≫ 

Devojka se zapalila u Iranu zbog fudbala: Hapsili je jer želela uživo da gleda svoj omiljeni klub

Ženama je strogo zabranjen dolazak na stadione u ovoj zemlji i Sahar je zbog protesta protiv takve prakse nastradala

  • 1

Dvadeset devetogodišnja Sahar Kodaiari preminula je od posledica opekotina jer se zapalila benzinom pošto joj je zatvor zbog odlaska na fudbalsku utakmicu.

Ona je bila veliki navijač Esteglala i htela je da ga gleda u azijskoj Ligi šampiona protiv AL-Aina iz Emirata. Prerušila se u muškarca, ali su je na ulazu redari zaustavili jer su ustanovili da je žensko.

Odmah je sprovedena u zatvor Šar-e Rei koji se nalazi u maloj napuštenoj farmi pilića. U skučenim i nehigijenskim uslovima nalazi se na stotine žena optuženih za razne vrste nasilja.

Optužena je za "grešno delo", a zatim i za "vređanje zvaničnika". Slučaj je odložen, a odmah po napuštanju sudnice, ona se polila benzinom i zapalila se. Prema navodima bolnice, ona je dobila opekotine na 90% tela i umrla je nakon nekoliko dana.

Svetsko prvenstvo u fudbalu, Rusija 2018, Utakmica Iran, Portugal Foto: Tanjug/AP

Filip Luter, direktor za istraživanje i zagovaranje na Bliskom Istoku ''Amnesti internešnela'' rekao je da njena smrt ne sme da bude uzaludna.

- Ono što se desilo sa Sahar Kodaiari je srceparajuće. ''Zločin'' je počinili samo zato što je u zemlji u kojoj se žene suočavaju sa diskriminacijom koja je ukorenjena u zakon i koja se ''igra'' na najstrašnije načine u svim oblastima njihovog života, čak i u sportu. Koliko znamo, Iran je jedina zemlja na svetu koja zabranjuje i kažnjava žene koje žele da uđu na fudbalske stadione - rekao je Luter a potom dalje nastavio,

- Ova diskriminatorna zabrana mora se odmah okončati i međunarodna zajednica, uključujući fudbalsko upravljačko telo sveta FIFA i Azijsku fudbalsku konfederaciju, mora preduzeti hitne mere da ukine zabranu i da ženama omogući pristup svim sportskim događajima bez diskriminacije i rizika gonjenja ili kazne. Iako su iranske vlasti dopustile malom broju žena da u nekoliko navrata uđu na fudbalske stadione, to nije predstavljalo ništa više od trikova u javnosti, umesto smislenih koraka za ukidanje zabrane žena uopšte.

- ''Amnesti internešnel'' smatra da bi Sahar Kodaiari i dalje bila živa da nije bilo ove drakonske zabrane i posledične traume nakon njenog hapšenja, pritvora i krivičnog gonjenja. Njena smrt ne sme biti uzaludna! Mora se pokrenuti promena u Iranu kako bi se buduće tragedije izbegle u budućnosti - zaključio je Luter.

PROMENA ZAKONA

Više puta je pokrenuta akcija za promenu iranskih obaveznih zakonskih zakona koji krše prava žena decenijama uključujući njihova prava na nediskriminaciju, slobodu verovanja i veroispovesti, slobodu izražavanja i zaštitu od proizvoljnih hapšenja i pritvora. Gotovo 60.000 je podržalo trenutnu kampanju u ime tri žene kojima su izrečene dugačke zatvorske kazne zbog suprotstavljanja i kršenju zakona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    13. septembar 2019 | 07:55

    Ako tako kazu ovi iz Amnesti Internesnala onda je 100% sigurno to da se ova nesrecnica zapalila zbog zabrane odlaska na fudbalske utakmice od strane zlih i retrogradnih iranskih vlasti...oni nikada ne lazu..setimo se samo kako su pre koju deceniju tvrdili da su srpski vojnici silovali 100000 muslimanki u BiH i kako je stadion FK Prisrina pretvoren u masovnu grobnicu sirotih Kosovara...oni nikada ne lazu, sta vam je, ljudi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA