≫ 

VAR ispravio 40 sudijskih grešaka za polusezonu! Nemci prezadovoljni učinkom video tehnologije u Bundesu

Nema sumnje da su korekcije doprinele još većoj regularnosti samog takmičenja

  • 1

Polako ali sigurno jenjava buka najvećih kritičara upotrebe video tehnologije (VAR) u fudbalskim ligama širom Evrope, a razlog je upravo efikasnost inovativnog sistema na korekciji spornih sudijskih odluka. 

U Bundesligi, koja koristi VAR od početka takmičarske 2017/2018, ovaj sistem je iskorigovao čak 40 sudijskih odluka za prethodnu polusezonu, saopštili su čelnici nemačkog saveza (DFB) i Bundeslige.

- Postoji pozitivan trend kada je reč o upotrebi VAR-a u odnosu na premijernu sezonu - rekao je predstavnik Saveza Roni Cimerman.

Najčešći kontra argument upotrebi VAR-a, često seckanje utakmice, sa tek iznesenim statističkim podacima "ne pije vodu" jer prekid zbog pregleda video snimka traje u proseku 60 sekundi, što je otprilike isto vreme kao i prekid meča iz bilo kog drugog razloga.

Šef VAR projekta u Bundes ligi Joahim Dres naveo je da se održao visok procenat ispravnih korekcija sudijskih odluka u odnosu na sezonu kada je uveden sistem, dodavši da su se na samo dve utakmice dogodile greške prilikom asistencije iz sobe.

- Statistika koja je sprovedena nakon polusezone ukazuje na to da je VAR zaista efikasan, mogu slobodno reći fenomenalan - rekao je Dres.

Bez obzira na odlične rezultate, prostora za poboljšanja ima, smatraju iz organizacije lige i Saveza.

Izneta je i kompletna statistika minule polusezone:

- Na 153 utakmice koliko je odigrano do sada, VAR je intervenisao u 879 situacija, što je 5.7 situacija u proseku po utakmici. Od tog broja, 631 revizija je urađena bez prekidanja utakmice. Kod ostalih 248 je bilo komunikacije sa arbitrima. U 192 situacije odluka sudija je potvrđena, a kod 56 situacija VAR je poništio inicijalnu presudu arbitara.

Podsetite se prve VAR odluke koja je doneta u Bundesligi. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brada

    19. januar 2019 | 10:41

    Svako normalan je zadovoljan, samo nama "nije potreban"....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA