≫ 

Navijači u Srbiji tuku igrače, a treneri traže da se biješ! Moji vršnjaci su se opijali, a ja sam trenirao i išao u školu: Tadić je prošao kroz pakao, da bi postao fudbalsko božanstvo!

Santjago Bernabeu se poklonio Srbinu posle maestralne partije koja će se prepričavati dugo

  • 19

Dušan Tadić je igrač o kome bruji čitava Evropa. On je odigrao savršen meč protiv Real Madrida na Santjago Bernabeu i doneo je Ajaksu pobedu od 4:1 i plasman u četvrtfinale Lige šampiona.

Bio je to meč dostojan desetke! Tu ocenu dao mu je i čuveni francuski list Lekip, koji je desetku dodelio tek deveti put u istoriji! Tadić je tako ušao u probrano društvo u koje nisu imali tu čast da dođu jedan Krstijano Ronaldo, Maradona, Ronaldo i mnogi drugi velikani svetskog fudbala.

Tadić je oduvek pokazivao talenat, još dok je u dresu Vojvodine krčio put ka zvezdama, a posebno se to videlo u dresu reprezentacije Srbije, gde je u eri Slavoljuba Muslina bio ubedljivo najbolji igrač Orlova, nakon što mu je selektor dao punu slobodu u igri.

Imao je sjajne partije i u Engleskoj, gde je igrao za Sautempton, ali fudbal svog života igra upravo u Ajaksu. Menadžer kluba Erik ten Hag dao mu je potpunu slobodu u igri, kakvu nije imao nigde tokom karijere. Dodeljena mu je uloga ključnog igrača Ajaksa, a Kopljanici nisu žalili novac da ga dovedu tokom leta i platili su rekordnu sumu za holandski fudbal.

Svet se poklonio majstoru fudbala; Foto: AP/Tanjug

Iako je tokom sezone pružao magične partije za Ajaks, kao što je bila partija protiv Bajerna u Ligi šampiona gde je dao dva gola, kruna dosadašnje sezone bila je partija na Santjago Bernabeu.

Dok je "vrteo" Kazemira driblinzima kao na ringišpilu, magično asistirao i izluđivao odbranu Reala, poigravao se sa zvanično najboljim igračem sveta Lukom Modrićem, i bušio Tiba Kurtou... Tadiću je, dok mu se fudbalski svet klanjao na najpoznatijem fudbalskom stadionu sveta, sigurno kroz glavu prošlo da mu se sada vratilo sve za odricanja koja je imao kao klinac.

O tome je i sam svojevremeno pričao, kada je opisao koliko se odricao svega da bi uspeo u fudbalu. Kako je propuštao druženja sa vršnjacima, koji su se opijali, da bi trenirao i provodio vreme u školi. Sve to sada se konačno isplatilo.

- Kada su moji vršnjaci koji su mogli svašta sa loptom išli da piju alkohol, ja sam vreme provodio u školi i na fudbalu. Radio sam dosta na fizičkoj spremi, da budem jači. To nije bio luksuz već potreba. Igrao sam mečeve kao napadač protiv prljavih igrača koji samo gledaju kako da te udare i uplaše. Shvatio sam da moram da budem jak i da ih se brzo otarasim. Tako sam postao bolji i stigao do Holandije.

SA 14 GODINA POČEO DA ŽIVI SA SESTROM DA BI MOGAO DA TRENIRA, OTAC BIO FUDBALER

Dušan Tadić u dresu Vojvodine; Foto: MN Press

Da je Tadić predodređen za fudbalera i da ima genetske predispozicije za to, dokaz je i njegov otac Petar, koji je bio talentovan fudbaler, ali nije mogao da ostvari veliku karijeru zbog novca i života na selu. Zbog toga je Tadić sa 14 godina odlučio da se preseli u Novi Sad, kada ga je Vojvodina dovela u svoje redove.

- Stao sam prvi put na fudbalski teren sa šest godina. I nisam želeo da ga napustim. Sa 14 me je želela Vojvodina, sa sjajnom fudbalskom školom. Nešto kao Ajaks, samo na Balkanu. Morao sam da se preselim sa sestrom u Novi Sad. Tada sam naučio kako da stanem na noge - rekao je Tadić i opisao na koga je talentovan.

Tadić je najplaćenijih transfer u istoriji holandskog fudbala; Foto: Tanjug/AP

- Moj otac je bio jako dobar fudbaler. Imam talenat na oca. On se bolje služio desnom nogom, igrao je na sredini. Samo, živeo je u selu, pa nije imao novca da napravi profesionalnu karijeru. Morao je da radi. Drago mi je što sam ga učinio ponosnim svojim dostignućima. Zna da bude vrlo kritički nastrojen. Kada odgleda moj meč kaže mi šta sam radio dobro, ali posebno ono što bi trebalo bolje da radim sledeći put. Ako sam želeo da budem bolji od drugih morao sam da živim za to.

TRENERI U SRBIJI GUŠE TALENAT FUDBALERA, SAMO ŽELE DA SE BIJEŠ

Dušan Tadić u dresu mlade reprezentacije Srbije; Foto: MN Press

Kada je pričao o trenerima u Srbiji, ljut je što u našoj zemlji treneri često guše prirodni talenat igrača.

- Oni od tebe žele samo da se biješ. I to je to. Ti želiš da se osećaš slobodno. Svaki igrač može najbolje da pokaže onda kada se oseti slobodnim. Ako si malo uplašen ili bilo šta drugo, ne možeš da pokažeš najbolje od sebe - opisao je Tadić, bez imenovanja bilo koga.

KAD U SRBIJI IZGUBIŠ UTAKMICU, TO JE KAO DA JE NEKO UMRO

Dušan Tadić u dresu reprezentacije Srbije; Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

- Kada sam bio u Vojvodini, nije moguće da vam kažem... Ako odigrate jednu loptu loše, ili napravite jednu grešku, oni pričaju "Oh, šta je to". Zato se mnogi igrači plaše da preuzmu odgovornost. Ne osećaju se dobro, ne osećaju se slobodni da pokažu sebe u pravom svetlu. I to je zbog toga mnogi igrači igraju bolje kada odu negde drugde.

- Imate pritisak od navijača, oni dođu i udaraju igrače i to nije dobro. Zatim, ne plaćaju vam plate na vreme, onda morate da se borite za svoj novac. Onda ne razmišljaš i nisi fokusiran samo na fudbal. U Engleskoj ste fokusirani samo na fudbal i imate onaj dobar pritisak. U Srbiji je to neverovatan pritisak. Kada izgubite utakmicu, to je kao da je neko umro, veoma je užasavajuće. Smeštaju nas u hotele posle mečeva, a to je stvarno ludo - ispovedio se svojevremeno Tadić engleskim medijima.

VIDEO: Modrić besan napustio stadion, Tadić ga upropastio

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    6. mart 2019 | 13:25

    Tako je u Srbiji sta god da radis i cime god da se bavis. Imamo istoriju nekoliko hiljada godina a viziju nemamo ni za nedelju dana.

  • Marko NS

    6. mart 2019 | 13:46

    Dobro de....dobar je bio sinoc...al bas toliko!?

  • Tribal

    6. mart 2019 | 13:20

    Neka si nam rekao. Igramo prljav fudbal, umesto da razvijamo talente i da kidamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA