• 25

Otkrivamo šta Srbija mora da ispuni za VAR i kada bi on najranije mogao da se pojavi u Superligi

Dosta toga zavisi i od imenovanja VAR menadžera, dok je za konačan cilj upotrebe VAR tehnologije potrebno proći ozbiljne korake

  • 25

Odluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, da donese formalnu odluku o uvođenju VAR tehologije u Super ligu, vrlo brzo je naišla na veliko odobrenje.

Kako navijača i ljubitelja fudbala, tako i samih ljudi koji rade u tom istom fudbalu. Između ostalog i selektora fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiše Tumbakovića i kapitena Orlova Aleksandra Kolarova.

Međutim, to ne znači da je posao završen i da je sada samo čekamo da se VAR pojavi. Naprotiv, pravi posao tek predstoji.

Prvi i najznačajniji korak od strane FSS jeste razgovor sa IFAB-om (Odbor međunarodne fudbalske asocijacije) koji je zadužen za VAR tehnologiju. Razgovor u kom će biti predočeno šta je sve potrebno da bi se VAR sistem implementirao u srpski fudbal.

Var, var tehnologija, var soba, sudija

Printskrin: Youtube/FIFATV

FSS zatim treba da odredi VAR menadžera preko kog će sav ''posao'' i da ide. Taj menažder bi, po propisima trebalo da bude neko ko je već licencirani VAR sudija, odnosno čovek koji je prošao obuku.

Upravo iz tog razloga smo pokušali da kontaktiramo Dalibora Đurđevića koji je, po svim karakteristikama, najkompetentniji da govori na tu temu. Pogotovo što je kao VAR sudija već sudio na Svetskom prvenstvu i Kupu Konfederacija, a trenutno tu funkciju obavlja u šampionatu Saudijske Arabije.

Kao i pred meč između Crvene zvezde i Jang Bojsa, kada je za Telegraf objasnio kako VAR na jednom meču funkcioniše, Đurđević se i sada uljudno javio na naš poziv, ali nije želeo preterano da komentariše priču o VAR-u u srpskom fudbalu

- Zaista ne bih ništa rekao, jer nisam ovlašćen od strane FSS da pričam o tome. Najbolje bi bilo da za sva pitanja kontaktirate Sudijsku komisiju - rekao nam je Đurđević u telefonskom razgovoru.

Dalibor Djurdjevic Đurđević

Đurđević u svojstvu VAR sudije Foto: Privatna arhiva

Elem, vraćamo se na pitanje VAR menadžera! U slučaju da FSS odredi nekoga ko nema licencu, biće potrebno da ta osoba najpre prođe obuku od nekoliko meseci kako bi posao mogao da krene.

Zatim je bitno to da se ispune određeni tehnički i finansijski uslovi, da se odredi koja firma će da radi VAR (Hok-aj ili neka druga), kao i da se odredi format - instaliranja VAR sobe ili upotreba VAR vozila!

Ono što je veoma bitno jeste obuka kadra, jer sve gore navedeno ''ne pije vodu'' ukoliko u VAR sistemu nema ko da radi. Jednostavno - VAR je nemoguć ukoliko sve sudije nisu prošle obuku.

Var tehnologija

Foto: Tanjug/AP

Olakšavajuća okolnost prilikom uvođenja VAR tehnologije jeste ta da je IFAB ''ukinuo'' onu godinu dana rada u pozadini kako bi ubrzao proceduru i uticao na to da se što više saveza prijavi za VAR sistem.

Grčka je jedan od primera ubrzanog procesa gde su za nekih pola godine, možda i manje, završili sav posao oko uvođenja VAR-a, dok je Hrvatskoj za to trebalo godinu dana.

Što se tiče Srbije, ukoliko bi se na posao ozbiljno prionulo već danas, VAR u Superligi bi mogli da očekujemo već na početku sledeće sezone. Ali ponavljamo, ozbiljan sistem mora da se prođe da bi se stiglo do konačnog cilja - primene VAR tehnologije!

Ukratko - malo je verovatno da ćemo VAR u SL gledati od narednog leta! Od sezone 2020/21, sasvim je moguće!

Video: Ovako je VAR presudio Zvezdi i preokrenuo utakmicu

(Mario Marić)

Komentari

  • Miki

    Treba svi klubovi da potpisu da.kad.sudija svira penal za zvezdu nema.gledanja vara.HOCEMO PENAL ZA ZVEZDU

  • Saša

    Puna podrška terzi magija, terzinjo... Idemo zvezdooo...

  • Raka

    Idemo naopaka treba srediti prvo klubove bez pomoći države i mupa nema ništa postaviti kamere na stadionu snimiti divljanje baklje tuče izbaciti to sa stadiona zabraniti pristup šta je urađeno posle derbija ništa ni pojedici a kamoli upra ve oba kluba

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima