≫ 

Priča o čoveku koji je u jednom danu igrao i za Boku i za River: Jednima je bio kapiten i igrao napadača, za druge je branio!

Podsetimo, dva velika rivala u subotu veče 21.00 igraju finale Kopa Libertadores

  • 0

Pedro Moltedo je početkom 20. veka bio samo običan dečak koji je želeo da igra fudbal, ne sluteći da će istorija o njemu pisati i 100 godina posle! I to u kontekstu čoveka koji je u karijeri igrao i za Boku Juniors i za River Plejt.

Dva tima koji se u subotu od 21.00 čas sastaju u revanš meču finala Kopa Libertadores (Arena Sport 1). Podsetimo, prvi susret na Bombonjeri završen je rezultatom 2:2, ali vredi pomenuti da gol u gostima ne važi u finalu pomenutog takmičenja.

Nije Moltedo onaj obični igrač koji je nosio dresove oba tima (bilo ih je skoro 100 u istoriji). Ne, on je fudbaler koji je u jednom danu igrao za River i Boku i zato je specifičan.

Kao klinac je obožavao da igra u napadu, ali u kraju gde je živeo već je bio formiran tim - Las Rosales! jedina pozicija koja je bila slobodnja jeste pozicija golmana. Prihvatio je ponudu želeći samod a igra, da je tu, a Las Rosales se vrlo brzo spojio sa klubom Santa Rosa i tako je nastao River Plejt.

Navijači Rivera Foto: AP/Tanjug

Kao golman, Moltedo je debitovao za River 1904. godine u pobedi nad klubom General Miler rezultatom 1:0.

Istovremeno, Pedro je sa braćom i pirjateljima osnovao klub pod nazivom ''Independencia Sud '' koji, doduše, nije imao dug vek postojanja. Već 1905. godine pomenuti klub je bio baza za igrače Boke Juniors koja je osnovana 3. aprila te godine.

Nekoliko dana kasnije, Boka je odigrala svoj prvi meč u istoriji. Pobedila je sa 4:0, a Moltedo je bio kapiten. Bio je to uvod u istoriju koja se navodno dogodila 30. aprila 1905. godine.

Tog dana River Plejt, za koji je Moldeno igrao 1905. i 1906. godine, je igrao meč Treće divizije protiv Medicinskog fakulteta i Moltedo je zauzeo mesto među stativama. Međutim, istog dana Boka je kao amaterski klub nedaleko odatle igrala svoj meč, a argentinski mediji iz tog doba su naveli da je u sastavu, barem na papiru, bio upravo Pedro Moltedo. Ali kao napadač, ne kao golman.

Pogled na stadion Boke Foto: Guliver/Adrian Farias/Getty Images

Dugo su se vršila istraživanja šta je u stvari istina. Činjenica je da postoje dokazi da je igrao za River tog dana, dok je jedini u korist Boke onaj sastav pre početka meča.

Sporna je činjenica da su oba meča počinjala u 14.00 časova i da fizički nije bilo moguće biti istovremeno na oba mesta, ali postoje i tvrdnje da su mećevi odigrani u različitim terminima. Dovoljno odvojeni da bi Moltedo mogao da stigne od jednog stadiona do drugog i odigra za oba tima. Doduše, stadioni su bili u blizini jedan drugog.

Od 1906. godine je nastavio da igra utakmice za Boku, da bi 1909. godine odlučio da napusti fudbal i ode u vojsku.

>>> Ovaj meč za mnogo ljudi je više od fudbala, čak i više od života! Posle 2:2 u prvoj utakmici River i Boka igraju revanš finala Kopa Libertadores na Monumentalu. Staće život u Argentini na ta dva sata - kvota na River je 2,30, na River 3,60, a na novi remi 2,95. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za River - Boka.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA