• 0

Hrvatska sapunica: Modrićeva tašta i Lovren na sudu zbog lažnog svedočenja

Novi zaplet u sklopu suđenja Zdravku Mamiću

  • 0

Hrvatski mediji pišu o novim detaljima sa suđenja Zdravku Mamiću i njegovim saradnicima koji se terete da su otuđili 117 miliona kuna prilikom transfera, što je oko 15 miliona evra.

Letos su na ročišu u svojstvu svedoka iskaze dali as Reala Luka Modrić, čak i njegova tašta Vesna Jurić, koja je, prema skorijoj istrazi, tada lagala, pa će ponovo morati pred sud.

Takođe, pred sudijom će se pojaviti i fudbaler Liverpula Dejan Lovren, i on pod optužbom da je lagao prilikom svedočenja.

Sva tri istraživanja inicirana su zbog njihovih svedočenja na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim suoptuženima za izvlačenje velike svote novca.

Kao što je poznato, Luka Modrić je u svom svedočenju sredinom jun promenio ključne navode svog iskaza koji je tokom istrage dao USKOK-u. Radi se o okolnostima pod kojima je došlo do podele transfer obeštećenja između njega i Dinama nakon Modrićeva transfera u Totenhem 2008. godine. Naime, USKOK tereti Zdravka Mamića da je neosnovano omogućio isplatu polovine odštete, oko 10,5 milijona evra, Luki Modriću na temelju antidatiranog aneksa ugovora o profesionalnom igranju. Modrić je u istrazi izričito naveo kako sa Dinamom nije imao sklopljen nikakav ugovor o podjli transfera, nego da je sporni aneks nastao tek nakon što je već počeo igrati za Totenhem.

- U to vreme, nakon što je ostvaren moj transfer u Totenhem i nakon što sam ja već igrao za Totenhem, koliko se sećam, sačinjen je aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i Dinama temeljem koga meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti deo novca od ostvarenog transfera u Totenhem. Mislim da mi je Zdravko Mamić doneo na potpis navedeni aneks, a koliko se sećam, meni nije dao primerak aneksa - ispričao je Modrić, objasnivši potom kako je veći deo tog iznosa, temeljem njegova građanskog ugovora s Mamićem, prosledio upravo Zdravku Mamiću.

Foto: Profimedia

Na samom suđenju u Osijeku naveo je, pak, kako je sporni aneks potpisao još 2004. prilikom potpisivanja prvog ugovora o profesionalnom igranju te da je isti aneks potpisivao pri svakom produženju ugovora. Njegova tašta Vesna Juraić, koja jebila računovođa u Dinamu, a vodila je knjigovodstvo i za Modrića, osumnjičena je za davanje lažnog iskaza vezano uz isti aneks ugovora.

Ona je, naime, u istrazi posvedočila kako je sporni aneks prvi put videla tek nakon Modrićevog transfera, dok je na raspravi na Županijskom sudu u Osijeku ustvrdila da je od sekretarijata kluba dobila i ugovor i aneks ugovora vezan za podelu transfera u april 2008, odnosno pre Modrićevog odlaska u Totenhem.

Zbog te promene iskaza nadležno tužilaštvo je protiv nje, kao i protiv nenog zeta, pokrenulo tzv. istraživanje te je i ona u međuvremenu ispitana u svojstvu osumnjičene. Vesna Juraić je, kako pišu hrvatski mediji, od odbrane negirala krivicu.

Poslednji se na meti osječkog tužiteljstva našao fudbaler Liverpula Dejan Lovren. I on je nedavno, kako su nam potvrdili njegovi advokati, dobio poziv za ispitivanje u osječkom tužilaštvu, koje je predviđeno tokom januara 2018.

I u Lovrenovom slučaju sporan je trenutak potpisivanja aneksa ugovora kojim je Lovrenu pripalo pravo na 50 posto obeštećenja od njegovog transfera u Lion. Dok je Lovren u svojim iskazima tvrdio da je aneks potpisan pre transfera, tužilaštvo temeljem provedenog grafološkog veštačenja i drugih dokaza u predmetu protiv Zdravka Mamića i ostalih drži da je i taj aneks potpisan naknadno te antidatiran, pa smatraju da ni Lovren nije govorio istinu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima