Radikalan potez Kineza protiv Ozila: Izbrisali ga iz igrice zbog podrške Ujgurima

Nećete naići na lik nemačkog fudbalera u najnovijoj verziji PES-a

  • 6

Lik Arsenalovog fudbalear Mesuta Ozila uklonjen je iz najpopularnije fudbalske simulacije PES 2020, jer je Nemac kritikovao kinesku vladu zbog tretmana prema muslimanskoj manjini Ujguri.

PES je, kao što je poznato, mega popularna kinska video igra.

Ozil, koji je takođe musliman, nazvao je Ujgure "ratnicima i borcima protiv represije", uz kritike na račun Kine, ali i muslimanske zajednice na nedostatku reakcije.

Kompanija "NetEase", koja je i vlasnik PES igrice, saopštila je da je zbog tih izjava Ozil uklonjen iz tri poslednja fudbalska naslova koja su izbacili na tržište.

- Nemački fudbaler je izneo ekstremne stavove o Kini na društvenim mrežama. Povredio je osećanja kineskog naroda i navijača, i narušio sportski duh, ljubav i mir - kaže se u saopštenju kompanije "NetEase".

Oglasio se i Arsenal povodom "ispada" svog igrača, londonski klub je potvrdio svoj apolitični stav i ogradio se od izjava Ozila, koji je, kako je izjavio ministar spoljnih poslova Kine, naseo na lažne vesti.

Društvenim mrežama proširila se informacija da je blizu milion kineskih muslimana Ujgura zatočeno u zatvorima bez prethodnog suđenja, što je Kina nekoliko puta demantovala uz poruku da su u pitanju "edukativni centri za muslimane" koji služe kao preventiva u borbi protiv ekstremista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA