≫ 

Igra sudbine: Kako je Bambi umalo završio u Malatiji, a najbolji igrač turske ekipe u Partizanu?

Brazilac bio velika želja crno-belih prošlog leta, baš kada je turski klub želeo da otkupi popularnog Bambija

  • 2
Zoran Tošić Giljerme Kosta Markes Foto: Marko Jovanović, Guliver/Paolo Bruno/Getty Images

Partizan i Malatijaspor će u četvrtak u Humskoj (21.00) odmeriti snage u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a timove će kao lideri na terenu predvoditi Zoran Bambi Tošić, perjanica crno-belih i Giljerme Kosta Markes, najbolji igrač turske ekipe.

Da sudbina pre godinu dana nije umešala prste, dvojica pomenutih fudbalera su na današnji dan lako mogla da se nađu obrnutim ulogama – Tošić kao uzdanica Malatije, a Brazilac kao vođa navale kluba iz Humske.

O čemu se radi? Pripremajući prelazni rok za leto 2018. godine, sportski sektor Partizana na čijem je čelu bio Ivica Iliev duže vremena je pratio upravo Giljermea, tada fudbalera italijanskog Beneventa, inače igrača koji se proslavio u Legiji iz Varšave, a pre toga branio boje nekolicine portugalskih klubova (Braga, Žil Visente, Vizela).

Giljerme Kosta Markes, FK Benevento Giljerme u dresu Beneventa; Foto: Guliver/Paolo Bruno/Getty Images

Crno-beli su planirali veliku rekonstrukciju ekipe i Brazilac se, kao univerzalac koji pokriva gotovo sve pozicije u napadu, idelano uklapao u priču, tim pre što su pregovori i sa Rikardom Gomešom bili u poodmakloj fazi.

Nekako u isto vreme “O Mago” je ponuđen i Crvenoj zvezdi, ali to nije bio problem, jer se u prelaznom roku često dešava da dva najveća srpska kluba dobijuju informaciju za iste fudbalere, već komplikovano vlasničko pravo nad Giljermeom.

Naime, radilo se o Gordijevom čvoru, u kome nad Giljermeom "gazduje" i vuče konce karijere Investicioni fond iz Brazila, koji je, da bi izbegao pravila FIFA i UEFA, a koja zabranjuju trećem licu vlasništvo nad fudbalerom, registrovao igrača u portugalskom petoligašu Santa Kruzu Alvarengi.

Tako se i Giljerme svojevremeno obreo u portugalskoj Bragi i poljskoj Legiji, sa kojom je u tri sezone osvojio tri titule i dva Kupa, da bi, posredstvom Fonda, potom stigao i u italijanski Benevento, na kraju i u Malatijaspor gde se trenutno vodi kao pozajmljen fudbaler. Partizan se, pak, okrenuo drugim rešenjima, dostupnijim, ali i jeftinijim od “O Maga”...

POVREDA UNIŠTILA TOŠIĆEV TRANSFER

Zoran Tošić Zoran Tošić zbog povrede nije prešao u Malatiju; Printskrin: Instagram/partizanbelgrade

Sa druge strane, priča Zorana Tošića je imala niz nesrećnih okolnosti, te vezista prošlog avgusta nije obukao dres Malatije, iako je praktično sve bilo dogovoreno, i obeštećenje koje bi pripalo Partizanu i milionska suma igraču na konto ugovora.

Bio je to početak avgusta i takmičenja u Superligi, a trener Miroslav Đukić nije mogao da računa na Marka Jankovića i Tošić je, iako je imao dogovoren transfer u džepu, zamoljen da odigra meč protiv Radnika u gostima, samo dan pred put u Tursku. Tada je sudbina umešala prste.

Na očajnom terenu u Surdulici, fudbaler je nezgodno stao i koleno je, praktično bez duela sa protivničkim igračem, samo “prošetalo”. Utvrđeno je da je stradao meniskus i da Tošić mora na operaciju i dužu pauzu (ispostavilo se četiri meseca).

- Postigli smo dogovor, ali smo zatim načuli da je povreda kolena Tošića ozbiljna i zaustavili smo transfer. Dobili smo podatke da će odsustvovati čak tri meseca. Zbog toga smo bili primorani da se povučemo iz cele priče – rekao je tada Adil Đeverek, prvi čovek Malatije.

Tako će se u četvrtak Tošić i Giljerme naći oči u oči na terenu u Humskoj, predvodeći Partizan i Malatiju u borbi za plasman plej-of Lige Evrope. Da sudbina nije umešala prste, uloge su mogle da budu podelje sasvim drugačije...

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nusknvp

    6. avgust 2019 | 15:49

    Iskreno steta sto nije sad obrnuta situacija. Tosic samo vuce platu, a ucinak NULA

  • SrbskiBek

    6. avgust 2019 | 15:50

    Koga bole za njih obojicu !??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA