≫ 

Da li smo svedoci početka Zvezdine dugogodišnje dominacije u Srbiji? Partizanovih šest u nizu su i dalje veliki izazov za crveno-bele (FOTO) (VIDEO)

Trenutna previranja i rezultatski kolaps crno-belih ne moraju nužno da znače i početak velike krize u klubu, optimisti iz Humske aktuelno stanje tumačiće kao otrežnjenje i start nove pobedničke ere. Za to vreme - "večiti rival" galopira

  • 62

Na terenu, prsa u prsa, Zvezda i Partizan su u dve utakmice sezone bili kvalitativno uravnoteženi, oba "večita derbija" završila su egalom 1:1, pa se na osnovu onoga što se videlo u igri nije moglo zaključiti da na dve strane topčiderskog brda vlada dijametralno suprotan organizaciono finansijski momenat. Na jednoj strani progres, na drugoj stagnacija i urušavanje. 

Obećavajuća je bila Partizanova ideja sa Mirkovićem onomad u rokadi sa Đukićem, za navijački mir i temelj za budućnost, ali je stigla u skroz pogrešnom trenutku - po trenera: Batin dolazak je, ispostaviće se, samo odložio neminovno, ono što je i ranije moralo da se desi - najavu totalne rekonstrukcije kluba po vertikali, koja je krenula odlaskom Ilieva.

Šteta je samo što je Mirković potrošen sada i na ovaj način. Da je stigao u neko srećnije vreme u kom bi na raspolaganju imao bolju selekciju igrača, uigraniji, kvalitetniji tim, stabilnu upravu sa pravim idejama, navijačima Partizana danas ne bi pripala muka pri pogledu na tabelu Superlige. U zdravom Partizanu Mirković bi bio šlag na torti, ovako je njegov učinak ostao praktično nevidljiv.

Što se tiče Partizana, protraćena je još jedna sezona, ekipa je u "debelom" zaostatku za Zvezdom, pa čak i za drugoplasiranim Radničkim, što se ne pamti u Humskoj, tako da je Kup trofej, kao i prethodne sezone, jedino što ostaje kao ostvariv cilj.

Fudbaleri Partizana posle utakmice sa voždovcem pred navijačima Foto: MN Press

Ne provejava optimizam kod crno-belh ni kada se povede priča o narednoj sezoni, jer aktuelni trenutak ne obećava ni sjajnu perspektivu. Sivi su oblaci iznad Humske ovih dana. Trenera nema "na vidiku", vanredna situacija vlada u rukovodstvu upravo na temu novog šefa stručnog štaba, jer nije lako pronaći, pa onda i ubediti nekog od kandidata da u najdelikatnijem trenutku po klub sedne na "usijanu stolicu", a opet zahtevati od njega najviše ciljeve.

A i kada se to desi, sledi mukotrpan i neizvestan rad na selekciji igrača koja će, opet, biti prilično zahtevan izazov uz ispražnjenu kasu.

Partizan, kao i Zvezda, ne trpe prosečnost, ne trpe ni navijači ništa manje od titule bez obzira na to u kakvom se stanju nalazi klub. To je tek pritisak svoje vrste koji iziskuje od svih aktera u klubu najveći mogući angažman u svakom trenutku. Trofej je nešto što se podrazumeva sa obe strane Brda i tako će biti dok postoje i jedni i drugi.

U trenutku kada je klub pred novim "restartom" navijači Partizana sa setom se osvrću na 2008. godinu kada je krenula do sada nezabeležena dominacija i niz koji je crno-bele ustoličio kao najtrofejniji fudbalski kolektiv od raspada stare države, šest titula u nizu - 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013!

Sada se ta serija čini tako daleko i neponovljivo, ne samo gledano sa vremenske distance, već i kroz prizmu aktuelnog trenutka.

A U LJUTICE BOGDANA TEKU "MED I MLEKO"

Vreme crveno-belog slavlja: Igrači Zvezde "u buketu" posel postignutog gola Foto: MN Press

Sa sloganom "bez jake Zvezde nema ni jakog Partizana i obrnuto" dugo su i jedni i drugi "tešili" onu stranu čija kola krenu nizbrdo. Ova, tako često preuzimana misao, nikako ne opisuje trenutak koji se sada dešava na relaciji Humska - Ljutice Bogdana. Nova parola bi se mogla preformulisati u "bez jakog Partizana, ima jake Zvezde".

Zvezda jača iz dana u dan, čini se da je taj proces nezaustavljiv. Zdrav temelj je postavljen sa Milojevićem i njegovom modernom vizijom, kostur tima se čuva i nadograđuje (produžuju se ugovori sa glavnim igračima), a rezultatski uspon prati i finansijska stabilizacija koja omogućava upravi kluba sa "Marakane" šire vidike i planiranje na duže staze.

Još jedna sezona u Ligi Evrope ili Ligi šampiona definitivno bi Zvezdu uzdigla na još viši nivo organizacije, daleko iznad domaće konkurencije uključujući i Partizan pred kojim su meseci rekonstrukcije na svim nivoima, pa tek onda postavljanje realnih takmičarskih ciljeva. Zvezda je i sada, u tom pogledu, prilično ispred najvećeg rivala.

Kada se uzmu u obzir svi navedeni minusi i plusevi jednih i drugih, nameće se logično pitanje: "Da li smo svedoci početka dugogodišnje dominacije Zvezde u Srbiji?".

Partizanovih šest u nizu su prećutno najveći motiv za crveno-bele u godinama koje dolaze, i jedno je sigurno - aktuelni šampion planira da još dugo vlada domačim fudbalom.

Zvezdaši slave pred Delijama: Slika na koju smo navikli u psolednje vreme Foto: Marko Jovanović

VIDEO: Trener Zvezde Vladan Milojević na rukama igrača posle obaranja klupskog rekorda po broju utakmica bez poraza u prvenstvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksa77

    12. mart 2019 | 14:58

    Ovo sto sada pisem procitao sam pre dva dana i svaka rec je na mestu od tog lika!„Kad nismo za šampone imali, kad nam je gasena struja, kada je Milijas davao plate iz svog dzepa, kada smo slali poruke da pomognemo klubu vi ste pevali „kurva umire“!!!Ocas posla sudbina promesa karte Pa se stvari okrenu! E sad ovo pisem ja!!!!„NECU VAS NI TRENUTAK ZALITI POKVARENA STVORENJA!!!!

  • Перишић

    12. mart 2019 | 14:21

    Док намештају биће први

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    12. mart 2019 | 15:04

    Све што су тада радили, сад им се поштено, са дебелом каматом враћа. Задовољство је слушати њихове јецаје...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA