Hrvatska sapunica: Modrićeva tašta i Lovren na sudu zbog lažnog svedočenja

Novi zaplet u sklopu suđenja Zdravku Mamiću

  • 0

Hrvatski mediji pišu o novim detaljima sa suđenja Zdravku Mamiću i njegovim saradnicima koji se terete da su otuđili 117 miliona kuna prilikom transfera, što je oko 15 miliona evra.

Letos su na ročišu u svojstvu svedoka iskaze dali as Reala Luka Modrić, čak i njegova tašta Vesna Jurić, koja je, prema skorijoj istrazi, tada lagala, pa će ponovo morati pred sud.

Takođe, pred sudijom će se pojaviti i fudbaler Liverpula Dejan Lovren, i on pod optužbom da je lagao prilikom svedočenja.

Sva tri istraživanja inicirana su zbog njihovih svedočenja na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim suoptuženima za izvlačenje velike svote novca.

Kao što je poznato, Luka Modrić je u svom svedočenju sredinom jun promenio ključne navode svog iskaza koji je tokom istrage dao USKOK-u. Radi se o okolnostima pod kojima je došlo do podele transfer obeštećenja između njega i Dinama nakon Modrićeva transfera u Totenhem 2008. godine. Naime, USKOK tereti Zdravka Mamića da je neosnovano omogućio isplatu polovine odštete, oko 10,5 milijona evra, Luki Modriću na temelju antidatiranog aneksa ugovora o profesionalnom igranju. Modrić je u istrazi izričito naveo kako sa Dinamom nije imao sklopljen nikakav ugovor o podjli transfera, nego da je sporni aneks nastao tek nakon što je već počeo igrati za Totenhem.

- U to vreme, nakon što je ostvaren moj transfer u Totenhem i nakon što sam ja već igrao za Totenhem, koliko se sećam, sačinjen je aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i Dinama temeljem koga meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti deo novca od ostvarenog transfera u Totenhem. Mislim da mi je Zdravko Mamić doneo na potpis navedeni aneks, a koliko se sećam, meni nije dao primerak aneksa - ispričao je Modrić, objasnivši potom kako je veći deo tog iznosa, temeljem njegova građanskog ugovora s Mamićem, prosledio upravo Zdravku Mamiću.

Foto: Profimedia

Na samom suđenju u Osijeku naveo je, pak, kako je sporni aneks potpisao još 2004. prilikom potpisivanja prvog ugovora o profesionalnom igranju te da je isti aneks potpisivao pri svakom produženju ugovora. Njegova tašta Vesna Juraić, koja jebila računovođa u Dinamu, a vodila je knjigovodstvo i za Modrića, osumnjičena je za davanje lažnog iskaza vezano uz isti aneks ugovora.

Ona je, naime, u istrazi posvedočila kako je sporni aneks prvi put videla tek nakon Modrićevog transfera, dok je na raspravi na Županijskom sudu u Osijeku ustvrdila da je od sekretarijata kluba dobila i ugovor i aneks ugovora vezan za podelu transfera u april 2008, odnosno pre Modrićevog odlaska u Totenhem.

Zbog te promene iskaza nadležno tužilaštvo je protiv nje, kao i protiv nenog zeta, pokrenulo tzv. istraživanje te je i ona u međuvremenu ispitana u svojstvu osumnjičene. Vesna Juraić je, kako pišu hrvatski mediji, od odbrane negirala krivicu.

Poslednji se na meti osječkog tužiteljstva našao fudbaler Liverpula Dejan Lovren. I on je nedavno, kako su nam potvrdili njegovi advokati, dobio poziv za ispitivanje u osječkom tužilaštvu, koje je predviđeno tokom januara 2018.

I u Lovrenovom slučaju sporan je trenutak potpisivanja aneksa ugovora kojim je Lovrenu pripalo pravo na 50 posto obeštećenja od njegovog transfera u Lion. Dok je Lovren u svojim iskazima tvrdio da je aneks potpisan pre transfera, tužilaštvo temeljem provedenog grafološkog veštačenja i drugih dokaza u predmetu protiv Zdravka Mamića i ostalih drži da je i taj aneks potpisan naknadno te antidatiran, pa smatraju da ni Lovren nije govorio istinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA