≫ 

Šta za Zvezdu znače mečevi protiv Partizana u martu?

Posle novembra, mart je najberićetniji mesec za crveno-bele u večitim derbijima

  • 11
FK Partizan - FK Crvena zvezda Foto: Marko Jovanović

Jasno je da statistika često ne igra neku bitnu ulogu na fudbalskim mečevima, pogotovo kada je u pitanju jedan derbi kao što je ovaj večiti između Crvene zvezde i Partizana, ali je činjenica da je crveno-belima kroz istoriju i te kako prijalo da igraju martovske utakmice sa komšijama.

Uz novembar, u kom je Zvezda apsolutno dominirala, mart je drugi po redu mesec u kom je najtrofejniji srpski klub vodio glavnu reč što se tiče večitih derbija.

Odigrali su iz Zvezda i Partizan ukupno 17, a skor je devet pobeda za crveno-bele i po četiri remija i poraza. Poslednji u martu još pre 22 godine kada je Partizan slavio u Humskoj sa 3:0.

Što se tiče gostovanja na Marakani u martu, Partizan je slavio dva puta. Prvi put davne 1956. godine kada je bilo 3:1, drugi put 1996. kada su crno-beli slavili sa 3:2 golovima Pažina, Nađa i Čakara, dok su strelci za Zvezdu bili Krupniković i Pantelić. Bio je to 103. večiti derbi sa kog dolazi i najluđa navijačka priča o prasetu u korteu Grobara.

Zvezda je, s druge strane, čak dva puta ubedljivo dobila Partizan u martu sa 4:1. Prvi put 1976. godine na stadionu JNA. a onda i 1. marta 2008. godine pred praznim tribinama na Marakani.

Setimo se, Partizan je tada vodio sa 1:0 i imao zicer,d a bi Zvezda golovima Milovanovića, Kastilja (dva) i Milijaša.

Pomenuli smo da je mart drugi najuspešniji mesec za crveno-bele u večitim derbijima, ali i da je novembar ubedljivo bez premca.

Čak 23 duela su odigrana u novembru, a Zvezda je zabeležila čak 13 pobeda uz pet remija i poraza. Samo u aprilu su crveno-beli bili približni po broju pobeda (12), ali su zabeležili i devet poraza od Partizana uz deset remija.

Večiti rivali samo u julu nisu igrali međusobno. U januaru su odigrali jedan meč, i to onaj prvi međusobni (4:3 za Zvezdu), u februaru četiti (2:1:1), u maju 18 (7:6:5), u junu 10 (3:3:4), u avgustu tri (0:3:0), u septembru 19 (9:5:5), u oktobru 24 (6:8:10) i u decembru tri (1:1:1). Naravno, u pitanju su mečevi u šampionatu.

Podsetimo, 159. večiti derbi između Zvezde i Partizana igra se u subotu na Marakani od 18.00 časova uz direktan TV prenos na Arena Sport 1.

VIDEO: Ostoja Mijailović o Zvezdinom odlasku sa postolja i konferenciji Nebojše Čovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA