≫ 

Pre 27 godina Crvena zvezda je postala šampion Evrope (VIDEO)

Najveći uspeh srpskog, ali i jugoslovenskog klupskog fudbala desio se 1991. godine u Bariju

  • 37

Na današnji dan, 29. maja pre tačno 27 godina, napravljen je najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog fudbala kada je Crvena zvezda postala prvak Evrope pobedom nad Olimpik Marseljom posle penala 5:3 (0:0) u Bariju.

>>> Zvezda i Gračanica će ipak igrati prijateljski meč, ali na novom terenu crveno-belih!

Ekipa tadašnjeg trenera Ljupka Petrovića, nakon što je prethodno eliminisala Grashoper (1:1, 4:1), Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2), u finalu Kupa evropskih šampiona na stadionu Sveti Nikola ušla je među "besmrtne" šampione.

Kapiten i golman Stevan Stojanović odbranio je prvi penal u seriji Amorosu, iz Zvezde su svi bili precizni (Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev), pa je popularni Dika imao privilegiju da podigne "ušati" pehar.

Foto: MN Press

Petrović, koji se iznenađujuće odlučio za defanzivnu taktiku, na teren u Bariju poslao je: Stevana Stojanovića, Vladimira Jugovića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića, Miodraga Belodedića, Iliju Najdoskog, Roberta Prosinečkog, Sinišu Mihajlovića, Darka Pančeva, Dejana Savićevića (zamenio ga Vlada Stošić) i Dragišu Binića.

Povodom istorijskog uspeha Crvena zvezda danas organizuje koktel na stadionu "Rajko Mitić" sa namerom da obeleži godišnjicu osvajanja titule prvaka Evrope.

VIDEO Šta kaže čovek koji je spevao jednu od Zvezdinih himni:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    29. maj 2018 | 10:43

    Ne Šampion nego pobednik kupa evropskih šampiona. Da bi neko bio šampion, treba da osvoji neko prvenstvo. Ovo je bio KEŠ, kup sistem, tako da je Zvezda osvojila taj kup i postala najbolji tim u Evropi. Na engleskom prvenstvo se kaže championship čisto da znate, i plus u Tokiju - prvak Sveta??? Ne rodjaci, nego je osvojila Toyota kup, tada eksperimentalno takmičenje u cilju popularizacije fudbala u Japanu. Zato je mnogo tih utakmica i igrano tamo. U protivnom bi se menjalo domaćinstvo, kao na primer sada...

  • BijeljinA

    29. maj 2018 | 10:41

    Fk Proslost. Najgori osvajac lige sampiona ikada.

  • Max

    29. maj 2018 | 12:56

    16.04.1992. Pametnom dosta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA