≫ 

Pet stvari koje možda niste primetili tokom četvrtfinala Lige šampiona: Srbi ostaju najlepša priča godine u Evropi (FOTO) (VIDEO)

Tadić je nastavio sa podvizima tamo gde je Zvezda stala

  • 0

Prva runda četvrtfinala Lige šampiona je gotova, ali je samo Liverpul verovatan putnik u polufinale jer je u njegovom meču sa Portom (2:0) razlika u kvalitetu bila najvidljivija.

Londonski Totenhem je uspeo da pobedi Mančester Siti (1:0), ali svi znamo da Građani u bilo kom trenutku mogu bilo kome da daju četiri, pet golova bez problema.

Ole Gunar Solskjer je primio samo gol od Barselone, iako se Junajted veći deo vremena nije pitao za rezultat na terenu u sredu uveče.

Holandski Ajaks će još jednom morati da računa na faktor iznenađenja u gostima kao što je uradio pred punim tribinama stadiona Santjago Bernabeu.

Do revanša u četiri preostala para je ostalo manje od nedelju dana, a mi izdvajamo detalje koje smo izdvojili iz prvog meča.

1. TADIĆ, TADIĆ, TADIĆ

Dušan Tadić okružen fudbalerima Juventusa; Foto: Tanjug/AP

Cela Evropa priča o neočekivanom junaku Ajaksa ove sezone Dušanu Tadiću.

Tadić je tiha patnja mnogih klubova, a u Sautemptonu se verovatno i dalje pitaju šta su to ispustili iz ruku dok ga gledaju kako igra za Kopljanike.

Svoju rolu je imao i protiv Juventusa u sredu uveče (1:1) kada su on i njegovi saigrači definitivno pokazali da pobeda nad Realom nije slučajnost.

Sve više deluje da će Arsenal put ka Ligi šampiona morati da traži kroz Ligu Evrope. Neće mu biti lako jer mu večeras u četvrtfinalu stiže Napoli. Kvota na Tobdžije je 2,40, a na dvojku 2,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Arsenal - Napoli.

Na primer, Srbin je samo u prvih 30 minuta otvorio tri šanse za gol tako što je sa desnog krila slao loptu u kazneni prostor, vratio je na ivicu 16 metara i jednom povratnom loptom iz sredine.

To je više nego što su uradili svi ostali igrači na terenu zajedno. Devetu utakmicu u Ligi šampiona je dočekao iza Lionela Mesija po broju golova u kojima je učestvovao. I samo iza Mesija.

Foto: Tanug/AP

Dušan je postigao šest golova i ima još četiri asistencije, što je više od Kristijana Ronalda koji je dao pet golova i ima dve asistencije.

Po pogodak se od Tadića očekuje na svakih 135 minuta, a pošto je dao gol Realu i „postio“ protiv Juventusa, na Alijanc areni u Torinu bi 16. aprila trebalo da bude pakleno.

Sigurno će želeti i da se iskupi što njegov špic iz drugog poluvremena nije pronašao metu iako je situacija bila vrlo dobra.

2. AJAKSOVA LEPOTA FUDBALA

Foto: Guliver/Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Kad je Hakim Zijeh u šestom minutu raspalio levicu ka golu Ščesnog, a pre toga Bernardeski "top" iznad prečke Ajaksa već smo videli da se poprilično "kuva" u Amsterdamu, ali je igrač Juventusa istrčao sam i sam kreirao šansu, a Zijeh to nema potrebe da radi.

Njemu je loptu ostavio srpski igrač i kombinacije duplim pasom, u trouglu ili rombu nisu nikakva retkost za igru Ajaksa koja je ove sezone zaista lepa.

Pored toga, poprilično je i efikasna. Crveno-beli su odbranu Juventusa napadali sa četvoricom ili petoricom koji bi se raspoređivali u rupama između defanzivaca Juvea.

Iako mlada ekipa, Frenki de Jong, Matijs de Liht, Zijeh i ostali imaju samopouzdanja, dovoljno da ne padnu ni kada gube što im se desilo u 45. minutu kada je Ronaldo dao gol za 1:0.

Ronaldo je označen crvenim, igrači Ajaksa crnim elipsama, Foto: Printscreen Youtube/Telegraf edit

Kada se analizira situacija iz koje su primili gol, jasno je da nemaju iskustva. U začetku kontre Ronaldo je bio iza leđa čak četvorice igrača Ajaksa.

Ronaldo je označen crvenim, igrači Ajaksa crnim elipsama, Foto: Printscren Youtube/Telegraf edit

Međutim, kada je Kanselo naciljao i uputio centaršut, najbolji igrač na planeti se olako iskrao i našao pred Onamom sam kao duh, dok De Lihta, Taljafika, Blinda, Šenea, De Jonga i Veltmana nije bilo ni na radaru oko Ronalda.

Zato, koliko god bila lepa i konkretna napred, Ajaks će morati da poradi na odbrani, naročito u tranziciji jer se pokazalo da ona često dobija teške i neizvesne mečeve.

3. GVARDIOLA U GOSTIMA I TOTENHEM BEZ KEJNA

Foto: Tanjug/Ap

Manje je poznato da Pep Gvardiola uz sve hvaljenje Mančester Sitija kao brutalnog tima, nije uspeo da pobedi u četvrtfinalu ili polufinalu Lige šampiona na gostujućem meču još od 2011. godine.

U to vreme je još uvek bio na klupi Barselone, iz koje se preslio u Minhen, a potom i na zapad Engleske. Ni u Londonu nije bilo drugačije.

Totenhem i Poketino su bili svesni da ne mogu tehnički i brzinom da pariraju Sitiju pa su svesno prepustili inicijativu i branili se.

Bilo je situacija kada je bilo jedanaest na šest u kaznenom prostoru Totehema posle prekida pa je jasno i šta je bila Poketinova taktika "box to box" sa mnogo trčanja.

Ako se izuzme penal Aguera u 13. minutu (promašio), Totenhemova formula je funkcionisala, mada su na suprotnoj strani Kevin De Brujne i Liroj Sane preveliki kvalitet da bi izostali i odmarali u Londonu.

Jedino ako je Gvardiola dovoljno samouveren u revanšu, pa je hteo da prištedi svoje igrače i tako potcenio Totenhem.

Foto: Tanjug/Ap

Ali zašto bi ih onda uvodio u 88, 89. minutu, a ne odmah posle gola Sona u 78. minutu? U prošlosti su Gvardiolini timovi izvođeni na čistinu kada su previše napadali i onda stradali u kontrama.

Tako je bilo, ako se prisetimo i protiv Reala 2014. dok je Pep vodio Bajern. Bilo kako bilo, Pevci su na kraju čak imali više šuteva ka golu rivala 14 prema 10, ali imaju jednu veliku brigu – Harija Kejna.

Njegova igra ne zavisi od tempa i brzine igre na terenu, ali zavisi od toga koliko je fizički spreman.

Kejn se dobro snalazi u tome da nađe šansu za gol na malom prostoru, iz okreta ili dobrim skokom, a kada ima problema sa zglobovima to postaje nemoguće.

Pored toga, kada je povređen, odbrana rivala može da se skupi, pa ni Eriksen ne može tako lako da tuče kroz sredinu.

Ipak, s obzirom na to koliko je utakmica odigrao poslednjih godina, Kejnu bi lepo leg’o odmor koji svakako sledi.

4. SOLSKJEROV JUNAJTED SE JOŠ MORA "HLEBA NAJESTI"

Foto: Tanjug/Ap

Pred utakmicu je trener Barselone Ernesto Valverde rekao da Junajted može žestoko da namuči Barsu ako ona ne odigra maksimalno utegnuto.

Da i dalje gledamo Murinjov Mančester sa početka sezone bilo bi nam jasno da je reč o jeftinoj kurtoaziji i da Valverde u sebi verovatno misli "idemo lagano dva do tri protiv autobusa".

Ipak, niti je to Murinjov Junajted, već Solskjerov, niti je Valverde propustio da odgleda snimak kako je taj Junajted eliminisao Pari Sen Žermen iz svih uglova.

Dok Britanci dan kasnije pišu o tome kako je odnos Pola Pogbe sa menadžerom Đavola postao lošiji, Solskjer priča kako je Skot Mektomini odigrao dobar meč.

Uprkos tome, Lionel Mesi je pronašao način kako da uposli Luisa Suareza, a ovaj glavom od ruke Šoa zatrese mrežu u 12. minutu.

David De Hea je skinuo odličan udarac Kutinja u prvom poluvremenu, Suarez je promašio dobru šansu i u nastavku, a Barselona je delovala kao da bi uz malo sreće postigla dva, tri i više golova.

Nije Junajted bio bez svojih šansi, ali nije lako postići gol kada vas protivnik pritiska dve trećine vremena. Junajted ima dobar vezni red i igračima kao što je Pogba je potrebna lopta u nogama da bi sa njom mogao da uradi nešto.

A njegovoj ekipi je potrebno i da im pomalo gori pod nogama. To smo videli i posle Pari Sen Žermena, ali i sada. Junajted je proigrao bolje tek posle gola Barse i solidno su išli napadi sa bokova.

Jedna od ključnih stvari je čuvanje igrača Barse u kretanju dok nemaju loptu što umara igrače protivnika Blaugrane i obara im koncentraciju kada se očekuje završnica u napadu.

Kris Smoling je ovo čuvanje bez lopte shvatio poprilično ozbiljno kada je odneo Mesija na isteku pola sata igre u jednom duelu.

Argentinac je završio na travi sa pocepanim očnim kapkom i krvavim nosem, a navijači su odmah napravili gomilu montaža.

Jedni su ismevali potez Smolinga upoređujući ga sa Serhiom Ramosom, drugi sa WWA borbama, a treći su poručili: Ako ne možeš da pobediš Mesija, pretuci Mesija (If you cannot beat Messi, beat Messi).

5. NOVAC IPAK PRAVI RAZLIKU

Foto: Tanjug/AP

Nedavno je bilo pisanja kako je Liverpul samo na provizije fudbalskih menadžera dao skoro duplo više novca od Čelsija.

Redsi su platili menadžerima čak 51 milion evra za dolaske Fabinja, Nabija Keite i Alisona Bekera, Čelsi je platio oko 30 miliona, ali novac jasno i očito pravi razliku u fudbalu.

Upravo je Keita dao jedan od dva gola Portu u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona, ali je najjasnija razlika upravo ovaj dvomeč.

Liverpul je prethodnih nekoliko godina promenio svoju politiku da se ne troši mnogo „love“ za igrače, pa je posle dolaska Jirgena Klopa odrešio kesu i sada se svake sezone očekuje da dođe bar do polufinala najjačeg kontinentalnog takmičenja.

Na papiru, Čelsi ima najlakši posao u četvrtfinalu Lige Evrope. Plavci gostuju Slaviji iz Praga, prijatnom iznenađenju, a kvota na dvojku je 1,65. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Slavija Prag - Čelsi.

Eder Militao je doduše pokazao Mohamedu Salahu zašto ga je Real platio 50 miliona evra i bio mu je kao senka na desnom krilu, ali ovaj Liverpul sada nije samo Salah i to je njegova snaga.

Ma koliko da su crveni štucali u grupi i bili poraženi od Zvezde maestralnim golovima Milana Pavkova, jasno je da će 17. aprila Portu biti potrebno čudo da bi protiv dobro skockane i veoma skupe ekipe kakva je Klopova mogao da obezbedi prolaz dalje.

VIDEO - Nemanja Radonjić se počastio moćnom tetovažom

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA