≫ 

Navijači će spavati u pustinji: Telegraf u Kataru obišao mesta na kojima niču velelepni stadioni za SP 2022. godine! (FOTO) (VIDEO)

Užurbano se radi, kako bi sve u Kataru bilo spremno za početak Svetskog prvenstva

  • 2

Pola godine nakon završetka "ruskog" Svetskog prvenstva u fudbalu, sve oči  uprte su u Katar koji će 2022. godine biti domaćin najvećeg fudbalskog događaja na planeti

Reporteri Telegrafa proverili su na licu mesta kako teku pripreme za ovaj praznik sporta, koji će po mnogo čemu biti specifičan, a u danima nakon velike pobede Katara na azijskom kupu za fubal je ovde lako naći sagovornika.

- Katar je ponosan na uspeh koji su pre nekoliko dana postigli fudbaleri, slavilo se danima na ulici. Za organizaciju Mundijala prijavili smo se 2010. godine, ali smo kasnili sa slanjem knjige koja je trebalo da nas predstavlja na takmičenju u dobijanju organizacije, pa je bilo dramatično da li ćemo sve stići na vreme - kaže Ilija Trojanović iz iz Organizacionog odbora Svetskog prvenstva u Kataru 2020. godine.

Foto: Telegraf.rs

Dok nam pokazuje sve detalje budućeg prvenstva na velikom interaktivnom displeju u obliku Katara, objašnjava da je zanimljivo da će ova mala zalivska država biti prva iz arapskog sveta koja će ugostiti Svetsko prvenstvo.

Takođe, i zimski termin održavanja, kojim će se izbeći letnje vrućine u ovom delu Azije, promeniće dosadašnju tradiciju Mundijala.

Do prve utakmice ostalo je nešto više od tri godine, a u Kataru tek niču stadioni na kojima će najuspešnije reprezentacije sveta ukrstiti kopačke.

Foto: Telegraf.rs

Na većini katarskih stadiona prvi put će neko zaigrati upravo na ovom prvenstvu.

Katar će uskoro dobiti osam novih stadiona, a zanimljivo je da mnoge od njih grade ljudi sa naših prostora, najviše iz Bosne i Hercegovine koji baš zbog ovih građevinskih poduhvata poslednjih meseci masovno hrle u Dohu. Sedam novih stadiona se gradi, dok je osmi, nacionalni stadion Kalifa već rekonstruisan i spreman da primi i igrače i publiku.

- Stadioni će jedan od drugog u proseku biti udaljeni oko 20 kilometara, a svi će biti smešteni u i oko Dohe. To znači da će navijači moći lako da odgledaju dve utakmice tokom dana i da stignu i do zona zabave koje će biti organizovane na više mesta - kaže Ilija Trojanović.

Foto: Telegraf.rs

Mnogi od ovih stadiona prava su umetnička dela, a osim zanimljivog izgleda imaće sisteme za hlađenje na otvorenom koji će održavati temperaturu od oko 25 stepeni celzujusovih.

- Najveća udaljenost između dva stadiona iznosiće 50 kilometara i toliko će biti udaljeni stadion Al Bayt, koji izgleda kao tradicionalni beduinski šator i Al Wakrah - kaže Trojanović.

80.000 soba već je spremno, a grade se i novi hoteli. Za navijače će biti napravljeni i kampovi u pustinji, a po gradu će ih, osim metroa koji se takođe gradi samo za potrebe Mundijala prevoziti i taksi na vodi.

Foto: Telegraf.rs

Al Rayyan je jedini stadion koji ima svoj fudbalski tim, a Al thumama je jedini stadion koji je dizajnirao Katarac i liči na tradicionalni turban koji nose ba glavi. Ras Avu Aboud je jedini potpuno demontažni stadion, dok će sa ostalih desetine hiljada sedišta biti skinuto i poslato zemljama u razvoju.

Katar se za Svetsko prvenstvo 2022. godine nadmetao sa Australijom, Japanom, Južnom Korejom i SAD-om i nakon četvrtog kruga glasanja dobio je organizaciju. Iako mala, Katar nije i najmanja država organizator SP. Manje stanovnika imao je Urugvaj 1930. godine.

Foto: Telegraf.rs

Najveće pitanje na koje za sada niko nema potpun odgovor je - da li će i u kojoj meri biti dozvoljeno konzumiranje alkohola tokom prvenstva.

Teško je zamisliti utakmicu bez piva, pa su organizatori prilično sigurni da će konzumiranje alkohola biti dozvoljeno, ako nigde drugde, onda u zonama zabave, tako da onda ostaje još samo jedan problem - taksa na alkohol skočila je za 100 odsto u januaru što je dupliralo cene pića.

Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs

(G. Avalić/g.avalić@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    6. februar 2019 | 17:41

    Prelepo Qatar i Dubai najlepsa u cijeloj planeti

  • Sramota

    7. februar 2019 | 12:25

    Korumpirani jahaci kamila kupili svetsko prvenstvo. Da im nije nafte jeli bi pesak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA