≫ 

Kako je Partizan "slomio" čvrsti Molde: Miloševićeve izmene donele preokret

Trener crno-belih svakom novom promenom sa klupe podizao kvalitet svog tima, koji je uspeo da se izvuče iz minusa i preokrene poraz u pobedu

  • 13
FK Partizan Foto: MN Press

Pobedi se u “zube ne gleda”, ali ukoliko želi u grupnu fazu Lige Evrope, Partizan će u revanšu sa Moldeom morati da odigra mnogo bolje i toga su, sasvim je sigurno, svesni i fudbaleri i stručni štab crno-belih posle beogradskih 90 minuta Tantalovih muka.

Jer, nije norveški tim taj koji je pokazao spektakularan fudbal i pitao se previše u Humskoj, već su izabranici Sava Miloševića jednostavno imali celo poluvreme “praznog hoda” koje je donelo nevolje, ali opet i smernicu da postojeća ekipa ipak ima karakter za Evropu.

VIDEO: Milošević posle Moldea: Nikad lošiji Partizan, nestvarno je kako smo ovo dobili

KOREKCIJE VEĆ NA POLUVREMENU

Šta je prelomilo možda i najteži meč u dosadašnjem delu kvalifikacija na stranu Partizana? Pored pomenutog karaktera tima, koji je očito odreagovao na kritiku struke, svakako su to reakcije, odnosno izmene Miloševića na početku i tokom drugog poluvremena. Sve tri su bile apsolutno smislene i u pravom trenutku, jer su otklonile anomalije iz propuštenih prvih 45 minuta, u kojima je Partizan gubio i posed i duele i skokove pod naletima čvrstih i disciplinovanih Skandinavaca.

Kada je uočio da je Umar Sadik više raspoložen za telefonsko ćaskanje nego za fudbal. Milošević - nekada i sam napadač istančanog osaćaja, poslao je Nigerijca na “ogradu” stadiona u Humskoj i priliku pružio Ognjenu Ožegoviću.

Umar Sakid, FK Partizan - FK Molde Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Time je dobio potrebnu “dubinu” u poslednjoj trećini terena i fanatičnu borbenost “rezervnog” špica, koji se muški potukao sa odbranom Moldea, uspevao da zadrži loptu, dobije duele i u vazduhu i na zemlji, što je i vezistima značajno olakšalo posao. Verovatno je tada i sam Milošević odahnuo što Ožegović nije postigao konačni dogovor sa Rozenborgom, jer bi sa “telefondžijom” Sadikom morao dodatno da improvizuje.

ASANO DONEO ORUŽJE VIŠE

Sledeći korak, odnosno promena je bila planirana i pre utakmice i takođe je donela značajan pomak u igri Partizana. Naime, Takuma Asano je minule sedmice kuburio sa lakšom povredom stopala, pa je odlučeno da ipak ostane na klupi, a da meč počne mladi Filip Stevanović.

VIDEO: Nestvaran kiks Asana, promašio prazan gol sa pet metara

Da Japanac nije imao pomenutih problema, redosled bi sigurno bio obrnut, jer smo već i ranije konstatovali da je Stevanović još uvek dete, tek mu je 16 godina i njegov razvoj mora da teče samo uz pravilo doziranje minutaže. U Evropi, pogotovo u mečevima nalik minulom sa Moldeom koji imaju veliku težinu, potrebno je iskustvo, fizička snaga, pa i fudbalski bezobrazluk.

Sve to je Milošević dobio ulaskom Asana u poslednjih pola časa igre, jer čim je Japanac kročio na teren rasterećeni je do tada “glavni glumci” - Zoran Tošić i Sejduba Suma, a Norvežani su morali da se koncentrišu na novu opasnost po levom boku.

Linije crno-belih su se istog trenutka pomerile 20-tak metara ka golu rivala, a odbrana Moldea je počela da se povija kao prut na vetru. Samo desetak minuta kasnije, usledila je još jedna reakcija sa klupe crno-belih, šahovski potez koji je u potpunosti preokrenuo seituaciju na terenu, na posletku i rezultat.

FK Partizan - FK Molde Foto: Marko Jovanović

NATHOVE TELEDIRIGOVANE LOPTE

Milošević je na teren poslao pojačanje Bibrasa Natha, ali je pomalo iznenadio sa izborom igrača koga je zamenio. Očekivalo se, po “difoltu” da teren napusti jedan od zadnjih veznih – Aleksandar Šćekić ili Saša Zdjelar, a da Izraelac brzinom i pasom iz srednje zone pokuša da oplemeni napad Partizana.

Ipak, trener crno-belih se odlučio za organizatora igre Sejdubu Sumu i takav potez je dobio smisao tek kada je Natho u prvim minutama na terenu demaskirao svoju ulogu, koja je “pocepala” planove Moldea i zadala završni udarac gostima.

Natho je dobio drugačiju ulogu od Sume, za kratko vreme “povezao” linije Partizana, spuštajući se nekada čak i između dva štopera kako bi započeo napad, da bi zatim iz centralnog dela terena ili polovine Moldea slao teledirigovane lopte “po dubini”, i na bokove i ka Ožegoviću.

VIDEO: Urošević: Sami sebe smo iznenadili, nije nam to Molde učinio

Protok lopte se značajno ubrzao, jer zgusnuti Norvežani, koji su do tada lako branili pasove kroz sredinu (uglavnom po zemlji), više nisu mogli da isprate kombinatoriku Izraelca. Uključio je vrlo brzo u fazu napada oba beka – Slobodana Uroševića i Nemanju R. Miletića, sve su pratili i dodatno opterećivali goste Asano i Tošić.

U završnici meča Norvežani pod pritiskom nisu mogli da iznesu loptu i povežu više od tri pasa, a pošto je Zoran Tošić pogodio gol za potpuni preokret, Molde je u Humskoj spasavao živu glavu.

Ipak, zbog činjenice da su gosti ipak stigli do gola u Beogradu i kući “odneli” podnošljiv poraz, da će se u Norveškoj igrati u drugačijim klimatskim uslovima, na veštačkom terenu – Partizan u revanšu mora bolje, odlučnije, pametnije ukoliko želi u Ligu Evrope.

Crno-beli su na svom terenu uludo proćerdali poluvreme i propustili priliku da već posle 90 minuta “nakrive kapu”, jer su, nesporno, igrački daleko kvalitetniji od Moldea. Sličan propust za sedam dana bi bio ništa drugo nego hod po tankoj žici...

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    23. avgust 2019 | 15:10

    Чврсти Молде. Хахаха. Боранија и једни и други. Фудбал и једних и других занимљив, иди бегај...друга ако не и трећа лига евро фудбала

  • Ma da🤫

    23. avgust 2019 | 19:29

    E baš ih slomili😀 sačekajmo revanš pa onda likujte. Molde je ozbiljna ekipa koja je ako ne bolja onda ravnopravna sa Partizanom. Sačekajmo... 🤔

  • Bojan.

    23. avgust 2019 | 17:53

    Sta se ovi nasi pastorci uzjogunili na svaku vest.Pastorci kako mislite to da udjete u grupe kad se Uefa urotila protiv vas.Mora da ste jacii od Uefe,stalno se protiv vetrenjaca borite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA