• 22

Bitan detalj koji pokazuje nemoć Zvezde pred Bajernom

Ako ste se pitali zašto i kako igrači Zvezde deluju tako nemoćno nad bavarskom mašinerijom neke činjenice iz ovog teksta vam mogu pomoći da shvatite

  • 22

Da bi se igrao ozbiljan fudbal na nivou Lige šampiona, igrači moraju da imaju visoku aerobnu sposobnost. Za one koji slabije poznaju sportsku terminologiju reći ćemo prosto da je aerobna sposobnost mera fizičke spremnosti sportiste. Tačnije nivo utreniranosti za određenu disciplinu.

Aerobna sposobnost predstavlja sposobnost organizma da aerobnim metaboličkim procesima (oskidativnom razgradnjom ugljenih hidrata i slobodnih masnih kiselina) stvara energiju potrebnu za fizički rad.

Veličina aerobne sposobnosti zavisi od funkcionalnog stanja svih organskih i metaboličkih sistema koji učestvuju u transportu kiseonika i korišćenju istog za stvaranje energije koja neophodna za rad.

E sad, mnoge studije, ali i praktični primeri iz Evrope pokazali su da igrači na nivou vrhunskih koji nastupaju u Ligi šampiona poput Bajernovih, Realovih, Barseloninih, Liverpulovih itd. imaju aerobnu sposobnost ili takozvanu maksimalnu potrošnju kiseonika od 70 do 75 mililitra po kilogramu u minuti (ml/kg/min) koja se tako izražava.

FK Crvena zvezda - FK Bajern

Foto: Marko Jovanović

To je standard i potreba da bi se igrao fudbal na visokom nivou, dok u sportovima izdžljivosti koji su ciklične prirode poput maratona, veslanja, i slično ona može da ide i od 75 do 90 mililitra po kilogramu.

MERA AEROBNE SPOSOBNOSTI je maksimalna potrošnja kiseonika – (VO2)max, tj. količina kiseonika koja se utroši za stvaranje energije pri radu maksimalnog inteziteta. (VO2)max se može izraziti kao apsolutna vrednost u litrima ili mililitrima kiseonika u minutu (l/min, ml/min) ili kao relativna vrednost u mililitrima po kilogramu telesne mase u minutu (ml/kg/min), što je objektivniji način izražavanja aerobne sposobnosti jer na apsolutnu vrednost (VO2)max u velikoj meri utiče telesna masa.

Ako je ovo jasno, onda će vam sve biti jasno kako je to Bajern pretrčao i uništio Zvezdu. Prema nekim informacijama iz izvora bliskim klubu i medicinskom osoblju, Zvezdini igrači u proseku imaju potrošnju kiseonika oko 55 mililitra po kilogramu u minuti.

Dragutin Stojmenović, testiranje

Maksimalni test opterećenjem je najbolji pokazatelj spremnosti sportista i rekreativaca i pokazuje sve parametre funkcionisanaj organizma Foto: Marko Jovanović

Treneru Milojeviću nije bilo mnogo bitno da igrači imaju ovu sposobnost visoku, jer kako je istakao više puta on na terenu vidi i oseća koliko ko može.

Primera radi prosečan mlađi neutreniran muškarac bi imao VO2 max približno 45 ml/kg/min, ili samo 10 ml, manje od igrača Zvezde koji treniraju svaki dan ili čak i dva puta dnevno. Dok utrenirani mlađi muškarci rekreativci mogu da imaju i od 50. do 55 mililitra po kilogramu u minuti ili čak i više.

Šta nam ovo govori? Pa da su Zvezdini igrači na ispod porosečnom nivou fizičke spreme za Ligu šampiona i da je to još jedan bitan segment koji je odlučio da meč bude završen sa 0:6. Ne kažemo da bi Zvezda pobedila da je na bnivou spremnosti igrača Bajerna, jer je u fudbalu bitan i kvalitet i tehnika igrača, ali bi sigurno mogla da se bolje fizički nosi i da izgubi sa 0:2 ili 1:2, 1:3.

Njihova spremnost se vidi i na mečevima Superlige gde oni pobeđuju naše klubove, ali ni nalik tako dominantno kao Bajern njih, nego su pobeđivali na suvi kvalitet, a ne na fizičku spremu i kvalitet. Jer da su fizički spremni na nivou Lige šampiona, Zvezda bi mečeve u domaćoj ligi dobijala sa 5:0 ili više. Kada se to desi, verujte tada će i u Ligi šampiona biti kompetitivni.

Mnogo se mala pažnja posvećuje fizičkoj spremi srpskih fudbalera, jer ni igrači Partizana nisu ništa bolji od Zvezdinih i nalaze se u okviru istih vrednosti.

Video: Maksimalni test opterećenjem pokazuje koliki je VO2 max kod ljudi koji se bave sportom..

(D.S.)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Врло вероватно да звезда петокрака добија велико појачање у тренерском кадру и то у лику и делу свог бившег фудбалера Милоша ШЕСТић--а 😀😀😂

  • Žika Živac

    Aj bre ne prdite sa tim statistikama glupim, Bayern je jednostavno klasa.Ali verujem da je i AZ Alkmar klasa! Daće Bog!

  • Delija

    Pa kako je onda Marin igrao godinama u Nemackoj i Engleskoj i igrao za reprezentaciju Nemacke sa takvim sposobnostima kad im nije sinoc bio ni blizu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima