≫ 

Od nepoželjnog "licemera" koji je razočarao Ćurčića i Miloševića, do ponosa reprezentacije: Kako su Tadića pljuvali u Srbiji, a sada je tema broj 1 i najtraženija svetska roba?

Dajte Tadiću slobodu i videćete koliko vredi - Svako ko je pokušao da ograniči srpskog internacionalca, loše se proveo

  • 28

Nekada se život promeni u jednom danu, a nekada je dovoljno i nekoliko blistavih trenutaka u kojima se fudbalska magija pretvori u golove, baš kao što je to u utorak uveče bio slučaj na stadionu Santjago Bernabeu na kojem je Dušan Tadić zaludeo fudbalski svet.

Jedna, pa druga asistencija, potom i gol... Svaki potez krilnog napadača Ajaksa dostojan velikana poput Ronaldinja, Mesija, Kristijana i Zidana...

Meč karijere ocenjen desetkom prestižnih sportskih listova, samo je stavio tačku i dodatno potvrdio vrednost "problematičnog" fudbalera koji je tokom karijere ostao nedorečen, i kojeg su treneri, selektori i navijači umeli suviše lako da se odreknu.

Tadić u dresu Sautemptona; Foto: AP/Tanjug

Temperamentan, željan fudbala i slobode na terenu u svakom smislu, na momente, se "mučio" se u reprezentaciji. Tako ga je Radovan Ćurčić izostavio sa spiska za utakmice sa Poljskom i Estonijom, a Tadić mu je poručio da više neće igrati za državni tim dok god je on selektor.

 Ljutih je uvek bilo i biće. Ne osećam potrebu da se pravdam bilo kome, pa ni igračima koji nisu na spisku. Stojim iza svojih reči - bilo je sve što je Ćurčić tada rekao posle odluke srpskog internacionalca da se ne odazove pozivu.

Selektor Radovan Ćurčić na treningu reprezentacije; Foto: MN Press

Dešavanja oko nastupa za nacionalni tim u martu mesecu, pre samo tri godine, stvarale su o Tadiću potpuno drugačiju sliku od ove koju su svi imali priliku da vide protiv Reala. Tako je i tadašnji direktor A reprezentacije Savo Milošević stao u odbranu selektora, i nastavio kritike na račun momka iz Bačke Topole.

- Ovim svojim gestom Dušan Tadić je pokazao da je odluka selektora bila ispravna, jer se iz njegovih izjava jasno može zaključiti da je lični interes stavio ispred interesa reprezentacije. Tadić je ovim svojim činom pokazao da misli samo na sebe i da za reprezentaciju ne mari - rekao je Milošević i dodao:

- Kada neko misli da je bogom dan, da je bolji od ostalih, takvom, ma kako se on zvao, nije mesto u reprezentaciji. Na kraju želim da mu poručim da je u zabludi ako misli da će se u budućnosti njegov status u reprezentaciji posle svega ovog što je uradio promeniti. Takvi reprezentaciji nisu potrebni - zaključio je on.

milošević na promocije Ćurčića na mestu selektora; Foto: MN Press

Ipak, vratio se u reprezentaciju uprkos svemu izrečenom. Doduše, kod selektora Slavoljuba Muslina, u čijem sistemu je bio ključni igrač sa neophodnom slobodom u igri.

Takav odnos selektora, fudbaler je vratio golovima i asistencijama u kvalifikacijama, a isto se očekivalo i na Mundijalu u Rusiji, na kojem nas je, umesto Muslina, predvodio selektor Krstajić.

Muslin je Tadiću našao pravo mesto u timu; Foto: Marko Todorović

Promena uloge u timu, traženje pozicije na levom i desnom krilu, splet okolnosti, uzrokovao je nešto lošije partije, naročito protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu. Tako je momak koji je u kvalifikacijama postao miljenik nacije morao da trpi nove kritike.

Žargonski rečeno "pljuvanje" bilo je neminovno jer Srbija je morala nazad sa Mundijala, posle poraza od Švajcarske i Brazila, a posle igre u kojoj je indirektni krivac, od kog se mnogo više očekivalo, bio upravo popularni Duća.

Tadić i Lrstajić na Mundijalu u Rusiji; Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo, nekako u isto vreme, i na klupskom nivou Tadić je, uprkos solidnim partijama (23 gola u 162 odigrane utakmice), doživeo da menadžer Sautemptona, Velšanin Mark Hjuz za njega izjavi da "nije neki igrač" i potom ga proda Ajaksu u rekordnom transferu za holandske prilike, 11.4 miliona evra.

Posle toga, sve postaje istorija. Nova zvezda Ajaksa upisala je 38 golova i asistencija na 39 mečeva, uključujući i 4 gola protiv Bajern Minhena i Real Madrida. Trenera Ten Hag dao je potpunu slobodu na terenu srpskom internacionalcu i puno poverenje, i tako dobio preporođenog Tadića spremnog da skoro sam pobedi šampiona Evrope u Madridu.

Popularni Duća je pokorio Madrid; Foto: AP/Tanjug

Naravno, posle bitke svi generali, pa su tako naslovne strane svih uglednih sportskih listova danas posvećene njemu. Nižu se opravdane pohvale, desetke za prikazano umeće, traže se rekordi fudbalskih legendi koje je uspeo da obori, a predviđanja narednih klubova i cifre, kako bi se Srbin privoleo da pređe i podeli svoju magiju, verovatno nekoliko puta prevazilaze njegov poslednji milionski transfer.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno. Duća je prešao dug put od "nepoželjnog" do neophodnog, od "pljuvanja" do hvalospeva, od malog fudbala do reprezentacije, od Ćurčića do Krstajića, od Vojvodine do Ajaksa i golova Real Madridu.

Prašina je podignuta, a uz Novaka, košarkaše, Ivanu Španović, Srbija je dobila i jednog fudbalera za kojeg će sa ponosom reći da je "NAŠ" - makar do prve prilike. Posle svega, Tadić nije pobedio samo Real Madrid, več i trenere, selektore i sebe. Sada mu samo ostaje da nastavi ono što je započeo i, makar delić onoga što ume, podeli i sa navijačima Srbije u dresu reprezentacije.

VIDEO: Modrić besan napustio stadion, Tadić ga upropastio

Roma je kod kuće slavila sa 2:1, ali na revanš ide posle poraza od Lacija (0:3), ali ni Porto nije u najboljem raspoloženju pošto je za vikend izgubio od Benfike. Kec na Dragau je 1,90, iks 3,50, a dvojka 4,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Porto - Roma.

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivangm😀

    6. mart 2019 | 15:37

    Ma uvek je on bio klasa samo to sad izlazi sve vise na povrsinu sjajna tekma sinoc pravi je vodja ekipe....👍👍👍👌

  • Klek

    6. mart 2019 | 15:31

    Šta savo milošević, ima da priča zicere je promašio, Sava krava

  • Samo realno

    6. mart 2019 | 15:03

    Ne treba odmah pljuvati po selektoru Ćurčiću(koji inače nije Grobar kako neko napisa), jer opšte je poznato da se u našoj reprezentaciji već godinama selektor ništa ne pita!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA