• 0

Belgija i Holandija stvaraju svoju ligu: Bez obzira na UEFA, takmičenje startuje za tri sezone!

Dva fudbalska saveza žele da pojačaju konkureciju kako bi pojačali i kvalitet fudbala u obe zemlje

  • 0

Belgijski klupski fudbal se polako ''budi'', holandski je nošen na krilima Ajaksa, ali jaz za najboljima je i dalje veliki, pogotovo kada se pogledaju ekipe od drugog mesta na tabeli pa na dole.

Kako bi se to poboljšalo rešenje se vidi u ujedinjenju liga, a o temi o kojoj se priča već godinama sada, po rečima prvog čoveka Klub Briža Barta Verfeha, je došao red i na realizaciju i bez obzira na sve najkasnije za tri godine će startovati, tvrdi prvi čovek Briža.

UEFA je izričita protiv formiranja novih liga i ujedinjavanju šampionata više država, međutim Belgijanci i Holanđani ne mare za to, jer žele da uđu u koštac za jačim i bogatijim evropskim ligama.

Najbolji belgijski klub u nekoliko godina unazad Anderleht ove sezone se muči, pa je tako primat preuzeo Klub Briž.

Upravo je prvi čovek Briža Bart Vergehe u razgovoru za francuski Mondo istakao da će do ujedinjenja Belgijske i Holandske lige doći sigurno vrlo brzo.

FK Dnjipar - FK Briž

Foto: AP/Tanjug

U procesu smo osnivanja takmičenja sa Holandijom koje će smanjiti naš zaostatak za ligama petice (Španije, Engleske, Italije, Nemačke i Francuske, prim.aut). To bi nam otvorilo tržište od 28.000.000 potrošača. Novi sastanak je planiran za ovu nedelju. Ligu bi činilo 18 klubova, od kojih bi osam bilo iz Belgije. Moglo bi to da ide brzo. Ako ne za sledeću sezonu, onda bez sumnje za jednu od naredne dve - uveren je u novo BeNe takmičenje Verhege.

Liga u kojoj bi igrali Ajaks, PSV, Fejnord, Anderleht, Klub Briž, Genk... bilo bi sigurno jako i zanimljivije sponzorima i medijima međutim, pitanje je kako će UEFA reagovati na to.

Netherlands Soccer Champions League

Foto: Tanjug/AP

Što se samih Belgijanaca i Holanđana tiče oni bi verovatno sve dogovorili jako brzo i nova liga bi mogla da startuje već sledeće sezone.

Naša ambicija je da budemo odmah iza liga petice. Belgijski fudbal se probudio i kreće se u pravcu modernizacije - zaključio je Verhege razgovor za francuski Mondo.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima