Ovo su najcrnji nizovi u istoriji Partizana: A mislilo se da ne može gore od Miodraga Ješića

Crno-beli imali loše nizove pod Miodragom Ješićem i Miroslavom Đukićem, ali završavali bolje plasirani. Velika kriza i pred raspad Jugoslavije

  • 5

Izgleda da iznuđena rešenja na poziciji trenera i pokušaj “šok terapije” imanovanjem Sava Miloševića u Partizanu nisu urodili plodom, jer, kako naš narod voli da kaže: “Riba smrdi od glave, a čisti se od repa”.

Otuda su odlaganje neminovnog i pokušaj kupovine vremena čelnika kluba doneli samo još jedan poraz i razočaranje navijačima u Kruševcu, gde je “postareni” (suprotno od podmlađeni, shvatate sigurno) tim kluba iz Humske protiv Napretka delovao kao guska u magli.

Bez želje, volje, znanja, plana i reakcije koju je i sam Milošević priželjkivao pre utakmice i na kojoj je verovatno insistirao. Epilog: izjednačen je negativan rekord od pre 13 godina, ali s tom razlikom što posrnuli velikan čak ni tada nije bio ovako slabo plasiran na tabeli, na 4. mestu, sa čak 27 bodova manje.

VIDEO: Milošević: Dug put je pred nama, čeka nas detaljna analiza

GODINE OČAJA POSLE ARTMEDIJE

Poslednji put Partizan je delovao ovako izgubljeno i nemoćno u sezoni 2006/2007. Posle ispadanja od Artmedije u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona leta 2005. godine, crno-beli počeli da gube identitet i rešili da u potpunosti rekonstruišu tim. Smenjen je trener Vladimir Vermezović, koga je zatim nasledio Nemac Jirgen Reber i samo produbio agoniju, a onda se u Humsku vratio Miodrag Ješić.

Miodrag Ješić; Foto: MN Press

U prelaznom roku je angažovano čak 14 fudbalera, što iz klubova Superlige, što iz Srpske lige Beograd i, naravno, nijedno od pojačanja, sem donekle Bojan Zajić, nije se pokazalo kao pravo za Partizan.

A, rezultati? U rangu pojačanja! Crno-beli su u pomenutoj sezoni imali čak dva očajna niza, a takmičenje su okončali sa 17 bodova minusa u odnosu na Crvenu zvezdu.

Partizanu su meru prvo uzeli Vojvodina (0:1), OFK Beograd (0:1) protiv koga Ješić do dana današnjeg nije priznao poraz (i pitanje je kada će to učiniti), te Mladost iz Apatina (0:1). Lošu seriju je donekle zaustavio remi u večitom derbiju, koji je odigran bez golova – 0:0.

VIDEO: Milošević: Igraćemo napadački fudbal, a od svakog igrača ćemo izvući maksimum

Ipak, to nije bio kraj očajnih izdanja kluba iz Humske, pošto ih je crna serija zadesila i u drugom delu sezone. U međuvremenu je smenjen Miodrag Ješić, a za trenera je postavljen Miroslav Đukić, koji je imao zadatak da u prvih šest meseci snimi situaciju i reorganizuje ekipu od leta 2007. godine, što je i učinio.

Negativan niz je počeo porazom od Hajduka u Kuli (3:0), potom je izgubljen i derbi od Crvene zvezde na stadionu “Rajko Mitić” (2:1), a zatim su usledili i porazi na gostovanjima Bežaniji (2:1) i Vojvodini (2:0).

Foto: MNPress

Rekosmo već, Partizan je pomenutu sezonu okončao kao drugoplasirani, što je poredeći sa trenutnom situacijom – veliki uspeh. A i ne treba zaboraviti da su crno-beli iste sezone igrali i grupnu fazu Kupa UEFA, što je misaona imenica za aktuelnu generaciju.

U STAROJ “JUGI” BIVALO I GORE, ALI NIJE ZA POREĐENJE

Nije za poređenje, jer jeo ndašnja liga stare Jugoslavije bila kvalitetom pet klasa iznad aktuelne Superlige, ali čisto da napomenemo da su crno-beli poslednji tragičan rezultatski niz nalik aktuelnom imali još pre 29 godine.

Bilo je to proleća 1990. godine, koje će navijači kluba iz Humske pamtiti po traumi iz marta i aprila meseca. U pomenutih mesec dana Partizan je doživeo čak sedam poraza, od čega pet prevenstvenih u nizu i to od Rada (0:2), Olimpije (5:1), Crvene zvezde (0:2), Dinama iz Zagreba (2:1) i Slobode iz Tuzle (3:1).

I tu nije bio kraj, crno-beli su na sve to doživeli i dva poraza od Dinama iz Bukurešta u Kupu Kupova. Prvo u gostima, gde su poraženi sa 2:1, a zatim i u revanšu koji se igrao u Podgorici (0:2).

VIDEO: Savo Milošević o tome zašto je pristao da vodi Partizan

Ceh očajnim rezultatima je tada platio trener Ivan Golac, koga je u smiraju sezone nasledio Nenad Bjeković i uspeo da stabilizuje ekipu, dovede je do četvrte pozicije koja je garantovala plasman u Kup UEFA.

I u pomenutoj sezoni, klub iz Humske promenio tri trenera u sezoni pošto je takmičenje počeo Momčilo Moca Vukotić, a potom su posao nastavljali pomenuti Golac i Bjeković. Ipak, teško se može povući paralela između dva vremenska razdoblja, jer Partizan u to vreme i ovo što je danas ostalo od njega – nije ni poređenje.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni humor

    1. april 2019 | 15:24

    Ova uprava nebi otisla i da ispadnu iz lige. Srasli su sa foteljama..pustili korijen i samo isisavaju..

  • 😂

    1. april 2019 | 15:20

    VVV 🔴⚪🔴

  • Lale

    2. april 2019 | 02:29

    Upravi izbaciti fotje i umesto njih postaviti drvene klupe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA