≫ 

Bata Mirković nam je dao najbolju moguću najavu meča Crna Gora - Srbija, a onda se prisetio čuvenog Maksimira 1999. godine (VIDEO)

- Nije mi lako, jer je ovo moja zemlja, a do skora sam bio deo "Sokolova". Važno je da sve protekne u miru i da fudbal ima glavnu reč - poručuje trener Partizana pred duel u Podgorici

  • 11

Zoran Mirković i Ljubiša Tumbaković do skoro su zajedno sarađivali na klupi Crne Gore; Foto: MN Press

Nije lako treneru Partizana Zoranu Bati Mirkoviću pred meč između Crne Gore i Srbije u Ligi nacija, koji je na programu u četvrtak od 20.45 u Podgorici. Do skora je Batica bio deo i važan član "Sokolova", zajedno sa velikim prijateljem i mentorom Ljubišom Tumbakovićem, uz koga je stasavao i kao igrač i kao trener, dok su sa druge strane poreklo obavezuje Mirkovića da srce bude uz "Orlove" i Srbiju.

Zato Mirković za Telegraf kaže da mu nije nimalo lako, jer mu u minulih nekoliko dana često postavljaju isto pitanje, pa želi da na stadionu “Pod Goricom” pobedi fudbal i onaj ko je trenutno bolji, a da sve drugo, što nema veze sa najvažnijom sporednom stvari na svetu, ostane po strani.

- Svi se pre svega nadamo da će utakmica između Crne Gore i Srbije proteći u miru i to je možda ono i najvažnije u ovom trenutku – kaže za naš portal Zoran Mirković.

- Tačnije, neka utakmica prođe u miru i takmičarski. Jasno je da predstojeći duel mnogo znači i jednima i drugima i po tom osnovu očekujemo i od crnogorske i od naše selekcije veliku borbu sa bodove. Ali, ako sagledamo sve činjenice i okolnosti sa druge strane, to bi zapravo trebalo da bude prijateljski, odnosno bratski meč dve reprezentacije.

Mirković se nada da neće biti nereda i da će pobediti fudbal u Podgorici; Foto: Marko Jovanović

Obe selekcije kubure sa povredama vaoma važnih igrača. U kojoj meri će to eventualno uticati na ishod?

- Jasno je da i Srbiji i Crnoj Gori nedostaju neki važni fudbaleri. Nemanja Matić i Aleksandar Kolarov svakako mnogo znače "Orlovima”, kao što je i Stefan Savić jedan od nosilaca igre crnogorskog tima. Ne znam u kojoj meri će biti spremni Stevan Jovetić i Vukčević, ali i tu su, koliko sam ispratio, postojali neki problemi. Ali, hajde da se ne bavimo time, neka bude dobra utakmica i – neka pobedi bolji.

Da li ste se možda čuli sa Ljubišom Tumbakovićem i jeste li pričali o utakmici?

Ljubiša Tumaković i Zoran Mirković na večeri; Foto: Marko Jovanović

- Čujemo se mi svakodnevno, bila utakmica ili ne. Ništa se nije menjalo ni minulih dana i opet ponavljam – neka pobedi tim koji bude bolji na terenu.

Ko će sutra dobiti vašu navijačku naklonost, Srbija ili Crna Gora?

- Nalazim se u malo nezgodnoj situaciji, jer Srbija je moja zemlja, tu je moje poreklo, moja porodica, a do skora sam bio deo reprezentacije Crne Gore, radio, živeo, delio dobro i zlo sa tim momcima. Zato i želim da pobedi fudbal i bolji na terenu, sve ostalo ne treba da bude važno – zaključuje Zoran Mirković.

NA DANAŠNJI DAN JE NASTALO “LJUBI TE BATICA”

Zoran Mirković napušta teren na Maksimiru posle crvenog kartona posle duela sa Robertom Jarnijem; Foto: MN Press

Na današnji dan, pre tačno 19 godina (9. oktobar 1999. godine) odigrana je čuvena utakmica između Hrvatske i Jugoslavije u Zagrebu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se 2000. godine održalo u Holandiji i Belgiji.

Meč, koji su pratile velike tenzije, okončan je rezultatom 2:2, što je "Plavima" omogućilo plasman na veliko takmičenje, dok su Hrvati, kao trećeplasirana ekipa na svetu – eliminisani.

Jedan od aktera je bio i Zoran Bata Mirković je bio u duelu sa Robertom Jarnijem, sudija je dosudio prekršaj za Jugoslaviju, a hrvatski igrač, iznerviran zbog toga, dobacio je nešto Mirkoviću, koji je ležao na travi. Usledila je šokantna reakcija, Batica je isprovociran uhvatio Hrvata za muškost i dobio – crveni karton.

Foto: youtube/printscreen/Iggy Speed

Po izlasku sa terena, bez imalo straha, visoko je podigao tri prsta na zagrebačkoj publici i – postao heroj nacije. Svestan šta je učinio, izvinjavao se saigračima i zahvalio im što su izdržali bez njega na terenu, nesvestan da će mu buntovni gest usred Zagreba doneti veliko poštovanje među Srbima, koje ne jenjava ni dan danas.

Otuda je inače i nastala pesma, koju sada rano pevaju navijači Partizana “Ljubi te Batica”.

- Verujte mi, taj slučaj sa Jarnijem sam potisnuo i verovatno bih ga odavno zaboravio da me vi iz medija svake godine ne podsećate šta se desilo.

Zbog tog gesta vas Srbi gledaju kao heroja nacije?

- Ma, kakav heroj. Heroji su oni momci, koji su tada celo poluvreme izdržali sa igračem manje – uz uzdah kaže Zoran Mirković.

VIDEO - Dušan Tadić: Srbija i Crna Gora su jedna država!

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA