≫ 

UEFA reagovala nakon sve više spornih VAR odluka: Na pomolu promena načina upotrebe video sistema!

Dve nove ideje oko novog načina upotrebe video sistema su predložene

  • 10

Od uvođenja VAR sistema na utakmice najjačih liga Evrope, oprečna su mišljenja o tome koliko je video tehnologija uticala na regularnost igre. Kardinalne greške jesu svedene na minimum, i to je najveći plus, ali sve su veće pritužbe na odluke iz VAR sobe na milimetarski sporne situacije koje "ubijaju" igru kakvih smo se nagledali u poslednje vreme. 

Samo je u Engleskoj na mečevima Premijer lige u subotu bile tri vrlo diskutabilne situacije koje su izazvale veliku navijačku buru, u pitanju su bile ofsajd pozicije gde su napadači bili za "pola ramena" ili "pola lakta" u nedozvoljenoj poziciji, pa čak se ni pomoću VAR-a to ne može sa sigurnošću utvrditi.

Čak je i predsednik UEFA Aleksander Čeferin nedavno takođe kritikovao sporne odluke posle upotrebe VAR-a, rekavši da "ako ovih dana imate dužu kopačku ili duži nos od protivnika, vrlo lako se možete naći u ofsajdu".

VAR totenhem Jedna os spornih situacija na engleskim terenima Foto: twitter/Daily_Hotspur

Nakon mnogo pritužbi da VAR negativno utiče na igru, UEFA je konačno odreagovala konkretnim potezom.

Naime, o dosadašnjoj, ali i budućoj, možda i drugačijoj upotrebi VAR-a, raspravljaće se na sastanku u Belfastu 29. februara, u organizaciji Međunarodnog borda pod okriljem UEFA, koji se bavi pravilima igre i regularnošću.

Prema najavama, na tom sastanku biće analiziran dosadašnji učinak video sistema, a biće predložena i reforma upotrebe VAR-a u budućnosti.

Navodno, već postoje dve ideje oko promene upotrebe VAR tehnologije.

Prva, i za mnoge najprihvatljivija je da svaka ekipa ubuduće ima prava na jedan "čelendž" po poluvremenu. Dakle, kao u tenisu, ekipe mogu tražiti VAR proveru za situacije za koje misle da su najspornije, i to jednom u prvom i jednom u drugom poluvremenu.

Druga ideja je da navijači traže VAR proveru ukoliko misle da je potrebna, pa bi se u tom slučaju usporeni snimak spornog momenta nekoliko puta puštao na udarnom video bimu na stadionu - da svi vide.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    29. decembar 2019 | 16:36

    Najbolje rešenje 2-3 mogućnosti po poluvreme u da tražetreneri celendz I ako nisu u pravu gube kao u tenisu. Po jedan je malo.

  • Ivan

    29. decembar 2019 | 15:35

    Ma ovo bre samo ubija draz ove igre. Najbolja opcija je ta za celendz i to je trebalo davno uvesti da bude tako. Sudije grese i uvek ce gresiti, neke situacije ne mogu ni da predvide, uostalom zamislite kako je njima da svira ofsajd zbog pisljivih tri milimetra kojih ne bi ni video bez var-a, ajte molim vas

  • Ppnj

    29. decembar 2019 | 18:22

    Uefa-mafija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA