Da li je Lopetegi kriv baš za sve?

Svi su izgledi da će u redovima Reala sve ići ''preko leđa'' trenera, ali se postavlja pitanje koliko je uopšte njegova krivica u svemu tome

  • 11

Đulen Lopetegi je ''bivši trener Reeala'', samo on to još ne zna! Šala koja se i te kako može primeniti na slučaju španskog stručnjaka kom verovatno i nije do iste posle teškog poraza u El Klasiku protiv Barselone (5:1).

Za četiri meseca, koliko je prošlo od njegovog naprasnog odlaska sa Svetskog prvenstva do utakmice na Nou Kampu, Lopetegi je u fudbalskom smislu izvršio ''samoubistvo''.

Lopetegi je i te kako svestan da su mu dani na Santjago Bernabeu odbrojani, te i ne čudi govor koji je održao fudbalerima Reala odmah po završetku El Klasika.

Španski mediji navode da je Lopetegi svojim momcima najpre poželeo sve najbolje u nastavku, ali se i zahvalio na svemu što su uradili za ova četiri i po meseca.

Svi znaju da je to bio oproštajni govor, pogotovo znajući Florentina Pereza i njegovu ''narav''. Prvi čovek Reala čeka da Antonio Konte stigne na razgovor, barem tako trvde mediji, dok ima i onih koji Pereza krive za većinu stvari.

- Da li je Perez svestan šta radi? Pre četiri meseca je uništio reprezentaciju Španije, sada to isto radi jednom od najboljih timova Reala u istoriji - rekao je Mark Krosas, bivši mladi fudbaler Barselone, a sada TV komentator.

Perez je morao da pronađe zamenu za Ronalda Foto: AP/Tanjug

U odbranu Lopetegija stao je i Ivan Kampo, nekadašnji defanzivac Reala i reprezentacije Španije.

- Nije njegova krivica za poraz, jer se igrači nalaze na terenu i igraju fudbal. Ne bi trebalo da dobije otkaz, nego da ostane na tom mestu do kraja sezone.

I sadašnji vezista Kasemiro smatra da su igrači veći krivci od trenera.

- Ne možemo da krivimo menadžera, nismo bili dobri na terenu. Svako od nas mora da ima odgovornost da trči više i igra jače. Imamo neku obavezu prema ovom klubu - jasan je vezista Reala.

Pitanje svih pitanja, u ovom slučaju, glasi - Da li bi Lopetegi uopšte trebalo da dobije otkaz?

Đulen Lopetegi - trenera Reala Foto: AP/Tanjug

Činjenica je da Real ne igra onako kako su mnogi očekivali, ačli je isto tako i činejnica da Florentino perez nije uradio ništa kako bi našao približnu zamenu za kristijana Ronalda. Za Zidana kao treenra jeste, došao je baš Lopetegi, ali odlazak Portugalca definitivno nije nadomešten.

Od Ronalda se moglo očekivati oko 50 golova u sezoni, što znači da je Real negde otprilike toliko ''kratak'' što se tiče ofanzive.

Utakmica protiv Barselone, iako je doživljen težak poraz, pokazala je da Lopetegi ima neku ideju, taktiku i hrabrost da napadne. Na 2:0 je ozbiljno pritisnuo, rezultat je smanjen na 2:1 i ne bi bilo iznenađenje da je šampion Evrope uvrlo brzo i izjednačio rezultat.

- Teško je, uvek je teško kad izgubiš, a posebno kad izgubiš od Barselone. Imam ipak osećaj da smo mogli da okrenemo utakmicu, imali smo šansu da izjednačimo… U drugom poluvremenu smo bili mnogo bolji nego u prvom, imali smo taj trenutak kad smo mogli da se vratimo, pogodili smo i stativu, ali kad se to nije desilo desila se nesreća, pa povreda, treći gol koji nam je oduzeo nadu. Na kraju, kazna je bila preterana - rekao je Lopetegi posle utakmice.

Ono što je bitno jeste i to da smo tokom El Klasika videli i ''tamne strane'' fudbalera. Realu je definitivno poreban napadač koji će zameniti Karima Benzemu, kao i kvalitetni vezista koji će u svakom smislu biti konkurent Modriću, Krosu i Kasemiru.

Lopetegi pokušava da učestvuje u igri Reala tokom El Klasika Foto: AP/Tanjug

Svi i igrači moraju da pruže podršku svom treneru kroz partije na terenu, a ne da ''žive od stare slave.'' Iako se i pre meča sa Barsom pričalo o njegovoj smeni, čini se da je ta ''priča'' prerano došla.

Sezona je tek počela. Real zaostaje samo sedam bodova u odnosu na Barselonu, u igri su za trofej u Kupu i Ligi šampiona...Bilo šta da osvoje, može se smatrati kao uspeh.

S druge strane, ko garantuje Florentinu perezu i Realu da neće doći do nekih nemira i potresa u svlačionici ukoliko Lopetegi dobije otkaz. ''Kraljevskom klubu'' je trenutno potrebna stabilnost, a nju će dobiti samo ukoliko Lopetegi ostane, a igrači odluče da je vreme da se trener ''ispoštuje'' na terenu.

- I dalje verujem da je ovo samo rana faza sezone i da će Real na kraju imati šta da slavi… Ovo je težak trenutak, ali dovoljno sam jak da znam da možemo da okrenemo situaciju. Imam punu veru u ovu grupu igrača i nemojte da očekujete sada neki novi pristup od mene. Samo sam koncetrisan na to kako da ih podignem, jer i dalje verujem u njih - rekao je Lopetegi.

On veruje u njih, da li i oni veruju njemu?

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panta

    29. oktobar 2018 | 16:23

    Nije on kriv,ja sam kriv,neka da meni svoju godisnju platu,ja preuzimam svu krivicu.

  • Dzoni

    29. oktobar 2018 | 16:05

    Nije trener kriv, kriv je Perez sto je dopustio da ode Zidan i Ronaldo, a sto nije prodao Bejla i Benzemu a doveo, Nejmara, Azara i napadaca dal Levandoskog, Kejna, Aguera... Ekipa je morala da se osvezi novim igracima koji bi ginuli...

  • Petar

    29. oktobar 2018 | 16:02

    Varaju se ako misle da sa Asensiom i Benzemom mogu da osvoje Ligu Šampiona...Ipak im treba vanserijski igrač kao Mbape ,na primer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA