Partizan sprema novu tužbu, ide i u Strazbur zbog stadiona: "Čak i zemlje bivše Jugoslavije znaju čiji je"

Pravni tim Partizana pripremio novu žalbu na odluku suda

  • 73

Stadion Partizana” ili “Stadion JNA”? Kuća crno-belih ili dom Vojske Srbije? Običnim navijačima je svakako nebitno dok na pomenutom zdanju igra voljeni klub. Ali čelnicima kluba iz Humske i predstavnicima armije trošna gradjevina, odnosno vlasničko pravo na istu, već dve decenije je “kost u grlu” i predmet koji se iznova i iznova povlači po sudovima.

>>> Lik legende Partizana krasi zidove stadiona u Humskoj! (VIDEO)

Sve je počelo davne 1989. godine kada je tadašnji sekretar za narodnu odbranu – general Veljko Kadijević potpisao akt o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima bez naknade. Akt je bio u skladu sa tadašnjim propisima, ali avaj... Slučaj je posle raspada bivše Jugoslavije završio na sudu. Spor je pokrenut 1997. godine, a značajno je ubrzan u vreme kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac, jedan od čelnika Demokratske stranke.

GENERAL KADIJEVIĆ JE PREDAO STADION PARTIZANU

Ministarstvo odbrane je 20. marta 2007. godine obnovilo tužbu protiv Sportskog društva Partizan i to na osnovu ovlašćenja Republičkog javnog pravobranioca. A početkom 2010. godine nadležnost je preuzeo Viši sud (postupak pokrenut pred Drugim opštinskim sudom) i to posle uspostavljanja nove pravosudne mreže.

>>> Da li stadion Partizana treba da dobije ime Dragan Mance?

Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Epilog – 2013. godine Viši sud je doneo odluku da Partizan nije vlasnik stadiona i to dva puta, pošto mu je Apelacioni sud posle donošenja prve presude vratio postupak na razmatranje. U novembru 2015. Apelacioni sud je ponovo ukinuo odluku Višeg suda I krenulo se ispočetka.

PROCES ODUZIMANJA STADIONA KRENUO JE 1997. GODINE POSLE RASPADA JUGOSLAVIJE

Pravni tim Partizana, na čelu sa profesorom doktorom Vladimirom Vuletićem, nije odustao, pripremio je novu žalbu na odluku Apelacionom sudu, najavljujući da će, ukoliko to bude potrebno, pravdu potražiti i na Ustavnom sudu, odnosno u Strazburu. Koliko će proces trajati, to niko ne može ni da nasluti...

- Apelacioni sud je u novembru mesecu 2015. godine je ukinuo presudu Višem sudu i naložio da u ponovnom postupku otkloni bitnu povredu odredaba parničnog postupka i ponovo donese presudu. A u tom pogledu, u obrazloženju odluke Apelacionog suda, navedeno je da je izreka prvostepene presude nerazumljiva, odnosno da protivreči razlozima presude,.

- Jer prvostepeni sud, u ovom slučaju Viši sud je utvrdio ništavost sp

Klub je nedavno uložio ozbiljna sredstva u modernizovanje ulaza u stadion Foto: telegraf.rs

ornog ugovora, iz razloga za rušljivost ugovora propisanih posebnim zakonom. U tom slučaju je Apelacioni sud insistirao, što je i moje lično mišljenje, da Viši sud treba da napravi raziliku između razloga apsolutne i relativne ništavosti i da oceni dokaze da li su ispunjeni uslovi za ništavost ugovora iz 1990, a zatim donese novu, pravilnu i na zakonou zasnovanu presudu – kaže Vladimir Vuletić za Telegraf.

STADION I OBJEKTI PONUĐENI GRADU BEOGRADU, ALI SU ODBILI

Da li je bilo propusta prilikom donošenja oluke na Višem sudu?

- Ima nekoliko problema koje je, po meni, Viši sud ignorisao. Da pojasnim: 1990. godine, tadašnji general Veljko Kadijević je imao dikreciono pravo, na osnovu Zakona o sredstvima i finansiranju JNA, da ustupi Partizanu pravo na trajno korišćenje stadiona. A Kadijević je, iako to nije morao, pokrenuo Upravni postupak. Ipak, išao je do te mere zakonito da je i to uradio.

Viši sud nije uvažio odluku.

- Problem Višeg suda je u činjenici da se odluke Upravnog postupka i njihova pravna utemeljenost može napadati samo u određenom vremenskom intervalu, koji je istekao još 2004. godine. Ne treba ni zaboraviti da je 2008. godine tadašnje Ministarstvo odbrane započelo pomenuti postupak, pa je 2009. prvi put doneta prvostepena odluka Višeg suda protiv Partizana. Viši sud je, i tada i sada kada je odluka identična, tvrdio da uslov posebnog interesa za opštenarodnu odbranu kod prenošenja prava nepokretnosti na Sportsko društvo Partizan, bez obzira na zakonito sprovedenu odluku tadašnjeg saveznog sekretara za narodnu odbranu, nije postojao. A to je – pravna besmislica!

Da vratimo stadion u naše ruke, Vladimir Vuletić (levo) i Miloš Vazura direktor Partizana Foto: Marko Todorović

Nonsens predstavlja i činjenica da o objektima u jednom trenutku niko nije želeo da brine.

- Istina. Ne treba zaboraviti ni da su svi objekti Sportskog društva, do stadiona do terena na Adi Ciganliji, bili ponuđeni Gradu Beogradu na upravljanje. Grad Beograd je odbio da preuzme ono što je posle toga preuzelo Sportsko društvo Partizan. Tek pošto je Grad odbio brigu o objektima, ponuđeno je JSD, koje je to i prihvatilo pošto je i do tada plaćao sve tekuće troškove, porez.

- Sve to u suštini plaća Fudbalski klub Partizan.

Dalji koraci Partizana se znaju.

- Pošto je Viši sud potvrdio presudu iz 2015. godine, Jugoslovensko sportsko društvo Partizan će ponovo da uloži žalbu Apelacionom sudu. Međutim, Apelacioni sud sada ne može da vrati ponovo odluku na presuđivanje Višem sudu, Zapravo, mora sam da odluči i pojavljuje se kao Kasacioni sud, odnosno kasacija.

- Mora da donese svoju presudu u vezi sa pomenutim slučajem. Podsećam na još jedan kuriozitet: u procesu takozvane sukcesije imovine prethodnih republika SFRJ, a sada država, interesantno je da stadion JSD Partizan nije bio predmet te sukcesije. Niti je bilo koja od republika zahtevala pravo nad delom stadiona. Prema tome, svima drugima je jasno da je stadion Partizanov, ali ostajemo pri tome da će konačnu odluku, na nacionalnom nivou, doneti Apelacioni sud u Beogradu – jasan je Vladimir Vuletić.

(S. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    13. april 2018 | 08:46

    I stadion na kome igra Zvezda je izgrađen državnim novcem i dobrovoljnin prilozima preduzeća čiji su direktori bili njeni navijači, ali u tim firmama su radili i navijači drugih klubova . Dakle, taj stadion da se nalazi u Italiji zvao bi se "Komunale" , a ovo kažem jer iz Zvezde forsiraju priču kako je Marakana izgrađena dobrovoljnim prilozima njenih poklonika .

  • DARKO 100%

    12. april 2018 | 22:22

    Ko je od njih sviju drzao lopatu i gradio stadion,koje od njih dao svoje pare za izgradnju,svi ti su samo bivsi sportisti koji su zahvaljujuci toj gradjevini zaradili velike pare,ili kome je to deda ostavio u nasledsvo,podsetili su me na maratonci trce pocasni krug kad su oni delili nasledstvo pa svako ima svoj testament😃

  • Miki

    12. april 2018 | 22:25

    Stadion je vojni i klub je vojni ako nemaju stadion neka se rasformiraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA