≫ 

U Kopenhagenu su gubili mnogi velikani Lige šampiona: Ovo je lična karta Zvezdinog mogućeg rivala

Bar nije Ajaks, reći će Delije, ali kada se pogleda bliska prošlost Kopenhagena, stvari stoje malo drugačije...

  • 21
FK Crvena zvezda - FK Suduva

Foto: Marko Jovanović

Dobro je - uzviknuće mnogi navijači Crvene zvezde posle održanog žreba za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Ali jesu li zaista?

Crveno-beli se ukrštaju u trećem kolu sa ekipom Kopenhagena pa ih već godinu dana "hoće" da u kvalifikacijama putuju prema severu Evrope.

Dobro je kada se uporedi sa tim da su mogli da idu na amsterdamski Ajaks koji ima veći UEFA koeficijent od većine nepovlašćenih klubova zbirno.

Marko Marin, Mirko Ivanić

Foto: Marko Jovanović

Kopenhagen bar na papiru nije toliko uspešan, pa klub osnovan pre 27 godina spajanjem dva starija kluba u prestonici Danske ima "tek" 31.000 bodova.

Od njega se očekuje da prođe Nju Sejnts iz Velsa, a u Srbiji se nadamo prolazu Zvezde protiv Helsinkija u drugom kolu kvalifikacija.

Vrednost danske ekipe i šampiona svoje države je na Transfermarketu 52 miliona evra i tu su slični sa Zvezdom jer igrači srpskog kluba vrede dva miliona manje na tržištu.

Mirko Ivanić

Foto: MN Press

Danci imaju 11 stranaca u ekipi i 12 internacionalaca, a rekordan transfer im je bio 7,2 miliona evra. Trinaest puta su bili šampioni svoje zemlje, osam puta pobednici Kupa i još dvaput Kraljevske lige.

Najskuplji igrač im je Robert Skov, 23-godišnje krilo vredno 13 miliona evra, a još trojica "koštaju" po 2,7 miliona: Viktor Nelson, dečko rođen 1998. godine koji igra štopera, Peter Ankersen, 28-godišnji bek i starosedelac u timu, kao i Razmus Falk Jensen, centralni vezista rođen 1992. godine.

Na papiru sve to deluje "ok", ali treba pogledati i mimo papira, prema terenu. Kopenhagen igra na Tela Parku, stadionu sa 38 hiljada mesta i na njemu je do sada mučio više evropskih klubova igrajući Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Ričmond Boaći

Foto: Marko Jovanović

Već u prvom učešću u Ligi šampiona u sezoni 2006/2007 pobedili su Mančester junajted 1:0, a na svom stadionu u grupi sa Benfikom, Mančesterom i Seltikom (3:1) nisu izgubili ni meč.

Zanimljivo je da su u kvalifikacijama za to takmičenje pobedili upravo Ajaks sa kojim su sada bili nosioci. Naredne sezone su igrali Kup UEFA jer su izgubili od Benfike u kvalifikacijama za LŠ, ali su naredne godine bile zlatne za ovaj klub u Evropi.

Tamo su dočekali i jedno proleće u sezoni 2010/2011. kada su prošli grupu sa Barselonom, Panatinaikosom i Rubinom iz Kazanja. Tada su postali prvi danski klub koji se kvalifikovao za osminu finala elitnog takmičenja, ali dalje odatle nisu mogli jer ih je pobedio Čelsi.

FK Crvena zvezda - FK Suduva

Foto: Marko Jovanović

U LŠ su se direktno plasirali kao šampioni svoje države u sezoni 2013/2014. U grupi sa Real Madridom, Galatasarajem i Juventusom su imali četiri boda. Posle godine pauze, igrali su potom i Ligu šampiona i Ligu Evrope do sezone 2014/2015.

Kasnije su igrali protiv Lestera, Porta i Briža u grupi i opet se pokazali kao tvrd rival na svom terenu. Razbili su na njemu Briž sa 4:0, a remizirali sa Lesterom i Portom bez golova. Pre dve godine su poslednji put igrali kvalifikacije za Ligu šampiona do sada i tada je za gol kod kuće bio bolji Karabag.

Zvezda će sa Kopenhagenom ili Nju Sejntsima (ako naprave čudo), igrati prvi meč šestog ili sedmog avgusta, a revanš je 13. Podsećamo da je uslov za sve ovo da crveno-beli prođu Helsinki, a ovde možete pogledati i ko su im mogući rivali u četvrtom kolu.

Ali, da za početak ne idemo toliko daleko, prvo mora da se prođu Finci, a do četvrtog kola ima još da se "gilja" po zelenoj travi stadiona u Beogradu i Evropi.

VIDEO - Zvezda u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a evo šta kaže Milojević

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rerna

    22. jul 2019 | 13:35

    I u Beogradu su gubili velikani sinko,i u Beogradu

  • Laki

    22. jul 2019 | 13:41

    Ako ne možemo da dobijemo Kopenhagen onda i nismo za ligu šampiona. Ali mislim da treba hladne glave da idemo korak po korak,pa šta bude,makar nam je liga Evrope zagarantovana.Bar po meni.

  • Boki

    22. jul 2019 | 13:47

    Salzburg je prosle sezone vredeo 115 miliona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA