≫ 

Posle FMP-a u košarci, da li će Zvezda i u fudbalu igrati protiv filijale? FSS kaže - može!

- Grafičar nije Zvezdin "B" tim, oni su klub kao i svaki drugi koji su upisani kao posebno pravno lice, što se naravno može proveriti u Agenciji za privredne registre - kaže menadžer za licenciranje klubova pri FSS, Nenad Santrač, o eventualnom plasmanu Grafosa u viši rang

  • 54
Grafičar, Zvezda, Filijala, Terzic Foto: Marko Jovanović

Fudbalski klub Grafičar je hit sezone u Prvoj ligi Srbije, i to još kao novajlija, pošto je reč o ekipi koja je u prethodnoj takmičarskoj kampanji ostvarila plasman u viši rang iz treće lige. Posle 11 kola tim Milije Žižića je prvi ispred Metalca i Dinamo Vranja, čime je istakao najozbiljniju kandidaturu da ga već naredne sezone gledamo u elitnom rangu sa Zvezdom, Partizanom, Vojvodinom...

Ako dođe to takvog scenarija, sasvim je izvesno da će biti polemika, jer je Grafičar Zvezdina filijala, zvanično razvojni tim, i sa takvim statusom postavlja se pitanje regularnosti takmičenja - mogu li dva kluba koja tesno sarađuju i razmenuju igrače -  jedan protiv drugog na terenu?

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Šta kažu pravila u slučaju da se to desi?

FK Grafičar - FK Crvena zvezda Prijateljski duel Grafičara i Zvezde; Foto: FK Crvena zvezda

Ona su jasna, odavno ispisana: pravno gledano, ne postoje prepreke da Zvezda i Grafičar u narednoj sezoni igraju u istom rangu takmičenja. To nam objašnjava menadžer FSS-a za licenciranje klubova Nenad Santrač, sa kojim smo razgovarali o ovom, mogućem scenariju za sezonu 2020/2021.

- Mi svaki klub tretiramo isto. Bilo da je Grafičar ili neki drugi, stvar je jasna: svaki klub mora da ispuni osnovnih pet uslova propisana statutom da bi mogao da se takmiči u najvišem rangu našeg fudbala - kaže Santrač.   

U Pravilniku o licenciranju klubova Fudbalskog saveza Srbije za takmičenje u Super ligi, u članu 5 stoji sledeća stavka: Uslovi koje podnosilac zahteva za licencu mora da ispuni, a koji su podeljeni u pet kategorija (sportski, infrastrukturni, personalno-administrativni, pravni i finansijski), da bi mogao da dobije licencu za učešće u takmičenju u Super ligi.

SLOBODAN GOVEDARICA, ZVEZDAN TERZIC Predsednici Grafičara i Zvezde: Slobodan Govedarica i Zvezdan Terzić Foto: MN Press

Dakle, ukoliko FK Grafičar ispuni sve gore navedene uslove, uz onaj najvažniji, takmičarski - da zauzme jedno od prva dva mesta na kraju sezone u Prvoj ligi Srbije, plasiraće se u Superligu.

Santrač ne misli da bi liga sa Grafičarem i Zvezdom bila neregularna, jer, kako kaže, u pitanju su dva kluba.

- Pazite, Grafičar nije Zvezdin "B" tim, oni su klub kao i svaki drugi koji su upisani kao posebno pravno lice, što se naravno može proveriti u Agenciji za privredne registre. Dakle, oni ne funkcionišu u sklopu Zvezde, tako da ih FSS tretira kao i svaki drugi klub. U Španiji, recimo, imate Barselonu "B", Real "B", Atletiko "B", i to su zvanično rezervni timovi tih klubova i oni ne mogu igrati u istoj ligi sa najjačim ekipama.

- Tamo postoje propisi koji to zabranjuju. Ali, ovo je nešto sasvim drugo. Imate isto tako i Teleoptik koji je "Partizanova filijala", ali se i on vodi kao posebno pravno lice. Isto je i on mogao ući u Superligu pre nekoliko sezona - objašnjava Santrač.

Ako zavirimo u komšiluk, u Hrvatsku, tamo već postoji slučaj da u elitnom rangu igraju jedan klub i njegova filijala - u pitanju su zagrebački Dinamo i Lokomotiva.

Slobodan Govedarica, FK Grafičar, Veljko Nikolić Prvi čovek FK Grafičar sa fudbalerima tog kluba Foto: FK Grafičar

Naravno, njegovo mišljenje ne deli verovatno veliki deo fudbalske javnosti, pre svega ona naklonjena Zvezdinim rivalima. Možemo samo da zamislimo kakva će reakcija uslediti, na primer iz Humske, ako sledeće sezone Zvezda i Grafičar budu igrali za prvenstvene bodove.

Sličan primer, takođe sa Zvezdom kao glavnim akterom priče, imamo i u košarci gde je FMP višegodišnja "filijala" i razvojni tim, ali se oba tima godinama nadmeću i u ABA ligi i u KLS-u, uz konstataciju da crveno-beli imaju gotovo stoprocentan učinak protiv "Pantera".

Podsetimo, Grafičar je u januaru 2017, ugvorom koji su potpisali predsednici dva kluba Zvezdan Terzić i Slobodan Govedarica, postao filijala Fudblaskog kluba Crvena zvezda. Tada samo na nivou omladinske škole, a već godinu dana kasnije saradnja je unapređena pa crveno-beli sada šalju i seniore na "kaljenje" u redove Grafosa.

Trenutno, Grafičar u svojim redovima ima 14 igrača na pozajmici iz Zvezde, a to su: golmani Strahinja Savić i Ivan Guteša, defanzivac Strahinja Eraković, levi bek Marko Konatar, vezni igrači Nemanja Stojić, Stefan Santrač, Miloš Nikolić, Usman Marong, Stefan Ficović, Vukan Đorđević, Ilija Stojančić, krila Željko Gavrić, Jug Stanojev, napadač Dejan Vidić.

Trenutno najveći problem Grafičaru da ostvari istorijski uspeh - da zaigra u eliti, je onaj infrastrukturni. Stadion na Topčideru ne ispunjava propise ni za igranje u Prvoj ligi, pa ekipa kao domaćin igra mečeve iza južne tribine Zvezdinog stadiona.

Video: Pogledajte kako je nedavno Grafičar savladao Novi Pazar

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    4. oktobar 2019 | 14:15

    Zvezdiju,radnicki nis,graficar,vosa,ofk bgd... severna armija uvek je uz vas 🤣🤣🤣🤣

  • Srbija

    4. oktobar 2019 | 14:10

    Ma sve može kad je zvezda u pitanju.Vucko.ce to da sredi ako ne ode sa vlast.A onda kuku meni ugasimo zvezdu.

  • Ujka Zitko PFK

    4. oktobar 2019 | 14:00

    Ajmo u napad zajedno(zvezdiju,graficar,radnicki nis,vosa,ofk bgd...)🤣🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA