Momčad, vratar i nogomet: Mislimo da su ovo hrvatske reči, a ne znamo da su nekada bile naše

Iznenadiće vas fudbalska terminologija koja je tokom međuratnog perioda u Kraljevini Jugoslaviji korišćena u srpskoj štampi, toj večitoj riznici ondašnjeg i sadašnjeg našeg govornog jezika

Komentari

 • Јуриј

  Извршимо чишћење језика од туђица. Коренито.

  1
  2

  Podelite komentar

 • vekio luppo

  gde postoji Hrvatski jezik? Nigde to je sve Srpsko narecje.Izmisljen jezik kao sada Bosanski te Crnogorski...

  11
  5

  Podelite komentar

 • Лингвистика

  Нормално да су све то српске речи јер xрватски језик и xрватски речник непостоје на простору бивше Југославије а језик који они данас називају xрватским језиком је српски језик који су они изобличили измишљањем новиx xрватскиx накарадниx речи од именица из српског језика и на тај начин су од српскиx именица кориштењем немачке граматике стварањем нове речи спајањем две речи створене су накарабне xрватске речи као што су зракомлат (xелиxоптер),(ногоступ),(зракоплов) итд.Зато вас молим да престанете да кварите чисти српски језик убацивањем накарадниx речи које су измислили и створили xрватски лингвистичари од српскиx именица па стога престаните више са CROATIZACIJOM Србије

  22
  3

  Podelite komentar

  • Slobodan

   @Лингвистика

   Bravo majstore !!Sve si rekao, i to je istina!

   1
   3

   Podelite komentar

 • Života

  Njih su i komunisti i kao narod izmislili, pogledajte karte iz 19 veka, gde je dalmacija, gde je slavonija a gde je hrvatska, zagreb i tri sela okolo!

  11
  4

  Podelite komentar

  • !!!

   @Života

   Sve su krivi komunisti,pogledaj naziv drzave iz 19 veka,kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca,komunisti vladali a Tito bio kralj,prvo obrisi nos pa onda lupaj gluposti

   4
   2

   Podelite komentar

 • SOTIR MILIVOJEVIC

  Zvezda je nastala od FK Jugoslavije. I pokupila sve najbolje predratne igrače. Sad mogu da izmišljaju i krivotvore istoriju. Petokraka bili, petokraka ostali. Sportski pozdrav.

  9
  9

  Podelite komentar

  • Gorki

   @SOTIR MILIVOJEVIC

   Potpuno si u pravu. Isto tako je poznato da je partizan nastao u Hrvatskoj kao nogometna momcad 32e Zagorske divizije. Zato je u prvim godinama posle rata pokupio sve reprezentativce predratne NDH !!!!! Dekretom Tita je preseljen u Beograd gde je drzava srusila stadion predratnog BSKA na cijem mestu je napravljen sadasnji stsdion JNA gde je partizsn doseljen !!!! Jesam li u pravu ?!?!

   3
   0

   Podelite komentar

  • SOTIR MILIVOJEVIC

   @SOTIR MILIVOJEVIC

   Pri Centralnom domu Jugoslovenske armije u Beogradu osnovan je fudbalski klub Partizan 4. oktobra 1945. Osnovali su ga generali,poreklom mahom iz Crne Gore, Svetozar Vukmanović Tempo, Ratko Vujović Čoče,Peko Dapčević, Koča Popović... Osnovan je po ugledu na Sofijski i Moskovski CSKA... A osnivači su bili primorani da dovode najbolje igrače iz drugih republika, jer su najbolji predratni igrači već bili u crvenoj zvezdi.. Nema tu ništa sporno, i to je cela istina.. A zašto decenijama u nazad pravite famu o Partizanu kao "stranom telu" i pravite međunacionalnu mržnju, samo vi znate.. Srdačan pozdrav.

   1
   1

   Podelite komentar

 • Predrag Z.

  Bilo je tada i hrvata koji su radili u Beogradu.

  5
  0

  Podelite komentar

 • nogometas

  Hrvatski jezik ima mnogo jacu vezu sa slovenskim nego srpski. Dobar primer ste izabrali - tim, fudbal i golman, ali mi bi i veru za veceru.

  6
  0

  Podelite komentar

  • SlobA

   @nogometas

   Hrvatski jezik je Cakavski , a ovo sti danas govore jw oskaceniSrpski .

   4
   3

   Podelite komentar

 • Bgd

  Bravo za tekst! Konačno da neko objasni da reči "fudbal", "golman" i sl. nisu srpske reči.

  12
  0

  Podelite komentar

 • Radoslav

  Srbi su nekada,u doba Nemanjica,upotrebljavali rec TISUCU .

  12
  0

  Podelite komentar

 • mama

  Ne mislimo znamo da su to nase rjeci i to je dokaz da hrvati pricaju Srpski hahaha

  33
  4

  Podelite komentar

 • Djile

  Hrvati imaju dosta reci koja su iz srpskog jezika,ali mi ih ne koristimo

  21
  1

  Podelite komentar

  • Grobbelaar

   @Djile

   Tako je... jesmo se nekih svesno odrekli, ali takodje postoji ne mali broj reči koje su Hrvati tokom 90-ih namerno izmislili, a sve se više kod nas upotrebljavaju (učinkovitost npr.) Nisam 100% siguran, ali mislim da su naši preci mesece u godini zvali onako kako ih "susjedi" i dan-danas zovu?!

   5
   0

   Podelite komentar

 • Pexon

  Za sve druge sportove imamo naš naziv, samo za fudbal ne. Ako već kažemo rukomet, normalno je da fudbal zovemo nogomet.

  14
  0

  Podelite komentar

 • Pretorijanac

  Klasičan primer je naše bežanje od reči “povest” jer Hrvati kažu “povijest”. I u pravu su, svidelo se to nekome ili ne. Istorija je nauka koja izučava povest i to je srpska verzija. Hrvati koriste ijekavicu. Ko ne veruje u sve ovo, može na internetu da pronadje digitalizovana izdanja lista “Politika” od pre II svetskog rata.

  16
  1

  Podelite komentar

 • Mujo

  Dobro je podsetiti se kako je nekada bilo. Sve je to nasa lepa proslost, a moglo bi biti I deo lepe buducnosti. Zavisi od nas.

  8
  2

  Podelite komentar

 • Hol

  Gluposti. Ti sto su tako pricali u Srbiji su bili Hrvati.

  4
  18

  Podelite komentar

 • kragujevac

  bravo za tekst! Tako je, to su Srpske reči. Pre svega treba da brše turcizam pa onda ostale tuđice od francuza smanjiti ili slično ali turske nikako. a hrvatske reči ne postoji SRBI MOJI. To su srpske reče a neke su i dalje slavenske. Igrajmo i nogomet!

  11
  5

  Podelite komentar

 • Мићко

  Football је енглеска реч која на српском значи ногомет.

  30
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima