Šta smo naučili od Kristijana Ronalda posle meča sa Atletikom?

Portugalac je još jednom pokazao zašto je najbolji na svetu

  • 0

Biti najbolji kada je najpotrebnije je suština takmičenja i svi sportisti u bilo kom sportu teže ka tome. Jer šta vredi kad si u formi u julu ili avgustu - pa na plaži si koga briga za to. Kristijano Ronaldo je ponovo dokazao da je uvek najbolji kada je najpotrebnije.

MENTALNA OŠTRINA

Ne samo da je dao tri gola koja su odvela Juventus u četvrtfinale Lige šampiona, već način na koji je to uradio pokazuje da je on na monogo višem nivou pre svega mentalno nego bilo koji drugi vrhunski igrač.

Foto: Tanjug/AP

Dva gola Ronaldo je postigao glavom, što nije njegova primarna osobina, niti ima neku visinu, ali mentalna snaga i oštrina kojom je sebe ubedio da i to može uz buketu atletikovih odbrambenih aždaja, pokazuje da telo može sve što mu um naredi.

VIZUELIZACIJA POTEZA

Pre svega Ronaldo se za ovu utakmicu pripremao drugačije od drugih i to ne samo fizički, već mentalno, a sastavni deo te pripreme je vizuelizacija. Za one koji ne znaju  šta je to evo kratkog objašnjenja. Jednostavnim rečnikom vizuelizacija je metoda kojom čovek ili sportista zamišlja buduće događaje na nekom odrđenom takmičenju ili bilo kom dešavanju. Konkretno ovde se radi o utakmici i sigurni smo da je Ronaldo danima pre meča zamišljao tok utakmice i kako daje golove Atletiku.

Ako ne verujete pokušajte i sami...Ronaldo je vizuelizovao svoju igru i ona se ostvarila. Ne verujem da mnogo igrača to radi osim onih vrhunskih, jer pre svega ne veruju u to, ali svaki individualni sportista će vam reći da je to obavezna stvar u pripremi za takmičenje.

Foto: Tanjug/AP

VRHUNSKA FIZIČKA PRIPREMA

Takođe, Ronaldo je provereni profesionalac, ne u smislu da zarađuje od onoga što radi, već u odnosu prema tome što radi. On je sam sebe najbolje pripremio fizički i psihički za taj meč, što takođe pokazuje koliko je ispred drugih. Tome u prilog govori i činjenica da se ne povređuje često i teško.

Iako su povrede sastavni deo ovog sporta, Ronaldovo fizičko stanje je toliko jako da su povrede kod njega vrlo retke. Ronaldo je uspeo da svoje telo dovede do maksimuma i da povrede svede na minimum, a oporavak na maksimum.

Iako će napuniti 34 godine, njegov telo je u funkcionalnom stanju koje odgovara čoveku od 23 godina.

Lekarskim pregledima u Torinu ustanovljeno je da Ronaldo ima 7% masti, dok igrači njegovih godina prosečno imaju 10%. Takođe Ronaldo ima 50 % mišićne mase, dok je prosek kod igrača njegovih godina 46%.

Foto: Tanjug/AP

Ronaldo je na nivou Novaka Đokovića i Juseina Bolta kada je u pitanju vođenje računa o svom telu koje je njegov alat. Sigurni smo da nijedan drugi igrač ne vodi toliko računa o svom telu i održavanju istog u optimalnom stanju.

Osim toga, Ronaldo spada u one igrače koje zovu "kesica čaja" kako su to Italijani svojevremeno rekli za Predraga Sašu Danilovića. Kad kesicu stavite u vodu sve postaje čaj. Tako i kad Ronalda stavite u tim svi postaju bolji igrači, ne samo zato što je on tu već što on na treninzima daje najviše i to zahteva od svih ostalih. Takvu filozofiju igre imali su Majkl Džordan, Dražen Petrović, Predrag Danilovića..

Ako je Juventus bio odličan tim pre dolaska Portugalca, on je učinio da bude vrhunski i nije nemoguće da ih odvede do trofeja Lige šampiona.

FAKTI:

* Ronaldo je na nedavno završenom Mundijalu u Rusiji zabeležio najbrži sprint od 33.98 km/h, što je bilo više od svih ostalih fudbalera koji su igrali na Svetskom prvenstvu, čak je bio i ispred Kilijana Mbapea po tom parametru.

* Ima 33 godine, ali njegovo telo odgovara fiziološki i funkcionalno čoveku od 23 godine

* Ima 7% masti u telu, dok je prosek kod sportista 10%

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA