≫ 

Izluđuje Mesija i Ronalda odbranama, sanja da preotme Stojkoviću jedinicu Srbije za Mundijal: On je najbolji srpski golman u Evropi, kom je Zvezda nedosanjan san (VIDEO)

Uz Vanju Milinkovića Savića koji tek gradi karijeru u Torinu, Marko Dmitrović je jedini srpski golman koji je standardan u najelitnijim ligama. Kroti udarce Mesiju, Suarezu i Ronaldu, ali skromno čeka šansu među stativama Srbije

  • 35

U španskoj Primeri, jedan maleni Eibar smestio se na sedmu poziciju iza nedodirljive Barse, Atletika, Valensije, Reala, Viljareala i Sevilje, koja je demolirana sa 5:1 za vikend, poput ekipe iz nižeg ranga u prvim rundama Kupa.

Odbranom je komandovao Marko Dmitrović, naš 26-godišnji golman, jedini srpski standardni u ligama petice, koji je blistao od zadovoljstva u razgovoru za Telegraf posle meča odigranog za vikend.

Simpatičnim Eibarom rukovodi dama, ppredsednica Amaja Gorostiza, grad je ušuškan u Baskiji i Dmitrović je napravio pun pogodak dolaskom. To se videlo i protiv Sevilje, Eibar je Montelin tim isprašio potpunom dominacijom od prvog do poslednjeg minuta. Čak je i Sarabijin penal bio na ruci Dmitroviću...

- Odličan je osećaj odigrati ovakvu utakmicu, dobru od prvog do poslednjeg minuta, pobeda se nijednog trenutka nije dovodila u pitanje, pročitao sam i penal, ali je previše dobro šutirao, po zemlji. Zakačio sam malo, ali dobro. Pet golova smo dali, skoro sve iz izgrađenih akcija, samo je četvrti iz njihove greške. Od 1. minuta smo bili na njihovoj polovini i stvarali šanse.

>>>Bivši golman Zvezde izludeo Ronalda odbranom: Skinuo je nekoliko zicera protiv Reala! (VIDEO)

Zanimljivo je da se klub praktično nalazi u predvorju Evrope, ali se za sada samo skromno mašta o opstanku.

- Pogled na tabeli prija, ali prvi cilj je opstanak, matematički da se obezbedi, sa nekih 38, 39 bodova. Do tada ne govorimo o Evropi, posle ćemo da postavimo više ciljeve, najbitnije je da iz meča u meč igramo bolje, to je jedini put.

Foto: Marko Todorović

Klub je u finoj seriji, pobedio je Đironu sa 4:1, Betis sa 5:0, na poslednjih 12 mečeva Dmitroviću se nije desilo da primi više od jednog gola. Doživljena su samo dva poraza, minimalna, sa 1:0 od Atletika i Selte.

- Gledajući početak sezone kada smo stvarno igrali loše, mnogo golova primali, drugi deo sezone stvarno izgleda dobro, ja sam zadovoljniji. I meni je bitno da ekipa uzima što više bodova, golman je tu da brani sve što može, sad imamo meč sa Leganesom za vikend, nadam se da ćemo nastaviti niz.

Zvuči čudno kada golman bude najbolji igrač tima protiv Barselone, koja je do vrha napunila mrežu - to se dogodilo Marku, koji je zaustavio mnogo zicera Mesiju, Suarezu i ostalima iz katalonskog zverinjaka.

- Bilo je 6:1 za Barsu, ali je to utakmica sa najviše mojih odbrana, tada smo igrali netipično za ekipu koja igra protiv Barselone, visoko smo ih napadali pa su imali mnogo šansi da bude čak i ubedljivije. Videćemo se za dve nedelje, domaćini smo Barsi na našem terenu, manji je dimenzijski i neće biti kao na Kamp Nou. Naravno, veliki su favoriti i sve sem njihove pobede je ravno senzaciji. Ali prvo Leganes, pa Barsa.

Foto: Marko Todorović

Koliko je teško ne uspaničiti se kada te ekipa tako ostavi na vetrometini pred Barsom, sa visoko postavljenom odbranom?

- Nisam imao krivicu ni za jedan gol, to je ipak jedna od najboljih ekipa i navala u istoriji fudbala, treba da se poklopi mnogo stvari da bi protiv njih uzeo i jedan bod, moraš da igraš utakmicu života, a da njima bude loš dan. Ali svaka utakmica u Primeri ima svoju težinu, najbolja je liga tehnički na svetu. Igrati u Primeri je stvarno privilegija, svake nedelje se nadmećeš protiv tehnički najboljih, to je motivacija da rasteš kao sportista da jednom dođeš na njihov nivo.

To sasvim opravdano daje Dmitroviću nadu da na Mundijalu bude visoko kotiran u planovima Mladena Krstajića. Za sada je jedinica nedodirljiva.

- Na osnovu čega bih ja ustupio mesto u reprezentaciji nekom mlađem golmanu posle Svetskog prvenstva? Dok si najbolji, treba da igraš, a ako to budem bio ja, braniću i posle Rusije. Ali, dobro, evo obećavam da ću se povući iz reprezentacije ako osvojimo Mondijal - rekao je Stojković u svom stilu krajem prošle godine, na šta se lepim rečima osvrnuo Dmitrović.

- Drago mi je zbog toga jer ga smatram za stvarno dobrog golmana i još boljeg čoveka, sjajna je konkurencija i dobrodošla je. Nije bitno ko koliko godina ima, ko je najbolji neka brani. Na nama je da budemo najbolji u klubovima i zaslužimo poziv za Mundijal, posle toga neka selektor odluči, ima još 6 meseci.

Foto: Marko Todorović

Debi si dočekao protiv Južne Koreje nedavno?

- Bila je to odlična utakmica, svaki igrač ima san da zaigra za reprezentaciju, to je bio i moj san kada sam bio klinac koji igra ispred zgrade sa drugarima. To sam ispunio i igrama u klubu treba da zaslužim poziv da igram na što većem broju utakmica, da prikažem zemlju u najboljem svetlu. Znam koji je put, dobrim igrama u klubu do maja, treba da radim kao do sada, očekujem da se nađem na spisku za Mundijal. Verujem da će selektor biti na slatkim mukama da izabere 23 najboljih.

Mala gorčina se oseća zbog loših epizoda u Ujpeštu i Čarltonu.

- Da li je to bila odluka stručnog štaba, da li sam ja bio nespreman... Ja mislim da sam bio spreman, u Ujpeštu i Čarltonu, pa čak i u Zvezdi iako sam bio mlad, da dobijem šansu makar da debitujem. Ne znam, drugačiji su bili planovi. Sada imam 26 godina, i dalje sam mlad, branim u najjačoj ligi na svetu, sigurno da imam kvalitet koji nije mnogo veći nego što sam imao tada u Ujpeštu i Čarltonu. Pravu šansu sam dobio u Alkorkonu gde sam branio dve sezone, posle toga je usledio prelazak ovde. Standardan sam, uživam i sada sam u najboljem momentu karijere.

Foto: Marko Todorović

Fascinantno je da su predstavnici Eibara 36 puta uživo gledali Dmitrovića pre nego što su odlučili da ga dovedu.

- Pogledajte samo tabelu, sedmi smo, ispred koliko smo velikih ekipa. Jedan mali Eibar iz mesta sa 25.000 stanovnika se toliko visoko plasirao, ništa nije slučajno. Organizovano se radi, svaki igrač je skautiran mnogo puta, ne dolazi niko a da nije prošao detaljne analize, da nije od stručnog štaba dobio pozitivan odgovor, od sportskog sektora i predsednice. Ako radiš i veruješ u sebe, sve dođe na svoje. Nije ovo veliki klub, ali je po organizaciji među velikima u Španiji.

Još jedan detalj govori o planovima Eibara.

- Na četiri godine sam potpisao, samim tim što sam tako potpisao, stavili su mi do znanja da računaju na mene, samo treba sad da se uživa i da radiš ono što zavisi od tebe. Prezadovoljan sam, brzo sam se navikao, na meni je da nastavim da radim ovako, da svaku šansu iskoristim na najbolji način, hoću da opravdam poverenje.

Crvena zvezda je ostala san, iako je na Marakani dugo bio. Mononukleozu je preležao, pa uzaludno čekao šansu i otišao da potraži sreću u inostranstvu.

- Nekoliko meseci sam bio van terena, ali sam se vratio potpuno spreman, ušao sam u prvi tim sa 18 godina, prošlo je tu nekoliko trenera, mislim da sam bio spreman, ali neću nikog da krivim što mi nije ukazana šansa. Ja znam da sam na svakom treningu davao sve od sebe, želeo sam da igram za klub koji volim od malena i nije mi se ostvario san, Bože moj, gradio sam karijeru na sporednim putevima, ali je Primera pokazatelj da imam kvalitet i da nekad dužim putem možeš doći do zacrtanog cilja.

Zvezda se i dalje prati, priželjkuje se čudo protiv CSKA.

- Pratim Zvezdu kada obaveze dozvole, pogledao sam mnogo utakmica i srećan sam što se Zvezda, može se slobodno reći, vraća na stare staze slave. Plasman u Ligi Evope je veliki uspeh, nije nemoguć podvig i protiv CSKA, uspeh treba da bude samo podstrek. Borjana sam gledao, stvarno odlično brani i zaslužuje sve ovo, drago mi je mnogo i zbog trenera Milojevića koji me je trenirao u omladinskoj školi i koji je vrhunski stručnjak. Preporodio je Zvezdu za pola godine, a ja sam to od njega i očekivao, nije iznenađenje, znam ga kao čoveka i kao trenera - zaključuje Dmitrović.

Daljinac

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    6. februar 2018 | 00:53

    Kada vidim ko nam je na golu a kakvi majstori cekaju sansu dodje mi da se smejem od muke!

  • Duci

    6. februar 2018 | 00:39

    Golman koji brani u Srbiji uz sve duzno postovanje ne bi smio biti prvi golman Srbije iz razloga sto ekipe kod nas sutnu u okvir gola u prosjeku jednom po utakmici kod nas golmani partizana i zvezde mogu slobodnno da popiju kavu dok brane cekiraju e-mail odu na Facebook itd

  • Звезда *(€$&®£©±¥[])¥¥

    5. februar 2018 | 21:44

    На жалост, моћи ће само да сања, јер док је гробарског ФСС, играће истрошени Стојковић, Тошић, дрвени Митровић, тренираће Крстајић који ни Телеоптик није прошао, а ми ћемо се надати чудима у Русији. Па чак и ако прођемо први круг, то сигурно неће бити због наведених. А дечку остаје да сачека неко боље време кад не буду гробари водили српски савез.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA