Nećeš biti narodni heroj ako zaje..š Partizan! Legendarni golman Želje priznao šta se sve dešavalo u kontroverznom Šajberovom kolu! (VIDEO)

Janjuš se setio 1986. godine!

  • 21

Nekada jedan od najboljih golmana jugoslovenskog fudbala, Slobodan Janjuš, govorio je na TV Hepi o čuvenom "Šajberovom kolu".

Janjuš je sa Željom osvojio titulu 1972. godine, već dugo živi u Americi, a još kao igrač vodio je buran i nesportski život, svađao se sa trenerima, bio bez dlake na jeziku, što ga je koštalo reprezentacije iako je imao vrhunski kvalitet.

Na gostovanju na Hepiju, postavljeno mu je pitanje da li je namestio ikada meč.

- Da vam kažem, da mi moj pokojni otac dođe u 16 metara, ja bih mu išao u noge. Nema... Što se tiče nameštanja, ne može jedan igrač, ni dva. To samo klub sa klubom, razumete?

Je l' ti neko rekao da pustiš da lopta uđe u gol?

- Ne, samo mi je rečeno jednom protiv Partizana na JNA, znam da mi je predsednik kluba pred utakmicu rekao, "nećeš biti narodni heroj ako zaj..eš Partizan". I sve mi je rekao. Jer zna, prvih pola sata, to je bio lom. Sve! Ali, pošto je Željo 1972. godine bio prvak, i mi smo igrali na JNA utakmicu poslednju, dobijemo 4:0 Partizana. E sad, treba vratiti. A ja sam jedini... Ovo sve, nemaju pojma sa tim. Tada sam proglašen najboljim golmanom, najmanje golova primio, uzeo pehar Tempa. Hoću mirno da spavam.

Ti si pustio ta četiri gola?

- Svi su padali sa šest, sedam metara, nijedan nije bio van 16. Nije to bilo slučajno, bili su previše blizu, morao sam brže da reagujem - kroz smeh će Janjuš o čuvenom poslednjem kolu prvenstva 1986.

Partizan i Zvezda su u poslednje kolo ušli sa istim brojem bodova, crno-beli su imali za gol bolju razliku. "Večiti" su slavili sa 4:0, Zvezda na "Koševu" protiv Sarajeva, Partizan u sudaru sa Železničarom na JNA.

Dva beogradska kluba su se utrkivala ko će dati više golova, Partizan je bio nešto veštiji, organizovao je oproštaj Zvonku Vargi, meč je kasnio i bio završen kasnije nego onaj na "Koševu". Na kraju je Partizan osvojio titulu za taj jedan gol, tačnije mislio da je osvojio jer je narednog dana Slavko Šajber poništio čitavo kolo.

Usledila je serija žalbi i tužbi od strane Partizana i ceo slučaj je završio na ustavnom sudu. Dok su ustavni sud i sud udruženog rada Srbije doneli presudu sledeća sezona 1986/87. je već bila završena i šampion je postao Vardar, zahvaljujući činjenici da je 10 timova startovalo sa minusom od 6 bodova.

Sudska presuda je glasila da nema dokaza o nameštanju u poslednjem kolu prethodnog prvenstva i titula je vraćena Partizanu. Ovo je automatski značilo da nema osnova za oduzimanje bodova u sezoni 1986/87. i nakon novog sabiranja bodova Partizan je postao novi šampion, umesto Vardara. Međutim, Vardar je ipak predstavljao Jugoslaviju u kupu šampiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nscz

    26. mart 2019 | 19:41

    Kako bas Partizai da uzme titulu te godine?!

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    26. mart 2019 | 19:43

    А како су могли они другачије узети титулу, осим ако нешто не би било сумњиво, или за време Толета? Ајде како. Чак и књига постоји о њиховом "поштењу".

  • Cigi

    26. mart 2019 | 20:27

    Daj bre ljudi nemate pojma. Sada će sve to lepo nama u saopštenju da pojasni gospodin profesor Rimskog prava sa Pravnog fakulteta BU. Naravno mnogopoštovani i prezgodni gospodin dr Vladimir Vuletić, uz uvodnu reč prepametnog i prečasnog hroničara Partizanovih uspeha, prvog pera Partizanovog vjesnika Željka Pantića. Ja im bespogovorno sve verujem, čak i kad kažu da je Zvezda namestila evropsku i svetsku titulu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA