nije odstupao od svog stava, pa će Srbija tražiti novog trenera za izazove u Rusiji.

U sve se umešao i menadžer Mateja Kežman koji zastupa Milinković-Savića, što je razljutilo Muslina.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Menadžer Milinković Savića vodi u žutoj štampi hajku protiv mene. Nalazio je za sagovornike neke bivše fudbalere da tvrde kako Sergej mora da igra. Tog menadžera možda nekako i razumem, jer želi da zaradi velike pare na Sergejevom transferu. Nikada u karijeri nisam dozvolio da mi sastavljaju tim i nikada se to neće dogoditi. Ne postoji teoretska šansa da mi menadžeri, čaršija i polusvet sastavljaju tim.

Daljinac

(Telegraf.rs/B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tegeltija tele

    1. novembar 2017 | 16:30

    I posle se cudimo sto nas ceo svet mrzi...

  • Zeljko

    1. novembar 2017 | 18:32

    Nakon utakmica sa Austrijom i Gruzijom pljustali su komentari protiv Muslina.Napisao sam komentar podrske Muslinu,nesto u smislu nije bitno kako bitno je da smo se kvalifikovali i dobio 124 minusa.Sad kad je smenjen isti ti koji su ga napadali placu za njim.Ne znam da li je u pitanju licemjerstvo ili ono srpsko-uvijek budi protiv,kritikuj i buni se.

  • Misa Petkovic

    1. novembar 2017 | 18:00

    Samo neka me Neko prosvetli I objasni mi koja je to nasa taktika I nas stil igre???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA