≫ 

Može li Srbija da zaustavi najboljeg na svetu?

Čak i Portugalac ima neke mane, pitanje je samo da li će Orlovi moći to da iskoriste

  • 13

Kažeš Portugalija - misliš Kristijano Ronaldo! I nema tu neke filozofije, svi znamo odakle će fudbalskoj reprezentaciji Srbije od 20.45 minuta (Sport klub 1, NovaS) pretiti najveća opasnost na Lužu, u meču 2. kola grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstrvo 2020. godine!

Pogotovo sada, kada Portugalci nisu uspeli da savladaju Ukrajinu na svom terenu u petak (0:0). Ronaldo je u subotu ujutru bio na svim naslovnim stranama u kontekstu da nijednom nije ''kršteno'' zapretio gostima.

Pritom, as Juventusa nijednom nije dao gol Srbiji od šest koliko su Portugalci dali u četiri međusobna duela (1:1, 1:1, 2:1, 1:2) otkako on igra za nacionalni tim. Sve to je pokazatelj da će Ronaldo biti i te kako nabrijan protiv Orlova koji će morati da igraju iznad svojih mogućnosti kako bi zaustavili jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala. Za većinu i najboljeg, barem tako brojke kažu.

Imamo neke naše ideje kako da ga zaustavimo. Suvišno je sve komentarisati o čoveku koji je najbolji na svetu što se tiče fudbala - jasan je bio selektor Mladen Krstajić na konferenciji.

Krstajić komanduje napadom Srbije Foto: Tanjug/AP

Kažu da ti je za zaustavljanje Ronalda potrebna i velika sreća. Iako ima 34 godine, Portugalac i dalje igra na vrhunskom nivou što pokazuje onaj meč Juventusa i Atletika (3:0) kada je sam uzmislio pobedu i het-trikom odveo svoj tim u četvtrtfinale Lige šampiona.

Prvo i osnovno pravilo kako zaustaviti Ronalda jeste da mu ne dozvoliš da često dobija loptu, a istovremeno da pametno braniš prostor koji on napada i bez lopte.

Njegov nekadašnji saigrač iz Mančester junajteda, Geri Nevil, dao je zanimljivu izjavu tačno pre godinu dana o tome da li postoji način da se Ronaldo zaustavi. Upravo je i on istakao to da Kristijano ne sme da ima loptu u nogama kada ide jedan na jedan.

- Igrao sam zajedno s njim šest godina i često smo imali duele na treninzima. Takođe, igrali smo jedna protiv drugog na SP 2002. godine. Postoje trenuci kada možeš da ga zaustaviš, ako si non-stop fokusiran na igru - rekao je Nevil i dodao:

Ronaldo protiv Ukrajine Foto: Tanjug/AP

- Ronaldo nikako ne sme da dobije loptu jedan na jedan. Uvek moraš da budeš korak blizu njega kako bi ga odmah zaskočio po prijemu lopte kako ne bi ubrzao. Jednom kada ubrza, stvarno si u nevolji. Ne znaš gde će, desno, levo ili pravo.

Sličnog mišljenja je i Rio Ferdinand koji je takođe igrao sa Ronaldom u Junajtedu.

- On je igrač sa ubilačkim instiktom za gol. Samo mu je postizanje golova na pameti. Vrlo brzo namiriše protivnikovu slabost i pokušava to da iskoristi. Problem za odbranu je to što ne zna na koji način će Ronaldo napasti. Celi njegov arsenal je savršen - rekao je bivši štoper Đavola, a potom nastavio:

- Morate biti blizu njega, da mu ne dozvolite da primi loptu. Ne smete nikako ući u trku s njim, jer onda ulazite u njegov svet i gotovi ste.

Od Ronalda najčešće nema spasa Foto: Tanjug/Ap

Zanimljiv opis čuvanja Ronalda dao je i bivši defanzivac Ridinga Grem Marti. On je igrao četiri puta protiv njega i Portugalac je četiri puta zatresao mrežu.

- Samo nemojte da ga udarate. Toliko će se naljutiti da će se onda celi meč truditi da izgledate smešno na terenu.

Na red da ga čuvaju došli su i srpski fudbaleri, pre svega Antonio Rukavina i Nikola Milenković koji će igrati tog desnog štopera i pomagati svom desnom beku.

Pitanje je samo da li mogu da ga zaustave. Jer ako uspeju u toma, vrata uspeha za Orlove u Lisabonu su otvorena.

VIDEO: Tadić: Ako si dobar igrač, onda je svejedno gde igraš

(Izveštač Telegrafa iz Lisabona - Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crazynorth3

    25. mart 2019 | 12:24

    Najboljeg na svetu? Pa ne igramo protiv Mesija , vec protiv ronalda...

  • Deki

    25. mart 2019 | 11:20

    ne 'moze li' vec mora ako zeli pozitivan rezultat, pozdrav braci preko drine iz Banja Luke.

  • Peršun

    25. mart 2019 | 11:39

    Pustite prenos na SK i ne glupirajte se,uzeli ste lovu od kopernikusa i ispoštujte nas koji smo se obavezali ugovorom.Nemojte se prepucavati sa državom,telekomom...preko naših ledja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA