Kako je Partizan dozvolio Zvezdi da za dve sezone vredi 13 miliona više?

Dva su ključan razloga što je zvezda od januara 2016. do januara 2018. pobegla crno-belima

  • 63

I jedni i drugi su osvojili po titulu, oba tima su se plasirala u Ligu Evrpope, zatim obezbedili i proleće, ali je Crvena zvezda za dve sezone u odnosu na Partizan ''poskupela'' skoro 13 miliona.

Tačnije - 12.6 miliona, ukoliko gledamo vrednosti procene specijalizovanog sajta Transfermarkt!

Zvezdin tim je u sezoni 2015/16 (januar) vredeo 25. 4 miliona, dok u ovom trenutku pored vrednosti crveno-belih stoji cifra od 39.4 miliona. S druge strane, Partizan je u sezoni 2015/16 (takođe januar) vredeo 26.5 miliona, dok je trenutna tržišna vrednost 27.9 miliona.

Nije vrednost Zvezde skočila ''preko noći.'' U januaru 2017. godine iznosila je 33.1, dok je Partizanova bila 24. 7. Tome je umnogome kumovala prednost crveno-belih od šest bodova na polusezoni, kao i to što su crno-beli takmičenje u Evropi završili već u 1. kolu.

Partizanova vrednost za dve sezone (računajući od januara 2016. do januara 2018.) nije pala, ali je za crno-bele najveći problem kako su dozvolili da se Zvezda toliko ''odlepi'' za taj period. Pogotovo što, još jednom napominjemo, crveno-beli nisu bili toliko dominanti.

ZVEZDINI PRELAZNI ROKOVI SU BILI BOLJI

Foto: crvenazvezdafk

Činjenica je da je Crvena zvezda u ove dve godine odradila sjajne prelazne rokove. Vrednost tima je na poslednjem preseku narasla zbog Donalda, Srnića, Le Taleka, Kange, Boaćija... Pogotovo ovog poslednjeg od čijeg transfera crveno-beli očekuju pozamašnu sumu.

Istina je ida je Partizan više zaradio prodajom igrača, jer su transferi Leonarda, Đurđevića i Milenkovića doneli u Humsku skoro 12 miliona, ali je i vredost tih igrača naprasno pala prošlog leta.

Uroševa - jer na EP za mlade nije pružio one partije koje su se od njega očekivale, i Leonardova - zbog činjenice da letos nije ni igrao u evropskim kvalifikacijama i velike želje da napusti Humsku.

Ipak, Partizan se nije proslavio u poslednjem prelaznom roku. Doveli su Sejdubu Sumu, najskuplje pojačanje u istoriji kluba, za 1.6 miliona, a njegova cena je pala na 1.2 miliona. Zvezda je, s druge strane, poentirala dovođenjem Radonjića i Pešića, ali i Stojkovića, Savića, Jovičića, Rodića, Borjana i Krstičića. Svima je cena barem za nijansu skočila, a Radonjiću, na primer, čak 1.5 miliona.

Foto: Marko Todorović

Everton i Tavamba su igrači Partizana kojima je cena porasla od poslednjeg preseka. Problem je jedino to što je Brazilac procenjen na tri miliona, a prodat je za 600.000 u SPAL.

Partizan je i u ovom prelaznom roku, koji je doduše tek počeo, krenuo slabo. Doveo je samo Slobodana Uroševića, levog beka iz Napretka. Platio ga je 80.000 u ratama.

Zvezda je dovela Stefana Hajdina iz Spartaka za 200.000 kao i napadača Bena iz Olimpijakosa za pola miliona. Zanimljivo, Benova vrednost se procenjuje na 1.25 miliona čime su crveno-beli takođe povećali tu pomenutu prednost.

OMLADINSKA ŠKOLA PARTIZANA JE ZATAJILA

Foto: crvenazvezdafk

Rasulo u omladinskoj školi je i te kako uticalo na aktuelnu vrednost Partizana. Podsetimo, crno-beli su u decembru 2016. otpustili Dušana Trbojevića, dugogodišnjeg prvog operativca omladinske škole i čoveka koji je izbacio igrače kao što su Ljajić, Nastasić Sulejmani, Babović... Igrače za koje je Partizan uzimao ozbiljan novac.

Što se tiče novca od omladinaca u poslednje dve godine, samo je Nikola Milenković letos opravdao očekivanja (pet miliona), dok je Zvezda isto toliko novca uzela za braću Ilić koji uopšte nisu ni igrali.

U polusezoni koja je iza nas, cena Partizanovih klinaca skoro da se nije ni menjala. Jedino je ona za Đorđa Jovanovića rasla delimično, i upravo je to možda jedan od ključnih razloga zašto tim večitog rivala košta skoro 13 miliona više.

Trenutnih devet bodova zaostatka u odnosu na Zvezdu stavlja Partizan u nepovoljan položaj i pred sledeći presek. Promene u omladinskoj školi su već najavili, ostaje samo da se odrade pravi potezi u prelaznom roku kako bi crno-beli uspeli da smanje tu razliku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Justin bieber

    22. januar 2018 | 12:51

    Toliko su vredniji da ne mogu da prodaju nijednog igraca, jedino mogu da budu vredniji na svojim portalima

  • Rici77

    22. januar 2018 | 12:59

    Dolald Latelek Kanga idu kao slobodni igraci. Tako da moze da vredi koliko hoce!!!

  • JJJJ

    22. januar 2018 | 12:41

    To je kao da poredite real i osasunu,svetski i evropski ssmpion,neko ce reci bilo je davno ali je bilo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA