Dođavola više i derbi kada opet pričamo o sudijama!

PItanje je samo - dokle tako?

  • 42
FK Crvena zvezda, FK Partizan, Derbi Foto: Marko Jovanović

Opet sudije! Opet te sudije dobijaju uloge glavnih glumaca u večitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana!

Kao i mnogo puta do sada, glavna tema posle najveće svetkovine srpskog fudbala, ali i u danima koje slede, jesu sudijske odluke koje su na ''ovaj ili onaj način'' skrojile konačan rezultat. Tako ni ovaj 159. duel između crveno i crno-belih nije izuzetak.

Umesto da pričamo o partiji golobradog Strahinje Pavlovića, evrogolu Milana Pavkova, atmosferi na tribinama, činjenici da je Zvezda "zaboravila m*da" u prvom poluvremenu i naterala Partizan u drugom da se povuče, mi trošimo reči na to šta su Danilo Grujić i njegovi pomoćnici Uroš Stojković, Milan Mihajlović i Igor Stojiljković brljali. A brljali su mnogo, što je nedugo posle meča priznao i predsednik Sudijske komisije FSS Zoran Petrović.

Koliko je dogorelo, govori i činjenica da se iz Sudijske komisije skoro nikad (ili vrlo retko) bilo ko oglašavao odmah posle utakmice. Sada su morali!

Foto: Marko Jovanović

Bilo je tužno gledati Vladana Milojevića i Zorana Mirkovića na konferenciji, gde su u svega nekoliko rečenica objasnili derbi. Nažalost, mnogo više pažnje su posvetili sudijskim odlukama.

Odlukama koje su,,bez nekog preterivanja, bile kriminalne. Uostalom, Grujićev poslednji sudijski zvižduk je bio signal za salve zvižduka upućenje njemu. I sa severa i sa istoka i sa zapada, kao i juga. Čak je i u toj nadoknadi zabrljao - produžio je meč za tri minuta, iako je "iza sebe" imao pet izmena, prekid zbog povreda Boaćija i Borjana, kada je i medicinski tim morao da ulazi na teren ,a potom i ona tuča fudbalera oba tima koja je trajala barem koliko i pomenuta nadoknada. Kao da je i sam Grujić želeo što pre da okonča mučenje svog sudijskog tima.

Član tog tima, pomoćnik Mihajlović, prvi je ''zakuvao situaciju'' kada je u 23. minutu podigao ofsajd i poništio čist gol El Fardu Bena. To se, na primer, sigurno ne bi dogodilo pomoćnicima Milorada Mažića - Daliboru Đurđeviću i Milovanu Ristiću - koji su poznati kao ''specijalci'' u tim situacijama.

Situacijama u kojima prvo sačekaju kraj akcije,pa tek onda  ''dižu'' ako ima potrebe. To su jasno prezentovali u Ligi šampiona svih ovih godina, ako i na EP i SP koje su sudili, a onda se nameće logično pitanje kako ostale naše sudije nisu učile na Mažićevom, Ristićevom, i Đurđevićevom primeru? Pogotovo što je i sa Grujić bio član tog tima kao dodatni sudija.

Osim tog gola, Zvezda je oštećena i zbog toga što Grujić nije isključio Nemanju Nikolića, dok će se u narednim danima analizirati da li je uopšte gol Partizana bio regularan. Kao i da li je bio penal za crno-bele u prvom poluvremenu. Složićete se, previše je ovo grešaka za neku seosku ligu, kamoli za večiti derbi.

A to nije bilo sve! Ono što ''bode oči'' jeste činjenica da su se fudbaleri Zvezde i Partizana čak dva puta potukli tokom meča, kao i fotografija 4. sudije Stojiljkovića kako razvađa aktere svađe. Nije on izbacivač niti je derbi diskoteka, pa da razvađa? I on, ali i ostala trojica arbitara trebalo je to da spreče na drugačiji način.

Taj isti Stojiljković, verovatno je kamera to i propustila, je skoro celo drugo poluvreme bio kod klupe Partizana u ''razgovoru'' sa Batom Mirkovićem. Kod izmene Gorana Čaušića je toliko bio ''duboko'' tamo, da je predstavnik Zvezde Goran Negić išao po njega kako bi ga vratio na poziciju i kako bi izmena mogla da se izvrši.

Jeste se Mirković izvinio za ponašanje pored aut linije, ali je takođe činjenica da su i on i Milojević tokom utakmice bili besni na Grujića. Dizale su se ruke, pretilo se prstom, stvarala se dodatna nervoza koja je uveliko postojala.

Foto: Marko Jovanović

Sam Mirković je rekao da je teško opstati pribran kada se ovako ''čudne stvari'' dešavaju i ispred zgrade, pogotovo na ovako velikoj utakmici. Tu do izražaja dolaze i reči Milojevića da su svi na klupi, kao i igrači, znali da je Benov gol regularan, tako da im je bilo teško da ostanu smireni i fokusirani.

Verovatno je sve to i uticalo na igrače oba tima da na terenu ne pruže onakvu igru kakva se od njih očekivala, mada je svima jasno da je Grujićevo ''seckanje'' ubilo tu igru. Pomalo zvuči neverovatno, ali je glavni arbitar u dva navrata svojom lošom postavkom usporio po jedan napad Zvezde i Partizana.

Foto: Marko Jovanović

I onda na kraju dođemo do toga da u subotu veče ponovo imamo saopštenja umesto analize utakmice i čestitki jedne strane drugoj i obrnuto.  Ponovo imamo oštećenu stranu, a očigledno niko ne shvata da je srpski fudbal taj koji je najviše oštećenu svemu ovome. I to sve zbog sudija. Dokle, bre, više?

I ne, nemojte da se zanosite! Neće VAR tehnologija ništa revolucionarno promeniti. Da smo imali VAR, utakmica bi verovatno bila završena u ponoć. Taj VAR je samo dodatna obuka, a mi nismo još ni osnovnu savladali. Pitanje je i da li ćemo?

A, moramo! Jer, je*eš više i derbi kada su opet sudije u prvom planu!

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepi

    3. mart 2019 | 15:33

    Kako vidim ovde se spominju samo greske ucinjene protiv zvezdane a greske koje su zasigurno ucinjene P artizanu su diskutabilne .Smesno

  • Mire

    3. mart 2019 | 12:00

    A gde vam je fotografija kada je Pavkov lomio vrat igracu Partizana u sesnaestercu Partizana taj start je bio za direktan crveni karton .

  • Grobar

    3. mart 2019 | 11:12

    Sram vas bilo nesrećnici! Pa vi ćete za sedam dana izmišljati da ste opet pokradeni! Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA