≫ 

Prosinečki razotkrio najveću "kafansku priču" iz Barija posle 27 godina: Ljupko nije pitao "Hoćete li da igrate lepo, ili da uzmete trofej" (VIDEO)

Mnogo toga je ispričao legendarni bivši fudbaler i trener Zvezde, a sada selektor Bosne i Hercegovine

  • 34

Robert Prosinečki - legenda Zvezde i sadašnji selektor Bosne i Hercegovine; Printskrin: Youtube/Sos Kanal

Legendarni bivši fudbaler Zvezde i hrvatske reprezentacije, nekadašnji trener kluba sa Marakane, a sada selektor Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, bio je gost SOS kanala u emisiji "Moja azbuka", gde je pričao o temama na 30 slova koliko ih ima u azbuci.

Veliki deo slova bio je rezervisan za pojmove vezane za Zvezdu, kao što su Bari pod B, Zvezda pod Z, Ljupko pod Lj... pričao je popularni Robi mnogo toga o svom igračkom mandatu u Zvezdi, kao periodu kada je bio trener, gde je sa suzama u očima otišao iz kluba.

>>> Navijači BiH poručili Robiju: Budi dobar kao u Zvezdi 1991. godine!

Upravo te suze su bile pomenute tokom intervjua kao jedna o tema vezana za Zvezdu.

Robert Prosinečki u suzama na poslednjoj konferenciji kao trener Zvezde; Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Ja nemam nikakav problem s tim i što stalno govorim da je to moj klub. I kroz igračku karijeru i posle kao trener, jer mi je Zvezda pružila priliku da postanem ovo što jesam. Uvek pratim, uvek gledam i uvek se veselim - odgovorio je Robi na pitanje o suzama i emociji koju je ispoljavao kao igrač i trener Zvezde.

Bari je bio posebna tema, a ispričao je i na šta ga tačno asocira taj pojam, kao i zašto je šutirao prvi penal, ali da nije potpuno tačna ona legendarna anegdota da je trener Ljupko Petrović pitao igrače "Hoćete li da igramo lepo, ili da uzmemo trofej?".

- Meni ne dolazi ništa drugo na pamet na pomen Barija, samo Liga šampiona! To je najveći uspeh Crvene zvezde, istorijska utakmica naša i titula koju na Balkanu ima još samo Steaua. Uspeh koji se verovatno neće ponoviti, jer se sada neverovatno mnogo ulaže i teško da će iko imati ovakvu priliku kao mi - rekao je Prosinečki, koji se osvrnuo i na to zašto je prvi šutirao penal, kao i na Mundijalu u Italiji godinu dana ranije.

Robert Prosinečki sa peharom Lige šampiona; Foto: MN Press

- Bio sam siguran da ću dati gol, kao i 1990. na Svetskom prvenstvu, tako i u Bariju, ali nije bilo lagano. Teški su to trenuci, naročito sa Zvezdom, gde si tako blizu, a možeš biti tako daleko. Jer penali su u suštini neka lutrija. Oni su promašili jedan penal, mi smo sve dali, pa nije bilo lako. Osvojiti Ligu šampiona je bilo neverovatno za sve nas, to nam je bila odskočna daska za sve dalje i odlazak u najveće klubove. Ljudi su prepoznali jednu veliku generaciju.

VEŽBALI SMO PENALE, LJUPKO NAS NIJE PITAO KAKO ŽELIMO DA IGRAMO

Ljupko Petrović skroz desno, na proslavi 25 godina Barija; Foto: Telegraf

Vežbali smo i penale, jer je Ljupko tu utakmicu napravio tako da dođe do toga da se igra 120 minuta i da dođe do penala - rekao je Prosinečki i otkrio da ona čuvena priča da je Ljupko Petrović pitao igrače da li žele da igraju lepo, ili da uzme trofej, nije baš takva.

- Nije nas pitao pitao, to su sad priče. On to nije pitao, već je sam sastavio da igramo tako. Ljupko je trener koji je pre dolaska u Zvezdu imao odlične rezultate i zato je došao u Zvezdu. Sa tim rezultatima je došao u najbolju generaciju Zvezde i uz njegove velike trenerske mogućnosti Zvezda je došla do najvećih uspeha - naglasio je legendarni "Veliki Žuti", kako još zovu Prosinečkog.

Na pitanje o najvećem rivalu Partizanu, dečački se nasmejao, kada je trebalo da se priseti golova koje je davao crno-belima u derbiju.

Zvezdine legende iz neverovatne generacije izlaze na večiti derbi; Pančev, Piksi, Savićević i Prosinečki; Foto: MNPress

- U tom periodu je Zvezda bila bolja, iako je Partizan imao dobru ekipu: Vokri, Milko Đurovski, Stevanović, da ih ne nabrajam... ali mi smo tih godina uglavnom bili ti koji su pobeđivali u derbijima. Dao sam i ja tada jedno 3-4 gola. Jedan i sa 30 metara, slučajno, ali bitno da je ušla. Sigurno da te veseli svaki taj gol, posmatrajući rivalstvo sa Partizanom, mi koji smo na drugoj strani, sigurno da nam je drago - prisetila se legenda Zvezde.

SRBIJA TEŠKO PROLAZI GRUPU NA MUNDIJALU, ALI IMA KVALITET

Fudbalska reprezentacija Srbije na odlučujućem meču za plasman na Svetsko prvenstvo; Foto: Vladimir Milovanović

- Imaju jako tešku grupu, koliko god neki govorili tu su Švajcarska i Kostarika. Meni je glavni favorit Brazil, ne samo za prvo mesto u grupi, već i da osvoji Svetsko prvenstvo. Teška grupa, biće vrlo teško Srbiji da prođe dalje, ali ima kvalitet da možda i može.

- Švajcarci su mnogo jaki, godinama igraju na najvećim takmičenjima, mislim da su sada sazreli sa ovom reprezentacijom, igrači su im u najboljim klubovima, dugo igraju zajedno i teška su i dobra reprezentacija. Kroz kvalifikacije su sve pobedili osim poslednje utakmice, zbog koje su morali u baraž, biće teško Srbiji.

VIDEO: Ćiro Blažević, intervju: Srbija će nas sve obradovati u Rusiji!

- Ćiro me veže kroz celu karijeru, prvo kao igrač, posle i kao trener. On je obeležio neki moj razvoj u fudbalu. Koliko sam nekada kao klinac bio ljut na njega, ipak je to lik koji je obeležio moje igranje i u Zvezdi, zbog njega sam otišao, mnogo toga se vezuje sa njega. Kada se vidimo popijemo kafu, imamo dobar odnos. Ima velikog životnog iskustva i može da da mnogo saveta.

SA BAJKOVIĆEM SE ČUJEM SKORO SVAKI DAN

Boban Bajković na treningu; Foto: Milena Đorđević

- Čujem se sa dosta igrača koje sam trenirao u Zvezdi, naročito sa Bobanom Bajkovićem, koji je sada postao i trener golmana u mlađim kategorijama što mi je baš drago, sa njim se čujem skoro svaki dan.

Prosinečki se tokom intervjua osvrnuo i na porok - cigarete, kao i na priču da je svojevremeno pušio u svlačionici na poluvremenu.

- To je porok koji nisam mogao da ostavim, nažalost, to je veliki problem. Nisam pušio na poluvremenu, to su počeli malo da izmišljaju. Ali pušio sam pre utakmice, to jeste tačno - zaključio je Prosinečki.

Pogledajte ceo intervju Prosinečkog:

VIDEO Fudbaleri Crvene zvezde podigli šampionski pehar:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SAŠA FRANKFURT

    22. maj 2018 | 00:06

    Robi legendo!! Uvek si dobrodošao!!

  • Fil

    21. maj 2018 | 23:54

    Legenda! Veliki igrac i veliki covek!

  • ДР

    22. maj 2018 | 06:17

    Гледам ову фотку на изласку из тунела, па , не могу да верујем које су то играчине били!Панчев, Пикси, Просинечки, Геније......На жалост, никад нико и никад више.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA