≫ 

Srpski menadžer u kriminalu "do guše", dobio je "najdeblju" optužnicu od belgijskog tužilaštva

Dejan Veljković u pritvoru, na teret mu se stavljaju kriminalno udruživanje, pranje novca, korupcija

  • 1

"Čista ruka" je uhvatila za gušu kriminalnu "aždaju" u Belgiji koju potresa fudbalska afera velikih razmera u čijem je središtu i Srbin Dejan Veljković.     

>>> Dosije menadžer: Sve o spektakularnom hapšenju Veljkovića i Jankovića u Belgiji!

Prema poslednjim informacijama koje se u Belgiji nude javnosti na uvid gotovo iz minuta u minut, srpski menadžer, trenutno u pritvoru sa još nekolicinom optuženih, tereti se za teška krivična dela za koja mu preti višegodišnja zatvorska kazna, pišu belgijski mediji pozivajući se na izvore iz Tužilaštva.

Situacija je, za razliku od ostalih uhapšenih, gotovo bezizlazna po Veljkovića sudeći prema poslednjim informacijama, a o tome svedoče i reči zastupnika najuticajnijeg agenta u Belgiji, takođe uhapšenog Mođija Bajata.

>>> Fudbalska hapšenja u Srbiji! Skandal iz Belgije stigao i do nas, policija privodi zbog "pranja" novca, racije u sedam zemalja

On je nakon pregleda optužnice izjavio da se njegov klijent tereti "samo" za "pranje novca" od nelegalnih radnji, dok je sa Veljkovićem situacija daleko ozbiljnija.

Belgijski sud Srbina tereti za kriminalno udruživanje, "pranje novca" i korupciju.

Po te tri tačke Veljković će odgovarati pred Sudom kada za to dođe vreme.

Primera radi, u jednoj od tački optužnice navodi se da je Veljković kontaktirao sudiju Delferijera, iako ovaj nije bio delegiran da deli pravdu na meču Beveren - Mehelen, ali ga je Srbin pozvao da iskoristi svoj uticaj na arbitre, a zauzvrat dobije određene pogodnosti, nije navedeno i kakve.

Utvrđeno je i da je Veljković, zajedno sa Mođijem Bajatom, osmislio šemu za izvlačenje novca iz Belgije čime su sakrivali zaradu i novac koji su isplaćivali igračima.

Srpski agent je pre dva dana, zajedno sa još 43 osobe u 57 racija u više zemalja, uključujući i Srbiju, lišen slobode zbog malverzacija.

U koordinisanoj akciji policije dve zemlje priveden je i blizak saradnik Mateje Kežmana Uroš Janković kome je Viši sud u Beogradu odredio ekstradicioni pritvor, pa bi crnogorski državljanin u najskorije vreme trebalo da bude izručen belgijskim vlastima.

U međuvremenu, povodom čitave situacije oglasio se i kapiten belgijskog nacionalnog tima Vensan Kompani koji je ijavio da je akcija države protiv kriminalnih radnji usko vezanih za fudbal, trebalo da se desi mnogo ranije.

- Ovo što se dešava ne bi trebalo nikoga da iznenadi. Sve je vrlo blizu sveta trgovine ljudima, trgovine drogom i prostitucijom gde ima velikog novca. U svemu tome ima mnogo skrivenih transakcija. Na svetu ima mnogo dobrih ljudi, ali i mnogo loših - rekao je Kompani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA