≫ 

Mogao je da bude najbolji: Priča o ''lošem momku'' Premijer lige koji će ove sezone igrati u Belgiji

Glen Džonson priča o talentu, problemima koje je pravio ali i žalu za malo više profesionalnosti Saida Berahina koji je u 26. godini jedva uspeo da pronađe novi klub

  • 2
Saido Berahino Foto: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill

Pre samo nekoliko sezona bio je jednom nogom u Čelsiju. Prošao je sve mlađe selekcije engleske reprezentacije i važio je za jednog od najtalentovanijih napadača zemlje ''Tri lava''. Međutim, jedan trenutak je promenio sve u životu i Karijeri Saida Berahina, od tada je postao ''Loš momak''. Danas sa 26. godina, Stouk je jedva uspeo da ga se rešio tako što su mu platili da ode belgijski Zulte Varegen.

Dete Vest Bromič Albiona predstavljao je čudo od napadača. Sa 20 godina bio je prvi napadač matičnog kluba u Premijer ligi za koje je u sezoni 13/14 odigrao 32 meča.

Kada je za mladu reprezentaciju Engleske postigao 10 golova na 11 utakmica najveći klubovi sa ostrva su nudili nekoliko desetina miliona evra kako bi ga doveli. Nakon sezone 31/14  kada je postigao 14 golova u PL VBA ga je jedva sačuvao. Međutim, nikada nije realizovao veliki ugovor u karijeri, barem ne do sad, a za sve je kriva luda glava.

Ima svega 26 godina i jako turbulentnu karijeru već.

Stouk ga je doveo 2016., kada mu je karijera već bila u padu nadajući se da će uspeti da probude onu nekadašnju zver.  Potpisali su ga na šest sezona, a sada su jedva uspeli da ga se reše, tako što su mu isplatili sva primanja za naredne tri sezone samo kako bi mu videli leđa.

FK Mančester junajted - FK WBA Foto: AP/Tanjug

Pokušali su Potersi da ga ostave bez te sume nakon hapšenja u pijanom stanju, ali su na kraju su mu isplatili 2,5 miliona evra samo da ga više ne vide.

Nova destinacija mu je belgijski Zulte Varegem sa kojim je potpisan ugovor na dve sezone, a ko je zapravo Berahino, i koliko je svima kidao živce, najbolje opisuje njegov nekadašnji saigrač iz Stouka Glen Džonson.

Da budem iskren, teško je reći gde je krenulo po zlu. Lakše je naći ono malo stvari koje su tekle kako treba. Od prvog dana se ponašao kako ne treba. Uvek je terao kontru. Ako je trening u 10, on bi se pojavio u 10.10. Kad bi nam rekli da se obučemo ovako, on bi namerno navukao nešto drugo. Izgledalo je kao da se od prvog trenutka nekome sveti. Bilo ga je čudno gledati, zaista čudno. Na trenutke vidiš da zna, ali nije ni pokušavao. Kažu nam da trčimo brže, on uspori. Ne preterujem. Svaki dan isto - priseća se Glen Džonson.

Gde je krenulo po zlu? Pa onog trenutka kada je trebalo da pređe u Čelsi i da zameni Djega Košta. Tada ga VBA nije pustio i tada se probudio buntovnik i ''loš momak''.

Posle mečeva u kojima nisi igrao morao si da ideš na trčanje. Niko to ne voli, ali moraš, makar i u 21.30. Ali Saido bi samo džogirao. I onda nam zbog njega uskrate slobodan dan. Svi se pojavimo, samo se on javi da je bolestan. A mi smo tu zbog njega. I svaki put tako. To što su mu platili da ide pre vremena sve govori... Da budem brutalno iskren nije mi se dopadao ni kao osoba... Da sam trener ne bih ga doveo u tim ni da mi platiš.

Saido Berahino Foto: Tanjug/AP

Međutim, sve ovo dolazi verovatno iz teškog detinjstva i puta koji je sam, kao jako mlad, morao da pravi i da se probija sam kroz život.

Berahino nije pravi profesionalac? Saglasan. Ali oni koji mu sude bez razmišljanja o efektima toga što mu je u detinjstvu ubijen otac, što je bio izbeglica i što je (iz Burundija u Englesku) putovao SAM bi trebalo da j...o umuknu. U industriji u kojoj je nuđenje pomoći stran koncept ljudi bi morali da stvari stave u pravi kontekst - rekao je nekadašnji napadaš Liverpula, član čuvenih ''Spajs bojsa'', legendarni Stiv Kolimor.

U kakvom sunovratu mu je karijera govori da je posle fantastičnih izdanja za mlađe kategorije Engleske, prihvatio poziv fudbalskog saveza Burundija da u seniorskom stažu brani boje svoje rodne države. Čak ni tamo ne uspeva da bude ubitačan, jer je na 10 utakmica postigao samo jedan gol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    10. avgust 2019 | 15:13

    "...važio je za jednog od najtalentovanijih napadača zemlje ''Tri krune''." Tri krune je kolokvijalni naziv za Svedsku, a za Englesku reprezentaciju se kaze "Tri lava".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA