Dosije menadžer: Sve o spektakularnom hapšenju Veljkovića i Jankovića u Belgiji!

U koordinisanoj akciji belgijske i srpske policije, kao i istražnih organa, uhapšeni i nevenčana supruga, otac, brat i bratanac poznatog menadžera, kao i najbliži saradnik Mateje Kežmana

  • 6
Dosije menadžer Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia

Akcija Tužilaštva u Belgiji pod nazivom “Čiste ruke” potresla je tamošnji, ali i evropski fudbal, a nije mimoišla ni Srbiju, jer se u 57 racija policije i među 44 uhapšenih našlo i nekoliko imena naših državljana. Najzvučnije – Dejan Veljković, poznati menadžer, godinama jedan od najuticanijih u Belgiji, koji se za tren oka našao u istom košu sa onima koji su, kako tvrde tamošnji predstavnici zakona, umešani u malverzacije, nameštanje utakmica, pranje novca. Telegraf saznaje da će Veljković tim povodom biti saslušan već pred istražnim organima.

>>> Fudbalska hapšenja u Srbiji! Skandal iz Belgije stigao i do nas, policija privodi zbog "pranja" novca, racije u sedam zemalja

Racije su izvršene na prostorima Belgije, Francuske, Luksemburga, Kipra, Crne Gore, Makedonije i Srbije, gde je juče, u koordinisanoj akciji policija pomenutih zemalja, “palo” nekoliko ljudi, a i zaplenjeno je oko 800.000 evra.

Da pođemo ipak od Dejana Veljkovića, koga su belgijski policajci sa dugim cevima juče, oko pet časova ujutru, iznenadili u postelji, u belgijskom gradu Alstu, gde je poslednjih godina živeo u vanbračnoj zajednici sa makadonskom državljankom.

Njegova izabranica sa kojom je dobio i dete se dovodi u sumnju za ista dela i takođe je uhapšena i sprovedena u pritvor zajedno sa menadžerom.

U SRBIJI IMA PORODIČNI BIZNIS

Arhivska fotografija francuske policije kao ilustracija za tekst Foto: Profimedia

U isto vreme, uhapšen je i Veljkovićev advokat, upućeni kažu, jedan od najvisprenijih u pomenutoj branši u Belgiji, koji je sa menadžerom godinama unazad sklapao ugovore u svetu fudbala, ali i vodio računa o njegovoj firmi, odnosno o poslovnim “knjigama”, za koju se sumnja da je bila samo paravan za “pranje” novca.

I to nije bio kraj “stradanja” porodice Veljković u sredu rano izjutra, jer je u koordinisanoj akciji, srpska policija isto tako “banula” na vrata još nekim članovima porodice menadžera, koji žive u našoj zemlji, tačnije u Nišu.

Telegraf saznaje da je u isto vreme kada se u Belgiji iza rešetaka našao Dejan Veljković, pozvani na informativni razgovor njegov otac, zatim rođeni brat i bratanac, za koje se sumnja da su učestvovali u malverzacijama na našim prostorima, odnosno bili saučesnici u nečasnim radnjama, pa će se i oni naći na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Sva trojica su pozvana u svojstvu gradjana na informativni razgovor u Beograd. Niko od njih nije uhapšen jer, za sada nema osnova sumnje, da su na bilo koji način povezani sa sumnjivim transferima u vezi sa pranjem novca.

Porodica Veljković se u Nišu bavi privatnim biznisom. Otac je jedno vreme trgovao sportskom opremom, poslednjih godina on i njegov drugi sin bave se fotografisanjem i video produkcijom. Izmedju ostalog na taj način prave portfolio za talentovane fudbalere koje dostavljaju Dejanu radi njihovog eventualnog angažovanja u drugim klubovima. Dejanov brat ima fotografsku radnju u jednom niškom tržnom centru, dok bratovljev sin poseduje gvožđaru.

PROPAO KAO IGRAČ, POSTAO NAJJAČI MENADŽER

Veljković se, sredinom `90-ih godina, obreo u Belgiji kao fudbaler, ali je sa 26 godina okončao karijeru, upravo u Alsu, gde je i uhapšen i prešao u menadžerske vode. Strpljivo i uporno išao je korak po korak i posle nekoliko godina postao agent bez koga ne može da se realizuje gotovo nijedan veliki transfer u pomenutoj zemlji.

Stekao je ime, respekt, ogroman kapital, a uzeo je pre nekoliko godina i belgijsko državljanstvo, čisto da olakša svoje poslovanje na, za njega, plodnom tlu.

Belgijiski mediji su se time naširoko bavili posle hapšenja, navodeći da je Veljković imao strahovit uticaj u velikanima belgijskog fudbala, jer je u šaci držao vlasnike klubova, direktore, trenere i igrače. Kako su mnogi od njih takođe završili iza rešetaka, jasno je da nisu bili “gadljivi” na prljav novac.

Takođe se navodi da je mnogim zemljacima iz Srbije i regiona Balkana otvorio vrata belgijskog fudbala, postavljajući ih za trenere, odvodeći fudbalere u tamošnje klubove, a zatim je koristio svoj uticaj i veze da igračima “napumpa” cenu, gurajući ih u reprezentaciju.

Muslin i Obradović u opremi reprezentacije Foto: MN Press

Kao primer se navodi slučaj Ivana Obradovića i bivšeg selektora Slavoljuba Muslina. Mediji u Belgiji pišu da je Veljković prvo omogućio transfer Obradovića u Mehelen, zatim ga prodao Anderleht, a da ga je potom ubrzo promovisao i u reprezentativca Srbije, tako što je izvršio uticaj na Muslina, kome je bio menadžer.

Otuga su Belgijanci Veljkoviću dali i specifičan nadimak u javnosti - “Kralj fudbalera na IĆ”. Pored Obradovića navode još nekoliko naših fudbalera i klubova, u čijim transferima je Veljković posredovao, a posebno se ističe transfer Milana Laneta Jovanovića iz Liverpula u Anderleht, na kome je pomenuti menadžer zaradio čak 600.000 evra provizije.

KO JE MOĐI BAJAT, ALFA I OMEGA BELGIJSKOG FUDBALA?

Mođi Bajat (prvi s desne strane) u društvu brata i klijenta Printskrin: Twitter/@BayatMogi

Kako navode mediji u Belgiji, pored Dejana Veljkovića, prva meta Tužilaštva za organizovani kriminal i policije bio je i menadžer – Mođi Bajat. Iranac, koji nekoliko godina unazad “vedri i oblači” u belgijskom fudbalu i koji je takođe uhapšen u akciji “Čiste ruke”.

Rođen je u Teheranu 1974. godine, ali se već sa šest godina preselio u Ameriku, gde se lečio o retke bolesti. Posle godinu dana usledila je nova selidba i to u Francusku, u kojoj su braća Mođi i Mehdi Bajat promenili imena, kako bi se brže uklopili u novu sredinu (Mođi je zvanično zaveden kao Arno Bajat). Pokušao je da se bavi fudbalom u Kanu, ali nije baš bio vičan, pa se okrenuo radu u kompaniji ujaka Abasa Bajata (Sunnyland France), koja se bavila preradom voća.

Ipak, usledio je poziv koji se ne odbija, pa je Mođi napustio pomenuti posao i ušao u fudbalske vode. Od 2003. godine postao je deo rukovodstva fudbalskog kluba Šarloa, a ubrzo i vlasnik, iako se to nigde zvanično ne pominje.

Brzo se snašao u tom svetu, stekao kontakte i veze i postao jedan od najuticajnijih agenata igrača u Belgiji, u direktnom sukobu interesa, jer je sa pomenute pozicije posredovao u transferima brojnih fudbalera drugih klubova, naplaćujući “masne provizije”.

Plivao je dugo u tim vodama, konstantno “zidao” bankovne račune, a onda su mu juče na vrata zakucali policajci i Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje ga sumnjiči za “pranje” novca i nameštanje utakmica.

PRIVEDEN I KEŽMANOV PRVI SARADNIK

Mateja Kežman (levo) i Uroš Janković Printskrin: Instagram

Nije Dejan Veljković jedini srpski menadžer koji se našao iza rešetaka u akciji “Čiste ruke”, pošto je istoga dana priveden i – Uroš Janković. Radi se o najbližem saradniku proslavljenog srpskog reprezentativca Mateje Kežmana, koji je posle fudbalske karijere obreo u menadžerskim vodama.

Janković, inače nekadašnji član Uprave Vojvodine, minulih godina bio posrednik u transferima naših fudbalera i trenera u belgijske klubove, najčešće u Mehelen, Ostende. Genk (...), gde je odvodio Vladimira Volkova, Adama Marušića, Stefana Dražića, Jovana Stojanovića, Sergeja Milinkovića Savića...

Belgija ga traži zbog sumnje da je izvršio krivično delo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca. Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak sinoć nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor.

KO JE SLEDEĆI I GDE JE TU SRBIJA?

Posle afere sa sudijama u Nemačkoj, “Kalčopolija” u Italiji, te jedne od najvećih afera u istoriji fudbala iz 2009. godine, kada je privedeno gotovo 200 osoba zbog nameštanja mečeva u Ligi šampiona, Ligi Evrope, kvalifikacijama za EP mladih selekcija, Nemačkoj, Turskoj, Mađarskoj, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji – red je ponovo došao na Belgiju (bila i te 2009. u fokusu).

Zapravo, Belgija je očito inicijator velike istrage koja doseže i do naše zemlje, a obuhvata, rekosmo već - Kipar, Makedoniju, Francusku, Luksemburg, Crnu Goru...

Klupko nečasnih radnji je počelo da se odmotava, nazire li se kraj, ko je sledeći i gde je tu zaista Srbija posle nekolicine skandala (uglavnom sa sudijama), koji su nas zadesili u minulom periodu? Pitanje za razmišljanje ili – istragu?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IZ DVOJKE U KECA

    11. oktobar 2018 | 17:16

    Krenulo je.Ne daj boze da stane.Na Kipru sve konce oko namestanja urakmica drzi vlasnik ekipe Ermis gospodin Franjeros,zatim Predsednik FS Kipra gospodin Kumas a u igri je i nas Toza Sapuric.Pre 20-tak dana Doxa je pobedila sampiona Kipra Apoel 5:2.To je isto kao da uz sve uvazavanje Borac iz Cekrcica pobedi C.Zvezdu.

  • Navijac

    11. oktobar 2018 | 18:04

    A ko su bili treneri u klubovima odakle su odvodjeni i dovodjeni pomenuti igraci ?

  • JSL mafija

    11. oktobar 2018 | 22:04

    I kod nas bi valjalo da se desi nesto slicno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA