≫ 

Infantino ne staje, promenio je i format Svetskog klupskog prvenstva - klubovi i UEFA besni!

Ubuduće, na svake četiri godine, počevši od 2021, čak 24 kluba igraće turnir za prvaka sveta

  • 0

Pošto je "progurana" ideja da se naredno svetsko prvenstvo igra sa proširenim brojem učesnika, 48 će ih biti u SAD, Meksiku i Kanadi 2026, FIFA sličan model želi da primeni i na organizaciju svetskog klupskog prvenstva. 

Ideja čelnika Svetske fudbalske organizacije na čelu sa predsednikom Đanijem Infantinom je da umesto dosadašnjih osam timova bude čak 24, i taj predlog prošao je u petak na sastanku FIFA u Majamiju - i to uprkos protivljenju Evropske asocijacije klubova (ECA) i predsednika UEFA Čeferina.

Malo je reći da je ova odluka naišla na burne reakcije u brojnim fudbalskim forumima.

Već će prvo Svetsko klupsko prvenstvo u novom formatu naići na poteškoće, jer bi se "utisnulo" između kvalifikacija za Mundijal naredne godine, Afričkim Kupom nacija i KONKAKAF Gold Kupom.

Jasno je da će ovakav turnir samo još više opteretiti igrače i klubove, zbog čega su iz pojedinih najjačih liga Evrope već poslati negativni signali povodom odluke FIFA.

Važno je napomenuti da će se ovakvo svetsko klupsko prvenstvo održavati na svake četiri godine, poput Mundijala. Bez obzira na tu "olakšicu", reagovalo je udruženje evropskih klubova (ECA) saopštenjem u kome je jasno zauzet stav protiv Svetskog klupskog prvenstva sa 24 ekipe.

- Strogo smo protiv bilo kakvog potencijalnog odobrenja takvog takmičenja, u tome ne želimo da učestvujemo - kaže se u proglasu ECA organizacije.

Inače, na čelu ECA saveza nalazi se predsednik Juventusa Andrea Anjeli, i njega čine 232 kluba člana.

Real je već osigurao učešće na narednom svetskom klupskom prvensvtu osvajanjem minulog turnira zimus Foto: AP/Tanjug

ZANIMLJIV KONCEPT - DA LI JE IZVODLJIV?

Prvo izdanje novog takmičenja biće održano u julu 2021. godine, a učestvovaće prvaci Lige šampiona Lige Evrope u poslednje četiri sezone (osam ekipa među kojima su tamo već Real Madrid i Atletiko kao pobednici Lige šampiona Lige Evrope prošle godine).

Južna Amerika bi osigurala šest ekipa, dok bi Afrika, Azija i KONKAKAF imali po tri, a Okeanija jednog predstavnika.

Ako je ista ekipa prvak više puta tokom četiri godine svakog perioda, zameniće je sledeći u rangiranju svake kontinentalne konfederacije. Igralo bi se u formatu od osam grupa od tri ekipe u kojima će osam pobednika ići u četvrtfinale.

Ostaje jedino pitanje kakvog smisla ima to takmičenje ako će se najbolji evropski klubovi držati obećanja da ga neće igrati...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA