Džesi Ovens i dalje prkosi Hitleru u Berlinu: Nemci su mu dali ulicu i ložu Olimpijskog stadiona!

Potpuno zasluženo, Džesi Ovens zauzima važno mesto na Olimpijskom stadionu u Berlinu

  • 2
Džesi Ovens

Foto: Telegraf.rs

Džesi Ovens svoje ime čvrsto je uklesao u zidine Olimpijskog stadiona u Berlinu - toliko da danas i jedna velika loža stadiona nosi njegovo ime, na stadionu koji Herta koristi u Bundesligi, koju možete pratiti na Eurosportu.

Ime Džesija Ovensa simbol je Olimpijskih igara, prkosa, kontriranja nabujalom nacizmu i fašizmu, u čiju je reviju Adolf Hitler pokušao da pretvori Igre 1936. godine.

Tada je Berlin bio domaćin Olimpijskih igara, pa je učinjeno sve da taj spektakl protekne u veličanju "superiorne rase", kojoj je Ovens održao četiri lekcije sa četiri zlatne medalje.

Džesi Ovens

Ulica gleda na stadion i S-ban stanicu Foto: Telegraf.rs

Pobedio je na 100 metara, u skoku u dalj, na 200 metara, pa zatim i u štafeti 4x100 metara. Istorija je donela brojne mitove o Ovensu, naročito u vezi sa ozloglašenim liderom Nemačke.

Njegova pobeda bacila je u senku činjenicu da je Nemačka bila najuspešnija država na Igrama, pa se godinama pričalo o tome da Hitler nije želeo ni da čestita Džesiju.

- Kad sam prošao pored Kancelara on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo. Mislim da su hroničari preterali u lošem prikazivanju nemačkog Firera - raskrinkao je iskreni Ovens mit, ne želeći da dodatno veliča svoje uspehe.

Džesi Ovens

Džesi Ovens Laundž Foto: Telegraf.rs

Štaviše, čak je i Artur Takač, učesnik ovih Olimpijskih igara, potvrdio da se Hitler rukovao sa Ovensom.  Poznato je da je Takač bio Jevrejin i partizan, progonjen u vreme Drugog svetskog rata, pa nije ni imao razlog da umanjuje ozloglašenost Hitlera. Ipak, smatrao je da treba reći istinu i o ovom istorijskom momentu, ma koliko Hitler zasluživao najgori tretman.

Džesi Ovens

Sve podseća na uspehe Džesija u Berlinu Foto: Telegraf.rs

Ime Džesija Ovensa nije bitno samo zbog momenta iz 1936, već i zbog svega sa čim se on suočavao na svakom koraku, naročito u SAD. Putovao je u vagonima za crnce, nije mu organizovan prijem u Beloj kući, nije dobio ni jednu jedinu reč od predsednika 1936, čak je i na prijem morao da ode teretnim liftom - putnički je bio samo za "belce".

Zapravo, rođena zemlja tretirala ga je gore od Hitlera! Što se Nemačke tiče, ona mu i danas na više načina odaje počast. Ulica pored Olimpijskog stadiona nosi Ovensovo ime, na stadionu je ceo jedan sprat laundža posvećen Džesiju.

Kao simbol borbe protiv rasizma, Džesi dominira zidovima ovog sektora stadiona, a ciljano su ovde postavljeni i posteri tamnoputih fudbalera iz aktuelnog igračkog kadra Herte.

O klubu i aktuelnoj situaciji, za Telegraf je govorio i Marko Grujić, koji nas je uveo u najluksuznije odaje berlinskog giganta.

Video: Grujić: U Herti igram kao u Zvezdi, Klinsman me vidi kao lidera!

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    31. decembar 2019 | 12:27

    Slušali smo razne laži...a Hitler čestitao Ovensu, kakav god bio...a Amerika i presednik nije hteo primiti Ovensa samo zato šta je crnac...i sada propagandna mašinerija u Americi od naroda koji mu nisu poslušnici pravi najveće zločince...dobro sam osetio za celi život i upoznao njihovu demokratiju bombama i lažima 1995.i 1999.

  • Haj

    31. decembar 2019 | 12:18

    Vuk dlaku menja al cud nikad. Sve ovo je maska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA